IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Парите на Европа трябва да работят по-добре за хората

Ще координирам работата на всички комисари, защото всички имат отношение към бюджета и човешките ресурси, обясни българският еврокомисар

08:56 | 11.09.14 г. 2
Кр. Георгиева: Парите на Европа трябва да работят по-добре за хората

Парите на Европа трябва да работят по-добре за хората, коментира в интервю за БНТ еврокомисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси в новата Европейска комисия Кристалина Георгиева.

Тя обясни и своите отговорности – годишният бюджет на ЕС е в рамките на около 140 млрд. евро и задачите на комисаря по бюджета е да оцени колко добре са били изразходвани тези средства. В нейния ресор е и ОЛАФ – европейската агенция, която се бори с финансовите измами с парите на данъкоплатците.

Георгиева посочи, че България няма недостиг на европейски средства, а проблемът на страната ни е бил винаги тяхното неусвояване. През новия програмен период страната ни ще получи 16 млрд. евро от европейските фондове и новият комисар ще помогне да усвоим тези средства, стана ясно още от думите й.

Кристалина Георгиева ще ръководи две генерални дирекции - за бюджета и за човешките ресурси. На базата на тези две отговорности българският комисар реално ще координира работата на всички останали комисари.

„Ще координирам всички комисари, защото всички имат отношение към бюджета и към човешките ресурси”, заяви още Георгиева.

По отношение на ресора човешки ресурси българският комисар ще работи за постигане на по-голямо представителство на жените на управленски позиции. Георгиева беше категорична, че не е водена от феминистки настроения в тези свои усилия, а от нуждата страните да използват таланта на всички – и на мъже, и на жени.

Новата Европейска комисия ще поеме своите отговорности от 1 ноември. Преди това всички номинирани от Юнкер комисари ще бъдат изслушани от съответните ресорни комисии в Европейския парламент. Очакванията са това да стане до края на този месец.

След изслушването в комисиите на Европарламента съставът на Комисията „Юнкер” ще бъде гласувана анблок в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
pu10
преди 9 години
Че ти "вашите" ли очакваш? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 9 години
За кои хора -да не се окажат пак за "нашите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още