IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Причините са геополитическото напрежение и плановете на Китай да разшири глобалната роля на юана

10:11 | 11.09.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Конфликтът по оста Брюксел-Москва и засилващият се натиск върху Русия могат в крайна сметка да доведат до разширяване на движението, противопоставящо се на т. нар. петродолар. Най-голямата опасност за това може би е свързана с Китай и плановете на местните власти да увеличат глобалната роля на юана, пише руският портал "Вести".

Във връзка със засилващите се геополитически конфронтации Русия и Китай обсъждат създаването на алтернативна система за междубанкови трансакции, която ще бъде подобна на международната система за банков превод SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Това обяви първият вицепремиер на Руската федерация Игор Шувалов след проведените в сряда в Пекин разговори.

"Да, тази идея бе обсъдена и подкрепена", отвърна той на въпрос за възможното създаване на аналог на SWIFT под контрола на Москва и Пекин.

SWIFT е международна информационна система за междубанкови преводи и извършване на плащания. Известна е също като SWIFT-BIC (Bank Identifier Соdes), BIC Code, SWIFT ID или SWIFT Code. Създадена е през 1973 г., като съоснователи са 239 банки от 15 страни.

В момента в състава на SWIFT попадат повече от 9 000 банки от 209 страни. Годишно през системата преминават около 2,5 млрд. платежни нареждания.

Преди две седмици агенция Bloomberg представи информация, че британските власти са предложили на Запада да ограничи достъпа на Русия до SWIFT.

Според експерта в сферата на финансите и финансовото право Ричард Рийд, ако подобни мерки бъдат предприети, ефектът от тях ще бъде усетен най-силно в краткосрочен план, но в бъдеще Русия ще бъде в състояние да намери алтернативно решение на проблемите си.

"Ограничаването на достъпа на Русия до системата SWIFT в краткосрочен план ще бъде доста болезнено за финансовите и търговските дейности на руските компании. В дългосрочен план обаче ефектът може да е обратен на желания – голямата част от потока на руските международни плащания ще се прехвърли към други по-малко контролирани финансови канали. В резултат на това плащанията на Русия в бъдеще може изобщо да не попадат под каквито и да е санкции", изтъкна Рийд.

Според Шувалов руските и китайските ръководители са обсъдили и създаването на съвместна рейтингова агенция. По думите му конкретните детайли по въпроса ще бъдат изготвени до края на 2014 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
при него не е неумение а преднамерена манипулация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
China Set to Overtake U.S. as Biggest Economy in PPP Measure :я и тука провери - http://***.oecdbetterlifeindex.org/topics/income/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
"САЩ е на баба ти хурката. Прочети пак колко валутни резерви имат едните после другите после колко дълг имат едните после пак другите,"michaelis ама ти си бил много зле .... тотално неумение да анализираш данните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
Както се казва БЕЗ ДУМИ !http://***.youtube.com/watch?v=RkN99VQ8ABI?!? Гледаш тъпо. Споко идват точно за ТАКИВА като тебе. Защото хората дето ще те управлявят макар и СПОРЕЩИ с мен са от същата черга мили. Половината ми съседи в Флорида са МУЛТИМИЛИОНЕРИ *** ха ха ха.....Може да пуснеш в гууглето Palm Beach baby . Поне снимки да погледаш от УТОПИЯТА дето си мечтаеш ( разбира се като вземеш парите на богатите ).Кофти обаче некой хора ВЕЧЕ са там засега МЕСТА НЕМА ха ха ха...НАИВНИК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
Другарю michaelis наистина ме накара да се поразрова малко.ВИЖ *** как маниполирайки тъпотията ти, ставаш ПРОВОДНИК на интересите на същите дето ПЛЮЕШ ха ха ха...http://***.youtube.com/watch?v=wbo3SddXdngПоследните секунди са супер. В прав текст "....благодарности към Рокафелер и Горбачов ". Капиш *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Знаем, че проблема на Китай са заемните технологии, те копират всичко като откачени и всичко ще се върне обратно там от където е дошло, но именно това не трябва да става да има "един" командир, защото виждаме кво става всеки си дърпа към чергата и прави мизерии,затова трябва да има баланс, че иначе зле, а ние може да ги чешем и още доста дълго той кервана си върви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 9 години
И зада не говорим повече глупости, ако си прав значи следващата финансова криза трябва да започне от Китай ... щото нали като се разболее най силната икономика се разболява световната .... както стана 2008Така че ще поживеем и ще видим, както казва другаря Стомана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 9 години
не е нужно да ги нападат, 2/3 от графиката за Китайския разстеж е благодарение на американски и европейски компании.Просто ще си приберат производството, което конкретно за американците почва да се случва след така наречената "шистова революция". Пък и Китайците почват да ги натискат чрез съда зада помагат на своите компании. Така че в дългосрочен план очаквам инвестициите в Китай (от САЩ и Европа) да намалеят .... и тогава вече ще видим дали аджеба стават за световна сила и за командир на парада и дали имат независима икономика ... до тогава само може да си чешем езиците с теб. Но аз залагам че в нашищя живот това няма да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
много добре те разбирам те САЩа това го правят с години защото имат пушки и избиват народа, но сега се е променило това искам да ти кажа, няма да посмеят да нападнат руснаци или китайци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 9 години
питах те конктерен въпрос, но ти реши че булшита ще е по полезен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още