IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за култура да е поне 130 млн. лв., поиска министър Мартин Иванов

Представители на синдикатите и работодателите са го подкрепили в желанието му да настоява за това пред финансовото министерство

20:28 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетът за култура да е поне 130 млн. лв., поиска министър Мартин Иванов

Бюджетът за култура за 2015 г. да е поне 130 млн. лв. ще настоява министър Мартин Иванов. Той е заявил това днес на заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на културата (МК), съобщава пресцентърът на ведомството. 

Участници в заседанието са поискали да се направи анализ на модела за финансиране на сценичните изкуства, за да не се стига в края на всяка година до инфарктната ситуация с недостига на средства за театрите и оперите.

"Бюджетът за култура е обидно, убийствено малък. За 2014 г. е само 120 млн. лв., което е повече от недостатъчно. Това е финансиране под критичния минимум, тези средства не стигат, за да се решат натрупаните с годините проблеми в който и да е от секторите в българската култура. Този повече от скромен бюджет не позволява да се осигури и по-справедливо заплащане в духовната сфера", е посочил министърът на културата Мартин Иванов.

Той е заявил, че ще се бори бюджетът за култура за 2015 г. да е поне 130 млн. лева. "Иска ми се, обаче, и всички политически сили, участващи в предизборната кампания, да декларират, че ще се ангажират с обещанието всяка година да се увеличават с определена стъпка средствата за култура, така че постепенно да достигнат до задължителния поне един процент от БВП - само така културата наистина ще стане приоритет у нас", е допълнил Иванов.

Представителите на синдикатите и на работодателите са подкрепили министъра в желанието му да настоява пред финансовото министерство за значително по-голям бюджет за българската култура и са го уверили, че и те ще лобират в тази насока пред всички институции, като ще ангажират и гилдиите за каузата.

"Публиката в театрите се увеличава и това, разбира се, не може да не ни радва. Тези дни прочетох, че броят на посетителите в театрите дори е по-голям, отколкото на футболни мачове. Притеснителното е, че всяка година се налага да се търсят и допълнителни средства за театрите, оперите и филхармониите, тъй като бюджетът за дотиране на продадените билети е строго фиксиран, той просто не отчита този ръст на зрителите. Време е да потърсим решение на този изключително сериозен проблем", е посочил Мартин Иванов. Той е отбелязал, че разчита и на съдействието на синдикатите и работодателите за това.

Участници в заседанието са предложили да се помисли и за евентуални структурни промени в МК - за възстановяване на националните центрове за книгата, театъра, за музиката и танца.

Според тях това ще съответства на европейските директиви и ще осигури възможности за по-голямо финансиране на сектора, като няма да се разчита само на бюджета.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още