IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung обвинява LG във вандализъм

Случаят с повредените перални на Samsung в Берлин стига до корейската прокуратура

16:43 | 15.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от модерните перални на&nbsp;Samsung. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от модерните перални на Samsung. Снимка: Ройтерс

Съперничеството между двете южнокорейски компании Samsung Electronics и LG Electronics достигна нов връх.

В понеделник Samsung е поискала от прокуратурата на Южна Корея да разследва инцидент, който се е случил в навечерието на Международния панаир за потребителска електроника в Берлин IFA 2014, пише The Wall Street Journal.

Двете южнокорейски компании представиха в рамките на изложението различни електронни устройства. Служители на LG Electronics, включително и топ мениджър, са повредили умишлено в молове и магазини в Берлин изложени перални машини на Samsung, твърди потърпевшият концерн.

При това в единия от случаите са възникнали повреди на вратите на четири перални машини на Samsung от премиум модела "Crystal Blue". Пералната машина се продава на цена от около 2000 евро. Samsung Electronics обвинява конкурента си в умишлено унищожаване на оборудването.

Въпреки че говорител на LG Electronics потвърди, че е имало инцидент, той отрича умишлен вандализъм от страна на компанията. Длъжностните лица на LG са извършвали „маркетинг проучвания" в навечерието на изложението, а щетите вече са били платени.

Първоначално от Samsung Electronics не пожелаха да назоват нито обвиняемата компания, нито мениджъра. Говорител на Samsung заяви в неделя обаче, че е имало нов инцидент в магазин за електроника в Берлин. Там три перални машини са били повредени, а в инцидента е бил замесен и топ мениджърът на LG Джо Сеон-Джин. Той е ръководител на поделението за битова техника на LG и не е предоставил коментар пред WSJ.

LG Electronics не остави обвиненията да висят във въздуха и също в неделя заяви, че един от нейните топ мениджъри наистина е бил в магазин за електроника в Берлин. Щетите на вратите на пералните машини на Samsung обаче се дължали на лошото качество, а не на вандализъм от страна на служител на LG. LG Electronics обаче не назовава поименно своя топ мениджър. Съвсем "обичайна практика" е да се тестват продуктите на конкурентите при пътувания в чужбина, твърдят още от LG. Също така продуктите и на други конкуренти са били наблюдавани от служители на LG.

„По отношение на пералните машини на конкуренцията има един специален модел, който разполага с изключително слаби панти", заяви говорител на LG Electronics, намеквайки за пералните машини на Samsung. Но дори и ако сме искали да саботираме уредите на конкуренцията, нямаше да възложим задачата на собствените си топ мениджъри, добавят от LG. „Надяваме се, че този инцидент няма за цел да подкопае нашата водеща позиция на пазара на перални машини", завършва компанията.

Говорител на Samsung заяви от своя страна, че първоначално компанията не е искала да повдига обвинения за "случая с пералните машини". Но сега групата е решена да стигне до дъното на инцидента. Говорителят не коментира обвиненията на LG, че вратите на пералните на Samsung са с лошо качество. Въпреки това той признава, че именно тези твърдения на LG са причината, поради която въпросът сега следва да бъде предаден на съдебните власти.

Независимо от усилията на концерна за избягване по-нататъшна ескалация по темата, сега вече ставало дума за защита на марката и репутацията на служителите, поясняват от Samsung. От офиса на компетентния прокурор в Сеул засега няма становище.

Всичко за IFA 2014 може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Ще видите вие, като Епъл пусне iпералня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още