IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство предлага да се отпуснат още 15 млн. лева за НКЖИ

Със средствата трябва да се покрият разходи по три проекта, финансирани от ОП „Транспорт“

13:40 | 16.09.14 г. 1
Транспортното министерство предлага да се отпуснат още 15 млн. лева за НКЖИ

Допълнителни 15 млн. лева от държавния бюджет да бъдат отпуснати на Националната компания „Железопътен транспорт“ (НКЖИ), предлага проектопостановление на Министерския съвет. Предложението е публикувано за обсъждане на страницата на Портала за обществени консултации.

15-те млн. лева да бъдат отпуснати под формата на капиталов трансфер за НКЖИ, гласи предложението на транспортния министър Николина Ангелкова.

Със средствата ще бъде подпомогната реализацията на три проекта – за реконструкцията на  жп линията „Пловдив – Свиленград“ (в участъка от Първомай до Свиленград), модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив, който е част от Транс-европейската железопътна мрежа и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив-Бургас.

Проектите са одобрени от Управляващия орган на ОП „Транспорт“ и Европейската комисия, става ясно от изготвените мотиви за това решение.

Планираната сума трябва да покрие част от съфинансирането на тези проекти, което дължи държавното предприятие за строително-монтажни дейности, извършени по проектите, финансирани по ОП „Транспорт“ през тази година.

Най-големи са задълженията на НКЖИ по отношение на дейностите по участъка от жп линията Пловдив – Свиленград – 6,7 млн. лева (без ДДС). За Септември – Пловдив нужното съфинансиране е на стойност 5,3 млн. лева, а за рехабилитацията на участъците по трасето „Пловдив – Бургас“ - 3 млн. лева. 

Мнения за направеното предложение се набират до 30 септември. 

Припомняме, че през август транспортният министър определи някои жп проекти като рискови, защото има забавяне на работата по тях. Сред застрашените са отсечката Септември - Пловдив, както и участък от Пловдив до Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
imagineren
преди 9 години
В дружество, управлявано от държавни чиновници и целият бюджет да се "налее", пак ще бъде губещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още