IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде в Европа следят с най-голям трепет референдума в Шотландия?

Шотландското желание за независимост вече повлия върху позабравените организирани сепаратистки движения на Стария континент

17:10 | 18.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: The Daily Beast</em></p>

Снимка: The Daily Beast

Побеждавайки или претърпявайки поражение в референдума на Острова, шотландското желание за независимост вече повлия върху голяма част от Европа, особено в районите с организирани сепаратистки движения, като например Каталуния и Фландрия.

Да останем или да се отделим?

Докато светът изчаква окончателния резултат от референдума за бъдещето на британския Север, редица европейски региони наблюдават отблизо ситуацията около политическото бъдеще на Глазгоу.

Ако Шотландия избере независимостта, много региони с високо организирани сепаратистки движения, като Каталуния в Испания и Фландрия в Белгия, ще бъдат стимулирани да вложат повече усилия в своята собствена борба за автономия. Други, където стремежът за независимост е избледнял след поколения на неудовлетвореност, като Бретон във Франция или Падания в северната част на Италия, също могат да прегърнат отново идеята, пише в свой анализ The Daily Beast. 

Дори обаче Шотландия да избере да остане част от Обединеното кралство, горепосочените региони ще наблюдават много внимателно събитията, за да видят какви ползи ще извлекат в крайна сметка шотландците от стремежа си да бъдат независими.

Ето някои от най-активните сепаратистки движения на Стария континент:

Каталония

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
Най-много се следи темата в Чечня и Дагестан, ако тази азиатска държава Русия може да мине за европейска.Тези са следващите, но вече реално отцепили се от империята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още