IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южният газов коридор – шансът на Югоизточна Европа за сигурност на доставките

Основните артерии на коридора засега са ТАР и TANAP, по които ще тече газ от Каспийския регион до Европа

08:30 | 20.09.14 г. 8
<p>
	Южният газов коридор носи надежда за диверсификацията на газовите доставки в ЕС. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Южният газов коридор носи надежда за диверсификацията на газовите доставки в ЕС. Снимка: ЕК

На официална церемония в Азербайджан днес започва строителството на Южния газов коридор. На церемонията ще присъства и българският президент Росен Плевнелиев, който ще бъде съпроводен от енергийния министър Васил Щонов. На събитието ще присъстват още и представители на представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора, съобщиха от Президентството.

Южният газов коридор е важен проект не само за страната ни, но и за цяла Югоизточна Европа, защото той осигурява диверсификацията на газовите доставки за региона и може да повиши енергийната сигурност.

Европейският съюз започна да търси нови източници на природен газ още през 2006 година, когато пламна първата „газова война“ между Русия и Украйна. На 1 януари 2006 година бяха спрени доставките на газ за Киев заради ценови диспут. Подобен сценарий се разигра и през 2009 г.

Две години бяха нужни на Европейската комисия да подготви План за действие за енергийна сигурност и солидарност, представен през ноември 2008 година, или само броени месеци преди началото на втората „газова война“ между Русия и Украйна от 2009 г.

Екшън планът предвижда изграждането на нови пътища за газовите доставки, свързването на изолираните газови пазари в ЕС, както и възможности за доставки от втечнен газ.

Две години по-късно, през януари 2010 година, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу направи и първия пробив, осигурявайки първите количества природен газ за Европа от Азербайджан. Те трябва да дойдат по Южния газов коридор, преминавайки през една от връзките в него.

Всъщност един от най-важните за нас газопроводи, част от Южния газов коридор, няма да донесе разнообразяването на източниците на природен газ, а само на пътищата. Става въпрос за „Южен поток“, чиято реализация обаче все повече се превръща в политически въпрос и дори вече не се обръща толкова внимание на икономическата необходимост от тръбата.

По „Южен поток“ в Европа ще пристигат по 63 млрд. куб. метра природен газ годишно, тръбите ще заобиколят едно от газовите бойни полета, на които воюва Русия – Украйна.

„Южен поток“ често беше сочен като „убиец“ на Nabucco, но реално липсата на суровина, която да захрани газопровода, получил подкрепата на Европейската комисия, сложи край на мащабния проект. Nabucco изгуби битката с Трансадриатическия газопровод (ТАР) за природния газ от находището Шах Дениз II.

Газопроводът обаче може да бъде възроден с природен газ от Иран. Напоследък тонът на Запада към Техеран омеква и санкциите към страната, въведени заради ядрената й програма, се преразглеждат. Иран е с вторите по големина запаси от природен газ след Русия и може да осигури достатъчно суровина, за да върне на картата на газовите трасета Nabucco.

На този етап обаче ТАР, както и Трансанадолския газопровод (TANAP), са основните артерии на Южния газов коридор.

Плановете за захранването на европейския газов пазар със суровина от Каспийския регион няма да бъдат докрай реализирани за България без изграждането на нова газова връзка с Гърция - от Комотини до Стара Загора.

Интерконекторът е посочен като приоритет в плановете за развитието на „Булгартрансгаз“ през следващите десет години. Окончателно решение за реализацията на връзката вероятно ще бъде взето до месеци, а надеждите са до 2016 година тя да бъде осъществена.

Факт е обаче и че от 2009 година досега всички планове за изграждане на интерконекторни връзки със съседните страни засега остават само на хартия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 9 години
Не знам какъв газ и откъде отново,за кой ли път "се предвижда" да залее Европа,но наскоро Русия и Турция са взели решение да надуят подаването на газ по "Син поток" и от цялата тази дандания,това си остава единственото реално нещо,т.е,пак руски газ,от където и да минава.Останалото са американски кьорфишеци,гарнирани с брюкселско зеле,за захранване на тъпоумни русофоби.Така тръбата няма да минава през България и газа да е по-евтин,а ще минава през Турция,за по-скъпо ....и то,ако стигне до нас.Ама ще бъде диверсифициран по малоумному.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
BP спря Набуко, не Газпром
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 26
Mavi Goz
преди 9 години
Да видим и кой и за колко време и пари ще го построи този газопровод и на каква цена ще дойде газът, нали? Щото нали сме много по сметките тука, или май сме повече по празното плямпане!Щото май досега такива дълги трасета в Европа само тъпите и алчни руснаци са строили. Да видим как ще сработи схемата "100 маймуни на клона".... некъде къмто две 'иляди и амнайс'та... ако изобщо, щото На(бъл)буко нещо.... ич... хехе!Или да изпреваря емзетката и останалите с дитирамбите - "Не казвай "хоп!" преди да си скочил!" .... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 22
Pyramid
преди 9 години
Ако правилно си спомням, Набуко "не тръгна" от България. ТОВА визирам, като питам "защо не ни".Еврогейци сами предадоха своя интерес / и нашия - също/, като се извъртяха. А аз продължавам да вярвам, че за топките /или за сметките/ ги е барнала дългата ръка на Газпром преди това. "Браво" на руснаците и "много зле" за правителствата и компаниите, които поддадоха. Така, Русия си спечели поне 5-10 години допилнителна гаранция в/у монопола, а евро-ГЕЙ-ците, сега, и да скачат, сами са го позволили. Следователно, да си махат мръсните ръце от България, да си натискат парцалите и да не пищят с/у Южен поток. Не вярвате един г-н Никой като мен, да е отишъл и да е провалил "великата Еврогейска енергийна сигурност", предполагам. Да се махат, че аман от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Какво за връзката с Гърция? Комотини - Стара Загора е на етап проектиране, строителството е някъде в светлото бъдеше.А "ни", защото още се поставят разделителни ивици в уж обединена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
Защо "не НИ"? Не беше ли Набуко ЕВРОПЕЙСКИ проект? Щото /още по-малко, "само"/ български, той не е бил. Имам усещането че, със задкулисни ходове, Газпром спря Набуко. Ала така правят големите световни компании, това е обичайна практика: "Разделяй и владей". Дай на този политик малко, на онзи-малко, и скарваш държави, за да продаваш своята стока. попрецаката се и ирански, и азерски интереси, ама дали ние тук ще узнаем някога да е хвръкнала нечия зелка там, не се наемам да гадая. Европейските тарикати, обаче, с ГОЛЯМАТА УСТА, вече са "усвоили дребните знаци на внимание" и се озъртат за следващи. В това съм убеден. Както и да е, след 2009-та, ГЕРБ що пушилка вдигнаха за интерконекторни връзки и др. такива, само дето, едва последната година, /уж!/ нещо скромно започна да приключва с Гърция. Заспали баби: Истинските газови гигянти, за такъв период, изграждат много хиляди километри тръбопроводи и ги пускат в експлоатация. Честито, както се казва, на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Транадриатическият газопровод (през Гърция, Албания до Италия) уби Набуко (през България, Румъния и Унгария) - и двата проекта имаха един и същ източник от Азерезбайджан през Турция, но Набуко не беше предпочетен въпреки че стартира няколко години по-рано. Европа не ни подкрепи за Набуко, това е тъжната истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още