IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е филмовата индустрия да даде повече шансове на жените?

Неравенството между половете остава проблем и в този сектор, въпреки че актрисите носят повече успехи на филмите

11:01 | 23.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: The Hunger Games Facebook page</em></p>

Снимка: The Hunger Games Facebook page

Катнис Евърдийн и Бела Суон не успяха да направят почти нищо, за да сложат край на липсата на равенство между половете в САЩ. Само 23% от филмите, разпространявани по целия свят в периода 2010-2013 г., имат за главен герой жена, сочи доклад на Geena Davis Institute On Gender In Media, цитиран от Bloomberg.

Според него само 31% героите, които имат реплики в общо 120 проучени филма, са жени. Едва осем на сто от лентите пък са дело на жени режисьори.

Данните показват, че успешни филми като поредиците „Игрите на глада“ и „Здрач“ не са успели да направят много за увеличаването на броя на големите роли, поверени на жени. Въпреки че в „Гравитация“, „Замръзналото кралство“ и „Господарка на злото“ главните герои са жени, проучването показва, че броят им не се е увеличил значително от 40-те години насам.

„Толкова хора предполагат, че сме се справили. Трябва да продължим да си припомняме, че не сме“, твърди актрисата Джина Дейвис в интервю. „Делът на жените, играещи главни роли и имащи реплики, трябва да се увеличи“.

58-годишната Дейвис печели наградата на Филмовата академия в САЩ за поддържащата роля във филма „The Accidental Tourist” през 1998 г. и е номинирана за ролята си в „Телма и Луис“ през 1991 г. - екшън, в който тя и Сюзън Сарандън играят приятелки, укриващи се от закона.

През следващата година Дейвис участва в „Тяхната собствена лига“, режисиран от Пени Маршал. Лентата разказва за женски професионален бейзболен отбор. И макар напредъкът в ролята на жените в киното да е малък, новите филми показват постепенно подобрение в тази посока.

"Феноменът, който забелязвам от около 20 години, е, че когато в един филм участват жени, има силно усещане, че всичко се променя“, коментира Дейвис.

Малцинство в киното

Жените все още са малцинство в света на киното. От 600-те най-касови американски филми, пуснати по кината между 2007 и 2013 г., делът на женските роли с реплики варира от 28 до 33% всяка година според Стейси Смит, професор от Университета на Южна Калифорния, която участва в проучването на Geena Davis Institute.

Тези данни са близки до резултатите от предходни изследвания, които показват, че между 1946 и 1955 г. 25% от говорещите герои във филмите са жени, твърди Смит. Тя посочва, че има увеличение на броя на младите жени между 13 и 20-годишна възраст, които са представяни като сексуални обекти на екрана. Този проблем се забелязва в световен мащаб, коментира Смит в интервю.

"Нито една държава не представя нещата близо до реалността“, посочва тя. „Моделите на полова сексуализация и професионалните портрети, които виждахме в американските филми, се пренасят в много страни“.

Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Господи, прибери си вересиите. Някои хора трябва да се заключат в лудница."Данните показват, че успешни филми като поредиците Игрите на глада и Здрач не са успели да направят много за увеличаването на броя на големите роли, поверени на жени." Е това ли са ви успешните филми с жени героини и големите роли? Нещо за "Син Жасмин" например на Уди Алън? Великолепна Кейт Бланшет. Изобщо - Амели Полен и филмите с Одри Туту, Пенелопе Круз,.... Чудно как не е еталон за голяма роля "Томб Райдър"Е*ати феминистките ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
Nikodim
преди 9 години
""Тя посочва, че има увеличение на броя на младите жени между 13 и 20-годишна възраст, които са представяни като сексуални обекти на екрана. Този проблем се забелязва в световен мащаб.""------Ne разбирам, какъв е проблемът??? Защо тези млади жени да не се представят като сексуални обекти ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още