IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на доларовата доминация

За първи път в последните 40 години американската валута поскъпна в десет поредни седмици

16:22 | 23.09.14 г. 5
Завръщането на доларовата доминация

Когато американският президент Ричард Никсън шокира света, слaгайки край на връзката на щатския долар със златото през 1971 г. и изпращайки в историята системата на организация на валутните курсове от Бретън-Уудс, целта беше да се отслаби твърде силната за американските износители валута. Идеята, разбира се, беше износителите от САЩ да останат по-конкурентоспособни на международните пазари.

Ефектът беше мигновен. Износът се покачи, което повиши и постъпленията на местните производители. Разпален обаче бе и силен инфлационен взрив, който продължи в продължение на близо едно десетилетие.

Припомняйки си основни моменти от стопанската история на САЩ, валутният анализатор от Deutsche Bank Алън Ръскин забелязва, че представянето на долара от 11-ти юли насам поразително много прилича на времето след края на Бретън-Удската система. Никога досега от създаването си през 1973 г. доларовият индекс ICE не се е повишавал в продължение на десет последователни седмици, каквото се случи в края на миналата седмица, припомня The Wall Street Journal.

Според Ръскин индексът ICE, който отчита представянето на американските пари спрямо шестте други най-популярни валути в света – еврото, йената, паунда, швейцарския франк, шведската крона и канадския долар, се е покачвал само три пъти в девет поредни седмици в последните 40 години – през 1975 г., 1979 г. и 1997 г. Нещо повече, през 1974 г. измерителят дори е отчел двадесет поредни седмици на загуби.

Доларовият индекс ICE е бил преструктуриран само веднъж – през 1999 г., когато в състава му попада единната европейска валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Чек да постнем и тука една много силна бивша валута с надпис "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката" и какво е можело да се купи с нея. А сега с доминацията на долара, можем само да почешем коня за гриватаЗа левчето при соца и левчето днесhttp://e-vestnik.bg/16343четеш ли гоше за левчето - ей тва беше валута .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
да се доизясня - 60 тка all inclusive а 20йска е само външния и са като им е висок долара с износа малко ше го позакъсат иии май безработицата както им е на 20% unofficial и 7% по стъкмистика ше стана 35% unoffisial и 10%ка по стъкмистика ше си се погушкат малко с дефлацията и малко цените падат, правителството не мое си събере данъците щото не се вдигат заплатите и честито на "гущера" и тея дет си го имат .... :))) после кой има гущери той ше им плати сметката на пичовете аз - ньет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
сега твойте пичове ше имат "силен долар" - алал да им е, и една 20йска с 50 нули отзад дълг и като *** си започнат билатералната търговия с техните вестници и на balance sheeta на FED си *** капаците.... :))) кат на *** им не требе, нека запада събира тука долари и ше остане май само запада с тея долари така кат гледам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ооо добрутро ей ме ве ... :))), никакви гущери никакви евра само чакам да падне още ланеца и обръщам всичко в него "луксозната стока". Вестници - nein Danke ... САЩа са пътници всичко полека и с времето си кой иска да си ги държи там в 60 трилиона дълговата държава, аз - не ща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Михаиле.. де си бе:) Къде са и другите синеоки маймуни дето аха -аха погребватв долара и щатите през ден? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още