IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Пенсиите могат да се повишат до 6 години при три условия

Нужните фактори са увеличение на осигуровките, на пенсионната възраст и стаж и нова политика по доходите

08:21 | 25.09.14 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Иван Нейков: Пенсиите могат да се повишат до 6 години при три условия

До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков.

Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите – минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. 

Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%. "Това дава възможност да се работи на няколко места и общият доход винаги е по-голям, отколкото при работа на осем часа", обясни експертът.

Увеличението на осигуровките е следващият горещ картоф, от който винаги се бяга, каза Нейков. Но това по негови думи е неизбежно, защото един от общите изводи е, че причина да се стигне до дефицита в НОИ е неразумното намаляване размера на осигуровките в последните години. В същото време няма доказателства, че това намаление е понижило безработицата или сивата икономика. "Единственият начин да няма увеличение на осигуровките е да има бързо нарастване на доходите", каза Нейков.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране също е безалтернативно - признават го и бизнес организациите, но никой не иска да го направи, посочи още експертът. "Няма друг вариант, абсолютно неизбежно е. Вече закъсняхме с това повишение. Най-лошият вариант пък е да не се прави нищо", коментира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
БВП на зает българин е 20 000 долара, реално. На германец зает е 42 000 долара. Инвести циите капиталите в Германия, едва ли са само 2,1 път повече от тук. Масовата заплата в Германия е 2 000 евро, тук е 400 лева, БВП на зает по номинал в Германия е 63 000 евро, а на българин зает е 30 000 лева. Значи масовата заплата в германия е 40% от БВП на зает, а тук е 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
При 3,5 милиона работна сила, и 2,7 милиона заети. И ако половината пенсионери които работят престанат да работят, тогава безработицата ще намалее. А останалите работещи пенсионери трябва да не получават пенсия, или поне да получават на база само осигуровки което е 40% от бюджета за пенсии.Тоест работещ пенсионер да получава 40% от сегашната си пенсия, това което не им се дава ще увеличи пенсиите. ТАКА Е В ДЕМОКРАЦИИТЕ, ТУКА ИМА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА.а щом заплатата скача ще скочат и парите за пенсииБЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА ИМА РЕКОРД НА УСВОЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ, ИРЛАНДИЯ СЪЩО - ОТ 28% ДЪЛГ СПРЯМО БВП, 2007 ИМ СТАВА 48% - ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ.Преките данъци през 2007 година нарастват от 23% до 26% като дял от всички данъци. Това изцяло се дължи на облагането на ниските доходи чрез премахване на минимума на облагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
chervenuh
преди 9 години
Нейков колко внася за пенсия? Каква му е индивидуалната партида и минималната гарантирана доходност по нея? Като си видя пенсията на индивидуална партида с 1.75% годишно поне гарантирана доходност - тогава ще внасям в БГ. Дотогава - другаде :) Аз не ща да умра на 70 след пенсиониране на 68, а вие ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Явно още не съм стигнал това ниво на мъдрост за да познавам :) но допускам че ти можеби си, От какво ще пукне човек не се знае никога. От глад и студ не се умира толкоз лесно. Повечето пенсионери според мен са зле от.. нямане що да правят ама това е друга тема. Със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Няма туканка късмет, драги, но предвидливост и мъдрост. А дали ни чака Чичо Петър или Чичо рогат: това дявол знай. ;) Все пак по-хубаво човек *** от дъртина, а не от глад или студ или липса на елементарни лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Перунов: говориш като отявлен комунист."Всеки плаща според възможностите и получава според потребностите."Да, ама аз не желая да бъда част от система, която вечно очаква от мен да имам възможностите, а в същото време твоите хъхрещи любимци вечно имат само потребности, тоест аз да плащам докато съм жив, за да могат те пожизнено да получават наготово. Спиране на всякакви помощи за годни да работят "социално слаби и трайно безработни", замяната им с трудова повинност. Така хем те ще плащат осигуровки, хем ще създават допълнителни работни места в надграждащите индустрии. Прекратяване на ранното пенсиониране на всякакви униформени. Ушев да работи в ушевото до 50, после 8 години - селски пъдар, после - 7 години в ушевата администрация и тогава - пенсия.Няма начин 1 500 000 работещи да носят на гръб 4 500 000 получаващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
За златецто и сребърцето имам известни резерви ама.. божя работа . За акциите, ако си успял само мога да ти кажа браво или да ти завидя на късмета :) А чичо Петър както го наричаш ни чака всичките, независимо от това каква пенсия ще имаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
:) О да, наистина съм много далеч от правенето на кухни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Който както, драги.Аз пари в бамки не турям, златцето и сребръцето ми - нумизматически и стойност не губят, акциите ми са на печалба и/или сосни дивиденти ми носят Във фондове турям пари по пенсионен фонд и човешка застраховка - за да цакам Дянков и да си намалявам данъците... Пазарът не ме бий, щото аз: по-ловък от.А пенсийка от държавата знам, че няма да видя, на Чичо Петър тоже не разчитам да ме оттърве от.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
И това е така и тука е ролята на държавата и на оня "експерт". Таа работа с големите пенЦии е умрела, за*би (ама на никой не му стиска да каже "да го ***")Вместо това се спират пенсиите за възраст, остават само по болест + безплатно здравеопазване и държавата се опитва да създаде среда за почасова заетост на хора над определена възраст - има ТПКта, паркове, поддръжка, почистване, малки търговски обекти и прочие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още