IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Пенсиите могат да се повишат до 6 години при три условия

Нужните фактори са увеличение на осигуровките, на пенсионната възраст и стаж и нова политика по доходите

08:21 | 25.09.14 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Иван Нейков: Пенсиите могат да се повишат до 6 години при три условия

До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков.

Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите – минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. 

Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%. "Това дава възможност да се работи на няколко места и общият доход винаги е по-голям, отколкото при работа на осем часа", обясни експертът.

Увеличението на осигуровките е следващият горещ картоф, от който винаги се бяга, каза Нейков. Но това по негови думи е неизбежно, защото един от общите изводи е, че причина да се стигне до дефицита в НОИ е неразумното намаляване размера на осигуровките в последните години. В същото време няма доказателства, че това намаление е понижило безработицата или сивата икономика. "Единственият начин да няма увеличение на осигуровките е да има бързо нарастване на доходите", каза Нейков.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране също е безалтернативно - признават го и бизнес организациите, но никой не иска да го направи, посочи още експертът. "Няма друг вариант, абсолютно неизбежно е. Вече закъсняхме с това повишение. Най-лошият вариант пък е да не се прави нищо", коментира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 9 години
тъжната истина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 25
Perun
преди 9 години
Импе, добре е че нямаме чиста пенсионна система, а имаме социално-осигурителна такава. Всеки плаща според възможностите и получава според потребностите. Защото ако не беше така, държавата трудно би издържала да плаща голяма част от пенсиите. Отделно, пенсионната възраст у нас е прекалено ниска, още е ниска, може да се увеличава и да стане като на запад. Колкото до политиката на доходите, те като цяло са добре и трудно биха се увеличили, защото ще изпъдим чуждестранните инвестиции, вече дори и китайци изнасят производства в БГ, заради по-евтиния труд тука. Доходите трябва да се замразят, както беше при Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Първата работа е да се раздели осигорителната система на двата си компонента - социалната система и пенсионна система. Всеки който мълчи и не прави това разграниение просто е съучастник в поредното мошеничество на гърба на работещите хора.Опитват се да плащат с парите за пенсия чисто социални плащания. *** пример: С пари на бюджета се доплащат пенсиите на една вече доста голяма група от пенсионери, чиито трудов стаж не стига за получаването на минималната пенсия. Тези плащания са чисто социални плащания и нямат нищо общо с песионната система. Няма да говоря за инвалидните пенсии и за ред други социални плащания, които се крият под чадъра на "осигурителната система", които всъщнот искат да ги плащаме с пенсионните си осигуровки. Но ние сме си виновни, като се оставяме да бъдем мамени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още