IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага актуализация на бюджета с дефицит 3,6% от БВП

Заемането на допълнително финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината предвижда ведомството

13:58 | 27.09.14 г. 9
МФ предлага актуализация на бюджета с дефицит 3,6% от БВП

Влошаване на салдото по държавния бюджет с 1,5103 млрд. лв. (1,9 % от прогнозния БВП) и дефицит в размер на 2,8465 млрд. лв. (3,6 % от прогнозния БВП) предвижда законопроектът за изменение на Закона за държавния бюджет за 2014 г., публикуван на интернет страницата на Министерство на финансите (МФ).

Според документа актуализацията отразява текущото развитие на националната икономика, както и променените допускания за международната среда до края на 2014 г. и през следващата 2015 г. Ревизираните прогнози за 2014 г. предвиждат реален ръст на БВП от около 1,5 на сто на годишна база, което е малко по-песимистичен сценарий от предвидените по-рано 1,8 на сто.

Въпреки малката промяна при прогнозата за растежа на икономиката за 2014 г., актуализираните макроикономически прогнози ревизират в негативна посока оценката за номиналния размер на БВП за 2014 г. с над 2,4 млрд. лв.

Новите прогнози предвиждат отрицателна инфлация на потребителските цени в размер на 1,1% при планирана в предишната прогноза положителна стойност от 1,8%. Дефлаторът на БВП също се прогнозира да бъде отрицателен в размер на 0,1%, след като предишната прогноза бе за положителна стойност от 1,5%. 

Според МФ като основни фактори, които стоят в основата на неизпълнението на приходите по държавния бюджет, могат да се посочат нереалистичните допускания на етапа на планиране за основни макроикономически показатели, все още слабото влияние на възстановяването на вътрешното потребление върху постъпленията от косвени данъци, задълбочаването на дефлационните процеси в икономиката, надценените ефекти от мерките за повишаване на събираемостта на приходите и други.

От ведомството отчитат, че освен по държавния бюджет сериозно напрежение съществува и в други бюджетни системи, което допълнително влошава прогнозата за размера на дефицита по консолидираната фискална програма (КФП) за 2014 г. Разчетите към проекта на актуализация на тазгодишния бюджет предвиждат влошаване на годишната прогноза за дефицита на касова основа по КФП до 4% от прогнозния БВП (3,1523 млрд. лв).

От МФ посочват, че в тази оценка са отразени ефектите от мерките за повишаване на събираемостта на приходите и мерките за икономии в разходите, основно при проектите по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита и осигуряването на надежден буфер за ликвидна подкрепа, от МФ отчитат необходимостта от поемане на нов държавен дълг. Предвидените нови дългови ограничения за 2014 г. ще позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината.

В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв или в рамките на същия лимит поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лв.

Според финансовото ведомство посочените обстоятелства налагат увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4 % от прогнозния БВП). Предвижда се още максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 7
albobo76
преди 9 години
Дефлация??? - Миналата година купувах орехи по 12 лв/кг, а тази по 20лв. К'ва дефлация бе другари? - то си е хипер-инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 2
amanotumnici
преди 9 години
Коментарите леко се отдалечиха от темата на статията. Държавата ще актуализира бюджета и ще тегли дълг. Това стана практика и политика. Удобно е да кажеш, че приходите ще са ти толкова и с тях ще направиш следните разходи. До тук добре, но приходите ги няма. Следва актуализация, с която се покриват разходите. Ако разходите бяха инвестиции, които да върнат дълга, може би действията щяха да бъдат оправдани. В случая дълга финансира една затъваща и неработеща иконокима. Страшното е, че тази ситуация има своя предел. Тогава държавата ще опре до фалита, революцията, обезценката на валутата итн. На *** език, този дълг всеки от нас ще го плати. Защо? Защото в държавата няма управление. Защото все едни и същи са във властта и поредните избори променят само конфигурацията на едни и същи лица, интереси и обръчи. Може би някои се чудят защо ЕС не взима отношение. Ами защо да взима? Не й пука. От нас няма полза, просто не трябва да се допуска загуба. Затова и думата Шенген е забравена!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Ореха му падна главата при 0 протестиращи. Когато бяха 40 хиляди изобщо не можеше и да става дума за оставка. Подаде я при 0 протестиращи. Колкото и да го хвалиш и колкото и да съм склонен да се съглася, че някой неща са му са се получили през мандата му на МФ, той беше вреден по време на мандата си на министър-председател, защото беше грубо употребен, използван и ДПС му се изака*а на името и имиджа а той си игра хорцето до последно, познай що. Едва ли е заради нещо по-различно от пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 7
hagan
преди 9 години
кой ти е бутнал безличния орешарки той не знае на кой господ да се клани дпс го нагъзиха и му одрязаха главата ако не искаха дпс и със танк нямаше да го помръднат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 24
Mavi Goz
преди 9 години
И сега някой разбра ли какво по-добро се случи, след като бутнахте Орешарски? И какво се очаква? За това ли беше зорът:"След 5 октомври има много реален факт, много е възможно да не се направи правителство и това да ни повлече в много тежка и след това неизлечима криза години наред. Това каза в интервю за предаването Седмицата на Дарик радио лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Дори и висок изборен резултат на ГЕРБ, не означава стабилност. На нас ни трябва този резултат, за да може другите политически партии да видят в какво състояние са. И ако ни е мила държавата, след това да сядаме и да търсим начин за минаване през тази изключително тежка криза, без да фалираме и да си разбием държавата...."Какво спечели България от предсрочни избори? Бареков в парламента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Godo
преди 9 години
данъка от 10% е заместник на кейнсианската банково система за контрол и гаранция на депозити. Данъка 10% отменя субсидиите за каквото и да било, както и да има държавен строеж на магистрали. Данъка 10% отменя каквото и да било намаляне на ДДС за каKвото и да било. кейнсианска политика се прави с кейнсиански данъци. СУБСИДИИ КАТО В ГЪРЦИЯ, КОГАТО ЗАПЛАТИТЕ И ДАНЪЦИТЕ СА КАТО ТЯХ. ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ КАТО ГЕРМАНИЯ, КОГАТО ИМА ТОЛКОВА ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ, И КОНТРОЛ, ДАНЪЦИ, И ЗАПЛАТИ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
hagan
преди 9 години
всеки политик който говори за теглене на дълг без ясно и конкретно да каже кога ще се върне от кой и при какви условия.-Е МОШЕНИК И ПРЕСТЪПНИК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
hagan
преди 9 години
не на нов дълг който се харчи за покриване на бездънни ямиставаме все по *** държава теглим пари уж за малко после става за вечно а за да ги върнем теглим нов дълг или ще стегнем къщата и ще се работи със по високи данъци без дефицити или къщата ще падне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
Xamsterdamm
преди 9 години
Още дълг. И още дълг и още... честит фалит, вече дори стъкмената статистика не може да прикрие дупката от кражби, корупция и злоупотреби. И нито един осъден, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още