IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Украйна се съгласи да предплаща доставките на газ

Задълженията на Украйна за вече доставен газ ще бъдат уточнени от Арбитражния съд в Стокхолм, обясни руският енергиен министър

18:23 | 30.09.14 г. 7
Новак: Украйна се съгласи да предплаща доставките на газ

Украйна се е съгласила да предплаща доставките за природен газ, съобщи енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ИТАР ТАСС. По думите на Новак едновременно с предплащането може да се пристъпи и към покриване на задълженията на Киев.

Все още не е изготвен график на възможните бъдещи доставки на природен газ за Украйна, в случай че бъде постигната договореност.

Новак коментира, че Русия е готова да поднови доставките на природен газ за Украйна, ако страната започне да погасява натрупаните досега задължения. Техният размер обаче така и не беше уточнен, а Русия и Украйна подадоха насрещни искове в Арбитражния съд в Стокхолм за изясняване на ситуацията.

Украйна изчислява задълженията си при цена от 268,5 долара за хиляда куб. метра до общо 1,9 млрд. долара, които трябва да бъдат платени до края на тази година. Сметките на Москва обаче са, че трябва да бъдат платени 3,1 млрд. долара, защото цената е 385 долара за хиляда куб. метра природен газ.

Припомняме, че от началото на лятото Русия въведе предплащане за доставения на Украйна природен газ. Киев обаче не се съгласи да плаща така и реално от месеци страната вече не получава газ от „Газпром“, а през реверсивни връзки от Унгария, Полша и Словакия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Да, това за украинските тръби , пропуснах до го спомена по подразбиране : това е елемент от цялостната задача , така да го кажем : УСА да доминират пазара на енергия в ЕУ.За БГ не знам дали има смисъл да коментираме, след като в развиващите се сценарии, за системата от която сме част - ЕУ, не се очертават особено оптимистични перспективи и евентуалните претенции на руснаците за някакви компенсации, ще са им "бял кахър" на авропейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Някой да не си прави илюзии относно новите собственици на украинската газо- преносна система? Ако не са вече, то скоро ще станат фактор при определянето на цените на всички които зависят от тази "тръба" ! Там в този кюп сме и ние. Никакъв "Южен поток няма да има, ако няма възможност техни компании да участват във формирането на цените! :) Да ни е честита новата зависимост на "независима и демократична" България! :)))) Отделно в украйнския случай докараха тази не малка държава в тотална зависимост от МВФ а знаем кой дърпа конците там! Това също не е маловажен резултат. И за всичко ще плаща "украйнския" народ. Така че от тук нататък никой не може да вини руснаците ако опитват с всякакви прийоми да възстановят нанесените им ВРЕДИ. Разбира се че ще си търсят ако не веднага то във времето компенсации от Европа а европейците ще пищят на умряло че цените се завишавали и не били справедливи! А от завишението американците също ще кярят. Те са навсякъде! Света работи за благоденствието им! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
То е безмислено, Обамго няма шанс и го знае, а са се пробвали нещо военно, ше им е за последно барабар със създадения ISIS и Израел напрао 3 в 1 и май ше има СССР втора серия ....)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Мисля си, че щатите си изпълниха задачите от най-спешен порядък в Украйна : политическите и икономически връзки по оста ЕУ-Русия , са вече почти разкъсани; създадоха хаос в задния двор на руснаците, радикализираха на анти-руска основа една част от населението и тези загуби, които руснаците понасят и ще понасят, може да ги накарат да отстъпят за Сирия, а през Сирия тр. да минат доставките на енерго-носители за ЕУ, които щатите ще контролират. Така че от такава перспектива проекта Украйна може да го прeхвърлят на по-ниска предавка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Съмнително е все оща дали ще се стигне да сделка, защото от Вашингтон ще са категорично против , а те са поели на ръчно управление правителството в Киев , т.е. то ще направи каквото му наредят отвъд океана.Иначе ще излезне че цялото мероприятие -Украйна е било безмисленно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
На мене нещата в една евентуална сделка ми изглеждат горе-долу с такива контури : щатите получават Сирия и в перспектива по-голямата част от енергийния пазар на Европа, руснаците вероятно остават с обещание за Украйна без натовски бази и някаква форма на автономия в бунтуващите се ЮИ региони. Ест. човек може да гадае предимно по косвени признаци, всичко е в сериозна динамика и събитията могат да вземат най-разнообразен обрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още