IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Служейки на европейците, ще служа най-добре на българите

Българският кандидат за еврокомисар заслужи похвали и аплодисменти по време на изслушването си в европарламента

19:52 | 02.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кр. Георгиева: Служейки на европейците, ще служа най-добре на българите

Ще служа най-добре на българите, ако приема присърце задължението да служа на всички европейци, заяви на пресконференция Кристалина Георгиева след края на изслушването й от Европейския парламент в качеството й на кандидат за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси. Тя уточни, че нейното задължение е към 500 милиона европейци.

България е най-големият нетен получател от ЕС и днес проблемът не е, че получаваме недостатъчно пари от Европа, а че не можем да използваме всичките, които идват. Това е проблем, който се надявам да бъде решен, добави тя.

Георгиева оцени изслушването си като много конструктивен разговор, показал сериозните предизвикателства пред ЕС. В непосредствено бъдеще, в близките дни, пред нас са трудни въпроси като недостигът за разплащане по европейските проекти.

Изправени сме пред планина от дългове, които трябва да изплатим. Трябва тази снежна топка да бъде стопена, коментира Георгиева.

Най-трудният въпрос е как ще успеем да обърнем вниманието си към резултатите от вложените в проектите европейски средства, към тяхната добавена стойност и тя да бъде видима за гражданите. Трудната работа тепърва предстои, ако бъда утвърдена от ЕП.

Най-трудната задача е парите, които имаме, да дадат максимален резултат - повече растеж, по-малко неравенство между бедни и богати хора и държави в ЕС, обобщи Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева изказа своите съболезнования по повод трагедията в Горни Лом. Надявам се, че спасителните работи ще доведат до някакъв резултат, не знаем дали това е възможно. Сега знаем, че в мислите и сърцата си трябва да бъдем със семействата на засегнатите и да се молим да няма повече нищо лошо, посочи тя.

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева заслужи ръкопляскания и похвали от евродепутатите, участващи в изслушването й в Европейския парламент в Брюксел, още преди изпитът да е приключил. Неколкократно с отговорите си тя предизвика шумни положителни реакции.

Отговорите Ви са отлични, заяви при задаването на въпроса си евродепутатът Бернд Колмел (Европейски консерватори и реформатори, Германия). Досега показахте много добра работа, допълни Кая Калас (АЛДЕ, Естония). Поздравявам българите, че излъчиха наистина независим кандидат за еврокомисар, познаващ истинския живот, добави Индрек Таранд (Зелени, Естония).

Прозрачността, дори в най-корумпираната среда, е най-добрият подход за защита на бюджетните средства, заяви Георгиева в частта от изпита й, посветена на бюджетните въпроси.

Отговорностите ми като комисар по бюджета и човешките ресурси биха били огромни, но приех поканата, защото имам опит с контрола на огромни бюджети, поясни тя.

Вярвам, че съм доказала независимостта си и не приемам нареждания от друг, освен от европейските граждани. Освен това работя здравата, заяви Георгиева и отново предизвика ръкопляскания в заседателната зала.

Тя успя да предизвика положителна реакция и с отговора си на въпрос на евродепутата Джонатан Арнот (Европа на свободата и пряката демокрация, Великобритания). Той питаше какво е становището й по идеята за едно седалище на ЕП, доколкото в годините на криза европейските данъкоплатци продължават да плащат милиони евро годишно за поддръжката на сградите на институцията в Брюксел и в Страсбург. Чиновниците в ЕС са повече от британската армия, коментира Арнот.

Загрижена съм за числеността на Британската армия, пошегува се в отговор Георгиева и поясни, че се отнася към този въпрос сериозно, но той е свързан с промяната на договора за ЕС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Той питаше какво е становището й по идеята за едно седалище на ЕП, доколкото в годините на криза европейските данъкоплатци продължават да плащат милиони евро годишно за поддръжката на сградите на институцията в Брюксел и в Страсбург. Чиновниците в ЕС са повече от британската армия, коментира Арнот.Загрижена съм за числеността на Британската армия, пошегува се в отговор Георгиева и поясни, че се отнася към този въпрос сериозно, но той е свързан с промяната на договора за ЕС.---конкретен въпрос и празен отговор. Без значение какъв е договора, тя би трябвало да има мнение. На базата на мнение може да се промени всеки договор, ако има нужда. Но отговор "отнасям се сериозно, ама е въпрос на договор" ... погледни коментар 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
kony
преди 9 години
Браво Кристалина, достойно прадставяне на една българка, но къде бяха нашите евродепутати - защо не дойдоха да те подкрепят или поне да покажат уважение или сме ги изпратили само да лапат /не мухи/?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
studioaa
преди 9 години
Бих се възхитил на Кристалина само ако тя изиграе ролята на Горбачов в EUSSR и на извънредно заседания в Брюксел предложи неговото безусловно разпускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
deant
преди 9 години
един балон от празни приказки и общовалидни фрази. такива балони са всички в тази т.н. еврокомисия от хиляда чиновника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още