IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни, се казва в изявление на Даниел Митов

17:42 | 08.10.14 г. 128
Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

Българското външно министерство реагира остро на изявление на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, който пусна коментар в Туитър: „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на "Ийгъл" втора употреба“ (става въпрос за намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети - бел. ред.).

Последва остра реакция от страна на външния министър Даниел Митов, публикувана на сайта на министерството. Той определи коментара на Рогозин като "напълно неприемлив".

„България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави“, реагира Митов.

Той допълва, че намира за „крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната“. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава, отчита той.

„Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие“, се казва в съобщението.

Това се случва на фона на редица публикации на руски издания от последните дни, в които се отправят критики към България заради плановете да бъдат заменени старите руски изтребители със западни, както и на забавянето на проекта "Южен поток".

"Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското онлайн издание "Сегодня". Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява изданието.

"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Изданието отбелязва, че българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

128
rate up comment 5 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
Незнам дали е вярно за бойни самолети втора употреба, но съм карал автомобил втора употреба и да, може да те достави от точка А до т. Б, обаче БОЙНИ самолети втора употреба ми звучи малко като ХРАНА втора употреба (по-добре без).А от друга страна си спомням от историята 500г турско робство и Освободителна война - европейска ли беше?, руска ли?, е..ех годинки вече не помня.От друга страна "давам пари" има смисъл на подарък, докато "давам пари на заем с лихва" (създадените от ЦБ Е,$,...) има смисъл на икономическо заробване - за лихвата трябва да вземеш заем с лихва пак от там. И като си помислиш - станал си роб защото си повярвал, че печатарите са богопомазани и тяхно е правото да печатат,и всеки друг който печата е фалшификатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 9 години
Календарски - докато бг икономиката думка на дефицит , някой трябва да го покрива иначе следва бързо фиаско - за справка годините на светлия соц между 82-ра и 89-та . Та дефицити към момента се покрива от фондове и емигрантски пари ( по едно време и инвестиции имаше доста ) все от ЕС и от САЩ . Квото и да мисли чинОвнику някой трябва да дава кинтите , кат гледам Рушнаците си ни отрязаха още през 82-ра такаче не остават много алтернативи докато икономиката на тая държава започне наистина някога да ражда излишъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
прав си, само че не е независима нашата политика само защото на нашите клети чиновници име така по удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
п.п.Капаро давам, че не приемането ни в Шенген е свързано с големия брой руснаци у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
бах , голямо писане сте му дръпнали . Политиката на Бг отдавна не е независима и зависи от тези който дават кинтите - към момента ЕС и до някъде САЩ . Като се опитат наще да мърдат следват моментални шамари - за справка спрените фондове към момента , ако продължат на ще да се правят на шматки ще последват и забрани за работа на наще хора зад граница и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
айде бе:) такъв ли е Баце:) Я прочети статията по-горе да видиш какво говори вторият ешалон на ГЕРБ:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Бойко не е нито ПРО нито АНТИ когото и да било! Той е ПРАГМАТИК. Така отговорих ли ти? Хващаш се за думичката в умислено изпускаш смисъла на написаното. Това стратегия ли ти е? Хайде че наистина сме много встрани от статията и станахме досадни. :) лек ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Няма да ти пиша за Белене и т.н. щото ще ми избягаш пак по тъча, сега да повторя-Сикаджията на гражданите за европейско развитие проруски ли е настроен? Про руски ли му бяха действията? Про руска политика ли изпълнява? Външната ни политика рефлектира ли някога на вътрешният живот на страна? Например на икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не, бе, страхиле ти просто ми бягаш от отговорите, ама аз вече взимам да свиквам-искам ти да ми отговориш, а не да ми цитираш някой журналист. ТИ ми кажи, с думи прости, щото явно се правиш на по-глупав от колкото си: Банкянската мутра проруски ли е настроена? Външната ни политика важна ли е за нас? Остави всичко друго-само на тия два въпроса ми отговори.Те заради това, че се въртиш и си наясно, че има проблем с позициите ти там, за това ти казах, че си противоречие на природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Календаре ти четеш ли постовете адресирани към теб? Ако не няма смисъл да отговарям. И без това разни агенти са по следите ми! :)))))"....възможно ли е ПРите на Борисов да са му казали да не се изразява остро против Русия, но да си работи против нея(По делата ще ги познаеш)? И да ползва "маши", ако трябва анти-руски изказвания. ПС: " "Българските официални лица, включително и Първанов трябва обаче да направят повече, за да разяснят на общественото мнение ползите от американското присъствие в страната, връща се посланикът към темата за медийното отразяване на американските бази."Сега прочитайки постаси който съм цитирал и това което бях цитирал аз си отговори.... кой говори едно а върши тайно друго? Бойко или съпартийците ти? За Белене колко пъти от как се говори на тази тема имаха възможност да реализират сделката а не го направиха? Те пак си търсят далаверата. Дали с американци или с руснаци им е все тая! Пак ще ни одрусат яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още