IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевти искат диференцирана ставка на ДДС за лекарствата

Причината за поскъпването на медикаментите без рецепта е в падането на едногодишния мораториум за покачване на цените им

11:09 | 09.10.14 г. 1
Фармацевти искат диференцирана ставка на ДДС за лекарствата

От Българския фармацевтичен съюз настояват за диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата, като тези, които реимбурсира Здравната каса, да бъдат изцяло освободени от този данък. Това каза в интервю за БТА председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, който е и преподавател в Медицинския университет в София.

"Всъщност нашата цел е да има диференциране на ставката на ДДС върху цените на лекарствата. Да се премахне изцяло върху тези, които поема НЗОК - т.е. Касата да не плаща ДДС, което означава и ние, пациентите, да не плащаме втори път, защото веднъж внасяме здравни осигуровки", поясни той. 

Лекарствата без рецепта, които се продават свободно на пазара, ще поскъпнат с 3-4 на сто, каза още Гетов. Увеличението се дължи основно на факта, че приключи едногодишният мораториум за поскъпването им. В групата на т. нар. ОТС-лекарства попадат най-широко употребяваните от пациентите продукти - противогрипни медикаменти, обезболяващи, витамини и други.

Гетов посочи, че няма основания за голямо поскъпване, тъй като няма инфлация и не са се променили макроикономическите условия. По думите му увеличението на цената на тока не може да бъде основание за поскъпване на лекарствата.

Увеличението не се отнася за лекарствата по лекарско предписание, заплащани от Здравната каса, напомни Гетов.

Припомняме, че служебното правителство на Марин Райков замрази за една година цените на лекарствата без рецепта - до април 2014 година. В края на мандата си здравният министър в кабинета „Орешарски“ Таня Андреева удължи мораториума до края на годината.

До миналата година държавата не се беше намесвала на пазара на лекарства без рецепта, тъй като не покрива с публични средства никаква част от него.

Поскъпването на медикаментите на свободния пазар с 3-4 процента не е изненада, тъй като още преди година експерти от сектора предупреждаваха, че след падането на забраната медикаментите ще поскъпнат.

За регулация и на цените на лекарствата на свободния пазар се говореше и по времето, когато здравен министър беше Десислава Атанасова. Тогава се коментираше идея за промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина като мярка за понижаване цените на медикаментите.

Още тогава само пациентските организации одобриха подобен непазарен подход, докато българските и чуждите фармацевтични производители бяха силно скептични към ефектите от подобна регулация.

От фармацевтичния съюз очакват от новите управляващи законодателни промени за подобряване условията за достъпност на хората до лекарства. В отдалечените региони, където няма аптеки, да има публично-частно партньорство и да не стоят като „бели петна“ на картата, предлага Гетов.

В европейските страни има добра практика с т. нар. подвижен фармацевт, обясни той. Тези специалисти имат аптеки в труднодостъпните, икономически неатрактивни региони. У нас, ако бъдат въведени, те могат да посещават селата всяка седмица или месец и, в съответствие с лиценза, който имат от Изпълнителната агенция по лекарствата, да снабдяват с лекарства хората, които сега са принудени да пътуват до по-големите населени места, за да си ги купят.

"Идеята е да приближим фармацевтичните услуги до хората, а не обратното. Но това трябва да бъде регламентирано в закона и в наредбите", обясни той.

"Според нашия съюз трябва да бъде поставена ясна линия, за да не се развиват нелоялни търговски практики на пазара", каза Гетов. Той посочи, че  нелоялните практики трябва да бъдат спрени, тъй като се прави дъмпинг на пазара.

Да се увеличат правомощията на магистър-фармацевтите е друго искане на съюза. Това означава разтоварване на лекарите и освобождаването им да изпълняват по-качествено другите си задължения. На фармацевтите да се дадат повече права. Те да могат да мерят кръвно, ниво на холестерол или на захар в кръвта. Да дават консултации за диетично хранене.

Услуги, които ще са от полза за пациентите и ще разтоварят здравната система и свръхнатоварените лични лекари, даде пример Гетов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Стига с таа диференцирана ставка бе. Нема такъв филм. ДДС на общо основание. Фармацевти, книжари, хлебари, туристи, .. все комунисти :DВсеки бил важен МНОУ и без него не мое народа, за това държавата да му направела животеца по-убав!Нема майна, за всички - едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още