IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки подхождат с внимание към Русия

Трезорите не искат да се противопоставят на Запада, осигурявайки финансирането, от което Москва отчаяно се нуждае

11:14 | 13.10.14 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските банки подхождат с внимание към Русия

Когато в понеделник започнат разговорите между китайския премиер Ли Къцян и неговият руски колега Дмитрий Медведев, след които се очаква да бъдат подписани повече от 50 сделки, това ще бъде поредната проява на надежди, че Китай ще се притече на помощ, след като санкциите на САЩ и Европейския съюз блокираха достъпа на руските банки и компании до ново западно финансиране, пише Financial Times.

Но въпреки постоянните ръкостискания и подписани договори, китайските пари трудно се осигуряват. Според редица изпълнителни директори и банкери китайските банки и инвеститори се опъват. Те не искат да се противопоставят на Запада, осигурявайки финансирането, от което Москва отчаяно се нуждае.

„Ако очаквате да бързаме и да правим всичко, което американските и европейските банки вече не могат да вършат, ще бъдете разочаровани“, коментира представител на Bank of China. „Искаме да развиваме бизнеса си в Русия, но трябва да претеглим и рисковете.“

Анонимният представител споделя през изданието, че най-големите трезори в Поднебесната империя имат стратегически интереси и другаде. Те не желаят да бъдат използвани от Русия за заобикаляне на щатските и европейските санкции.

Предпазливостта определено се отразява на данните за кредитирането. От началото на септември корпоративният кредитен портфейл на Industrial and Commercial Bank of China в Русия е само 3,35 млрд. рубли (83 млн. долара), този на Bank of China е за 2,15 млрд. рубли, докато China Construction Bank е отпуснала на руски компании 1,3 млрд. рубли.

Числата бледнеят в сравнение с дълга за 134 млрд. долара, който руските банки и предприятия трябва да изплатят до края на 2015 г. По-голямата част от тези задължения са към европейски и американски банки.

Руските компании също са наясно с трудностите. Те срещат проблеми при търговското финансиране и управлението на паричните средства – област, в която наскоро се обърнаха към китайските кредитни институции за помощ.

Налице са и сигнали, че Централната банка на Китай следи трансферите за и от руските физически и юридически лица, за да бъде сигурна, че в трансакциите не участват санкционирани компании или олигарси. През септември руските осведомителни агенции съобщиха, че някои китайски търговски банки са отказали да преведат пари на руските си клиенти чрез офшорни сметки.

„Вярвам, че активността на китайските банки ще се увеличи. Но за това е нужно време, през което те да се запознаят с Русия“, коментира директор във ВТБ Капитал – втората най-голяма руска банка, обект на западните санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 2
backinblack
преди 9 години
Ако очаквате да бързаме и да правим всичко, което американските и европейските банки вече не могат да вършат, ще бъдете разочаровани, коментира представител на Bank of China. Искаме да развиваме бизнеса си в Русия, но трябва да претеглим и рисковете.А не допускаш ли Георги, че това може и да е китайска партенка с цел успокояване и отлагане на реални бойни действия!!!? В момента Русия пуска много нови образци оръжие и с всеки изминал ден(не месец или година), за щатите шансовете за военна победа срещу руснаците намаляват, а от друга страна дълговете им растат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
backinblack
преди 9 години
Георги, война се води, но за момента е икономическа и в нея печели комбината Русия+Китай и те искат да си остане само икономическа, защото от нея изхода е ясен и не е в полза на САЩ, но се готвят и за военен отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Ти нарочно ли пропускаш един фундаментален факг, защото такава е опорната точка, или просто нямаш капацитет да го видиш? Никой нито ги е питал, нито ще ги пита и руснаците и китайците какво искат! Ако това го проумееш, и мен ще ме разбереш и ще спреш да ми опонираш, и своятя теза ще видиш къде издиша! Китайците знаят, че рано или късно ще трябва или да клекнат на САЩ както ЕС, или ще трябва да се хванат за гушите и да решат споровете си със сила. Това не значи да се замлатят с ядрени ракети, а да размахат достатъчно такива, които да притеснят янките. Китай сам не може да го направи в близките 20 години, а вече получи предупреждение в Хонконг. Няма никакво значение какви кинти прави Китай от бизнис със САЩ - това може да спре точно толкова бързо, колкото и за Русия. За да не се случи, ще трябва да ходи по свирката на американците, а това не е ясно до кога ще го устройва. И като се има предвид, че си е заложил *** за боядисана хартия, не се знае какво обсъждат др. Си и г-н Пътников.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
гоше отклонихме се от темата бая, но тея тука европейските щяха да пускат нещо към Марс, а още го тестват, европата е слаба работа с космоса. Индия в момента са много напред там, ако имаха 700лмн. като NASA до са да са си напраили една Ганг и две три бараки горе + 2-3 свещени крави да щъкат там... :)) Но как и да е по статията Financial Times за мене лъже, са че Китай няма задгърби запада няма от там прай най-много пари, но не мисля, че ще се опъват за кредит в юани на русия, тъй като на Китай целта им е тяхната валута да се наложи световно и го праат и то много по-бързо. Щом ЕЦБ ше купува RMB, HSBC ше издава chines bonds, долара отича, отече ли долара, край с кредитирането на САЩа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Да факт е, че НАСА ползва Руски двигатели. Просто щото им излиза по евтино към момента. догодина мисля почват изпитанията на новите си собствени двигатели, тъй че до 3-4-5 год, ще имат собствен вариант. А дотогава - ако спрат руснаците да им продават ( нещо, което те не казват че ще направят, щото от де иначе ще компенсират стотиците милиони дето получават) - има и европесйка ракета Ариана. С европейски двигатели :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
От кога несупял кандидат президен определя официалната политика на САЩ, че да ми даваш мнението му за миродавно? Ромни определено не го слушаше главата, а и е отявлен русофоб и беше най лошия избор на Републиканците за последните избори. Не всички американски политици са такива. И руснаците тр са благодарни, че Обама е президент сега, а не някой Републиканец. Дори и по иумерен от Ромни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
За марс мисля, че *** бяха NR.1 там със 70 млн. са вече на марс, а Индия са в BRICS, ама вчера тука господжицата беше написала, че "крехки" им били икономиките и да внимавали, а за NASA бях постнал, че летят с руски двигатели и нещо се бяха притеснили от санкциите, това и аз лично не можах да повярвам, но е факт, кво да прайш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
И ако си мислиш, че Китай ще се постави във Военно Техническа зависимост от Русия пак бъркаш. Точно в тези технологии напредват най бързо и мощно. Дори и в космическата сфера вече може да се каже, че се опират сериозно на Русия. Най малкото изпратиха сонда около Марс наскоро - нещо в което Русия търпи провал след порвал последните години.. И следващите, които ще стъпят на Луната ще са Китайци. Руснаците, така и не успеяха да изпратят човек там.. Не се вижда и скоро да успеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
"Не мисля че Запада и САЩ гледат на Русия като враг.По скоро като на нестабилен луд гигант с картечница"мхм точ тъй, ама не съвсем Mitt Romney Was Right: Russia Is Our Biggest Geopolitical Foehttp://***.theatlantic.com/international/archive/2013/05/mitt-romney-was-right-russia-is-our-biggest-geopolitical-foe/275632/Russia Is Public Enemy Number 1 -- Mitt Romneyhttps://***.youtube.com/watch?v=dgi56q4Z4Noпо скоро, крадеца вика дръжте крадеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
И какво за ученията на Китай и Русия? Наистина ли мислиш, че сериозно обмислят военна конфронтация със САЩ? По скоро са демонстрация спрямо Япония, във връзка с вече явния и отказ от над 70г. пацифизъм и все по тясното и военно сближаване със САЩ. Което си е нормална реакция предвид папарициата, която са яли и Руснаци и Китайци от Японците. Както и да е, никой нито в Русия и Китай, нито в САЩ е толкова глупав, че да почне военен конфликт с другия. Просто победители няма да има. Демонстрират сила - да. Зад това се крият полит. и иконом. амбиции - да. Американците също реагират подобаващо поетапно се изтеглят от Близкия Изток и съсредоточват военните си ресурсо в Азиатско Тихоонеанския регион. Но само с военна сила не става.. трабват и пари и икомомика. И Китай го вижда. Затова внимава. И скоро няма да ритне срещу САЩ, поне не в твоя и моя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още