IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булсатком изстрелва първия български частен сателит през 2016 г.

Инвестицията е за над 150 млн. долара, осигурени чрез кредит от банков консорциум

21:10 | 15.10.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Булсатком изстрелва първия български частен сателит през 2016 г.

България става първата и единствена засега държава от Източна Европа, в която частна компания ще има сателит. Амбициозният проект е на телевизионния оператор „Булсатком“, който разполага с точка на геостационарната орбита от над три години. Едва сега обаче старозагорската компания договори всички детайли по договора и обяви официално старта на проекта.

Бъдещият български спътник се нарича „България Сат-1“ и ще се произведе от американския концерн Space Systems Loral. Досега тя е изработила множество подобни съоръжения, които излъчват сигнал от разстояние 36 000 километра до повърхността на Земята.

Финансирането е осигурено чрез кредит от страна на банката за експортно ориентиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank, “Сибанк“ чрез KBC и производителят Space Systems Loral. По думите на единия изпълнителен директор на „Булсатком“ Максим Заяков сумата на проекта е конфиденциална информация по сключения договор, но е малко над сумата, договорена от кредиторите в размер на 150 млн. долара. Българската компания очаква да изплати кредита си в рамките на 7 и половина години. За тази цел около 60-70% от капацитета на сателита ще бъдат отдавани под наем, като вече са проведени разговори сред някои компании, сред които и Romtelekom.

„Когато спечелихме конкурса за орбиталната позиция на България от Комисията за регулиране на съобщенията, не предполагахме, че ще отнеме толкова време да намерим производител и инвеститор. Оказа се, че това не е проста работа“, заяви пред Investor.bg Пламен Генчев, изпълнителен директор на компанията.

„Впоследствие се оказа, че този проект има много аспекти, като строителството и извеждането в орбита, управлението впоследствие. Трябваше да се построят центровете за управление, да се научим да го управляваме, да реагираме при непредвидими ситуации“, поясни и другият изпълнителен директор - Максим Заяков. Единият център за контрол на спътника ще бъде в Полски Тръмбеш, а другият, който тепърва трябва да се изгради, ще се намира в София.

По думите на Генчев една от причините за стартирането на проекта е икономическата му целесъобразност. Досега „Булсатком“ използва под наем гръцкия спътник Hellas, за да разпространява каналите си. Той бе собственост на телекомуникационната компания OTE, която наскоро го продаде на ArabSat.

„Неговият капацитет бе малък и не можехме да предлагаме нови услуги на клиентите си. Освен това ползването на собствен спътник e в пъти по-евтино от наемането на чужд“, поясни пред Investor.bg Генчев. Освен това срокът на годност на този спътник ще изтече до година-две.

„Сега полазваме 5-6 транспондера, можем сега да ги удвоим. Новият спътник би помогнал при по-модерни технологии на компресия на сигнала дори да утроим капацитета на излъчваните канали. Той да се ползва не само за разширение на броя канали, но и за увеличаване броя на каналите с висока резолюция. До няколко години може да предложим и канали с ултрависока резолюция – 4К“, поясни Заяков.

„Ще продаваме част от капацитета в Югоизточна Европа и така ще имаме регионално присъствие, а няма да сме само регионален оператор“, добави той.

Фирмата, която ще изстреля спътника – SpaceX, е била единствена, която е успяла да построи ракета, с която да се изведе спътник, на достъпна цена, допълни още той. Очаква се изстрелването да се осъществи чрез ракета Falcon 9 през първата половина на 2016 г. oт Кейп Канаверал.

„България Сат-1“ ще е базирана на спътниковата платформа LS1300, която осигурява предоставяне на услуги за 15 и повече години. Сателитът ще се захранва от 6 слънчеви панела, генериращи общо 10kW, и ще разполага с 32 мощни транспондера. Покритие ще има над цяла Европа – от Израел до Англия, от Северна Африка до Скандинавските страни, поясниха от компанията.

„Сателитът ще поддържа телевизионни услуги и много други методи за телекомуникации. Много сме доволни, че американското правителство направи необходимото, за да подкрепи финансово „Булсатком“ и „България сат“, заяви от своя страна Бил Уелер, вицепрезидент на Space Systems Loral. 

„Сателитът, който ще изработим и предадем, ще има полезен живот поне 15 години. Ще даваме инженерингова поддръжка за сателита, докато работи. Част от нашата отговорност към клиентите ни е да ги подпомагаме в използването на нашия продукт толкова дълго, колкото е необходимо“, добави той.

В началото на октомври "Булсатком" обяви, че е осигурила допълнително финансиране за инвестицията в мобилната си широколентова мрежа от четвърто поколение - 4G/LTE. Тогава компанията финализира преговорите за заем от международна финансова институция за подкрепа на проекта. Компанията спечели доверието на ЕБВР, която отпусна кредит от 20 млн. евро за четвъртата национална мобилна мрежа.

От "Булсатком" обявиха, че финансирането от ЕБВР ще й позволи да инвестира в най-съвременните технологии и да предложи на клиентите си по-бърз и качествен достъп до широколентови услуги, особено за хората в малките населени места и отдалечените райони.

А в момента България е сред страните с едно от най-слабите покрития на широколентови услуги в ЕС - само 34%, а в районите, отдалечени от големите градове, процентът е много по-нисък.

„Булсатком“ е изцяло българска компания и е най-големият доставчик на сателитна телевизия в страната с пазарен дял от 31,9% и близо 800 000 абоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 32 rate down comment 0
Rusko
преди 9 години
Поздравление за Булсатком. Въпреки, че не съм техен клиент им пожелавам успех в това начинание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
IQ96
преди 9 години
6 имаш ли факти? Или си от хейтърите. Поне тук , засега, само 20% сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 32
iasen4o
преди 9 години
Така на Борисов и Цветанов няма да им се налага да търсят разрешение от съда за СРС-та - ще имат директен достъп до дома ви, телефона ви, офиса ви, и те ще избират какво порно да гледате и кога ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 4
tony1975
преди 9 години
Браво!И стига с тия заеми - елате на борсата да Ви подкрепим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 48 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Почти като виц звучи, но е истина! :) Ало, ало Хюстън, тук е Полски Тръмбеш! Как да завъртим спътника с 2 градуса? :DОще веднъж браво на Булсатком!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
Longin
преди 9 години
"център за контрол на спътника ще бъде в Полски Тръмбеш"готино ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
А някои казват, че в България не можело да се прави бизнес или ако може то е само с далавери! Браво на Булсатком!Фирма от Стара Загора изстреля спътник! Как Ви звучи това? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още