IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPad Air 2 - повече мощ в по-тънко тяло

Това е най-силната линия продукти, която компанията някога е имала, заяви изпълнителният директор Тим Кук

22:24 | 16.10.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият iPad Air 2 <em>снимка: Ройтерс</em></p>

Новият iPad Air 2 снимка: Ройтерс

С подобрена iPad генерация американският технологичен концерн Apple възнамерява да се изправи срещу слабостта на пазара на таблети.

Представените в четвъртък (в навечерието на празничния сезон) нови устройства  имат познатия от iPhone сензор за пръстови отпечатъци и по-бързи чипове. По-големият модел Apple Air 2 е с 18% по-тънък. „Това е най-тънкият таблет в света“, даде заявка маркетинг директорът Фил Шилер. Освен това концернът от Купертино представи ново поколение на компютъра си iMac с драстично увеличена разделителна способност на монитора. Компанията показа и нов Mac mini, с начална цена от 499 долара. Освен това стана ясно, че услугата за заплащания Apple Pay ще старитра в понеделник – първоначално в САЩ.

А ето и подробностите: по-тънкият iPad Air 2 е дебел едва 6,1 мм с  9.7-инчов IPS дисплей с резолюция 2048х1536 пиксела и 264 ppi гъстота на пикселите. Устройството, както и iPad mini 3, разполагат със система за защита, използваща пръстови отпечатъци, а iPad Air може да се похвали и с двойни микрофони за по-добър звук.

Основната iSight камера е обновена и има 8 МР сензор с автофокус, Full HD видеозапис, възможност за отложен старт и различни видове клипове и др. Предната камера е 1.2 МР и записва HD видео.

Apple обяви, че цената на iPad Air 2 ще бъде между 499 и 829 долара, докато iPad mini 3 ще струва между 399 и 729 долара. Чипсетът на iPad Air 2 е актуализираният A8X, с 64-битова архитектура, който е с 40% по-висока производителност спрямо тази на iPad Air от 2013 г. и с цели 2,5 пъти по-мощна графика от него.

iPad mini 3 има 7.9" IPS дисплей с резолюция 2048х1536 пиксела и висока гъстота на точките от 326 ppi. Камерите не са обновени - 5 МР основна камера с Full HD видеозапис и предна 1.2 МР

Apple показа и нов 27-инчов iMac с „ретина“ дисплей за по-добро изображение. Компютърът ще струва 2 499 долара. Компанията представи и Mac mini с по-бързи процесори, чиято цена започва от 499 долара.

„Това е най-силната линия продукти, която Apple някога е имала“, заяви изпълнителният директор на компанията Тим Кук.

Apple предостави и новини от софтуерния пазар. Така например стана ясно, че за по-малко от един месец 48% от собствениците на iOS устройства са преминали към най-новата версия iOS 8. На този фон Android KitKat е достигнал до 25% след година на пазара, заявиха от компанията. Собствениците на Mac пък бяха зарадвани с новината, че новата версия на операционната система - OS X Yosemite излиза днес, и то безплатно.

Кук трябва да събуди интереса към iPad-ите, след като продажбите на устройството намаляват през последните 2 тримесечия. Делът на iPad на пазара на таблети в световен мащаб се сви с 6,1% през второто тримесечие, след като Samsung Electronics и други по-малки играчи заграбиха от дела на Apple.

„Когато създадеш такъв пазар, какъвто направи Apple, единството, което може да ти се случи, е да губиш от дела си с времето“, коментира анализаторът в IDC Жан-Филип Бушар. „Ниският ценови сегмент на пазара направо експлодира“, посочва той.

Обновените iPad-и ще са от ключово значение за Apple по време на празничния сезон, който обикновено е най-печелившият за компанията. Очаква се потребителските разходи за електроника по празниците да нараснат с 2,5% до 33,8 млрд. долара, като най-желаните устройства ще бъдат таблетите, показват данни на организацията Consumer Electronics Association.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
FNM
преди 9 години
Вероятно ще е красива и добра машинка, ама като гледам основните спецификации, просто мачва TAB S серията на Самсунг от преди няколко месеца и Z серията на Сони от още по-рано.Същото тенденция постепенно започна да се случва и с айфона. Епъл са се оставили по течението на славата и ако продължават така, след няколко години ще започнат да имат проблеми.Не е препоръка за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Това дали се огъва? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Тренда е смартфоните лека полека да изместват таблетите. Защо? Защото след първите вълни на такива джаджи хората вече установиха, че им е най-удобно да носят със себе си едно устройство вместо 2-3.. Така, че не мисля, че ябълката има добра стратегия за таблетите. Да си къткат там айфоня, че и той леко изостава вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още