IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Икономиката все повече потъва заради политическата нестабилност

Една от първите задачи на новия финансов министър ще е анализ как да приключи годината, смята Емил Хърсев

10:48 | 17.10.14 г. 2
Г. Ангелов: Икономиката все повече потъва заради политическата нестабилност

След месеци на политическа нестабилност икономиката все повече и повече потъва, коментира в ефира на БНТ икономистът Георги Ангелов. По негови данни индустрията, туризмът и селското стопанство все повече потъват в последните два месеца. Намалява и износът, включително и към ЕС.

„Всички конюнктурни индикатори отиват надолу в последните няколко месеца. Това ще продължи, ако политическата нестабилност продължи да бъде факт”, обясни още икономистът.

Според него европейската практика при силно фрагментиран парламент е големите партии да сформират правителство, за да има стабилно мнозинство и необходимите реформи да бъдат извършвани, посочи той. „Изглежда партиите не са готови да се жертват в името на сигурността на държавата”, смята обаче икономистът.

Бюджетът за 2015 година ще трябва да бъде много рестриктивен, за да бъде премахнат дефицитът, коментира Ангелов. Според него новото правителство ще трябва да се справи с тежки проблеми – реформа в пенсионната система, кризата в енергетиката, в здравната система и т.н., които изискват много силна воля и политическа подкрепа.

Проблемът на бюджета за тази година всъщност е, че приходите са с 1,5 млрд. лева по-малко от разходите и „пари няма”. Без сформиране на кабинет в последния месец на годината няма да може да бъде платено нищо, смята Ангелов.

На фона на това сегашното служебно правителство ще трябва да се справи и с казуса КТБ, смята икономистът. Дори и да бъде съставен нов кабинет, това ще стане най-рано в средата на ноември, а одитните доклади за състоянието на банката се очакват още в началото на следващата седмица. Проблемът с липсата на средства в тази връзка е сериозен, защото „дори да се стигне до изплащане на гарантираните влогове пак трябват пари”, обясни още той.

Една от първите задачи на новия финансов министър ще бъде да анализира как ще приключи годината и „вероятно някаква актуализация на бюджета ще има”, коментира икономистът Емил Хърсев. За него „здравият разум ще надделее” и кабинет ще бъде съставен. Той обаче прогнозира, че промяната в бюджета няма да бъде тази, подготвяна от служебния кабинет и ще се тегли заем само в рамките на 2 млрд. лева за покриване на текущи задължения.

Според икономиста има достатъчно време за подготовка на актуализация от редовното правителство, защото реално подготовката зависи от дълбочината на промяната. „За половин час може да се формулира най-простата актуализация на бюджета – само допълване на лимитите за заеми и тя може да се гласува за един ден”, допълни още Хърсев.

Той е убеден, че всички партии в парламента ще гласуват „за” актуализацията на бюджета, макар и сега да декларират друго.

Хърсев посочи още, че има оферти от международни инвестиционни банки, които са готови да отпуснат нови заеми за България, каквито са разчетите на служебното правителство за актуализация на бюджета. „Включително от българските банки има оферти”, допълни още той.

Георги Ангелов препоръча актуализацията и финансирането на системите в криза да бъде обвързано с реформи, защото държавата не може непрекъснато да финансира дефицитите в Здравната каса, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Мда бе, пак ли ви пр**** СОФИКСА? При Ореха щехме да догоним благосъстоянието на Европа сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Няма как българската икономика да не затъва щом на хоризонта се появи внушителната фигура на политика- мафиот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още