IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Има реформи, които повече не могат да бъдат отлагани

В момента България е слабо звено в общата евроатлантическа солидарност и защита, смята правосъдният министър

13:47 | 19.10.14 г. 5
Христо Иванов: Има реформи, които повече не могат да бъдат отлагани

Има реформи в съдебната система, които вече не могат да бъдат отлагани и те трябва да бъдат приоритет за всички, коментира в ефира на БНТ правосъдният министър Христо Иванов.

Според него например се забелязва все по-голяма дистанция между България и Румъния по отношение на това как се справяме с препоръките на Европейската комисия за промяна в системата. Според него това налага решителни стъпки по отношение на реформата в съдебната система, за да може България да започне с „добра нотка” с новия състав на Европейската комисия и в очакване на доклада за напредъка на страната ни, който ще бъде готов през януари 2015 година.

„Съдебната система е консервативна. Ние не можем в нея да направим революция”, обясни още Иванов, но допълни, че вече във всички политически сили има съгласие за необходимостта от промени в системата.

През седмицата правосъдният министър представи за обсъждане стратегия за реформа на съдебната система.

„Концепцията на стратегията е следната – правим съда наистина независим, правим прокуратурата ефективна, осигуряваме добро управление на цялата съдебна система и мерки за борбата с корупцията”, коментира днес пред държавната телевизия той.

Правосъдният министър беше категоричен, че когато става дума за независимост на съда в стратегията се има предвид не „безотговорност на съдиите”, а влизайки в залата, те да мислят само за фактите по делото и думата на закона. Не трябва да има натиск, страх от общественото мнение, заяви още той.

Иванов коментира, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, а не към МВР, което по-нереформирано и от съдебната система, но са необходими реформи и за прокуратурата, която не е подлагана на сериозни промени от години.

Правосъдният министър препоръча и по-близък контакт на районните прокуратури до гражданите. Така ще бъдат дефинирани основните проблеми на обществото и усилията на прокурорите ще бъдат насочени към тяхното решаване.

Голяма част от мерките в стратегията са законодателни, посочи още служебният министър. Най-обсъжданата част от промените засега е разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС), което не се приема много добре от обществото. За другите мерки обаче има голямо съгласие, съобщи Христо Иванов.

Служебният министър изрази своята надежда България и Румъния бързо и заедно да влязат в Шенгенското пространство, но допълни, че е нужна още работа от страна на българските власти.

„България е слабо звено в общата евроатлантическа солидарност и защита именно защото може да стане врата за навлизането на организирана престъпност, мафиотизация и корупция в целия Европейски съюз”, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Така си е .... и т.нар. "възродителен процес" по начина по който беше реализиран и недовършен си е ЧАСТ от плана (им) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Щ ми се струва, че организираната престъпност ни я докараха още 1989 и още тогава се говореше, че София ще стане като Чикаго преди 100 години.Тя престъпността си е част от плана.Как иначе без война една държава се поставя на колене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Боко Умното ще ги оправи сичките. Както "оправи" Дамбовеца, дето съди държавата за 80 милиона. Ама за 4 години на Дамбовеца му съсипаха и живота и бизнеса. А малко са коравите като него..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
България е слабо звено в общата евроатлантическа солидарност и защита именно защото може да стане врата за навлизането на организирана престъпност, мафиотизация и корупция в целия Европейски съюз, коментира още той."Сложна работа! Как да стане ? Това значи организираната престъпност да се самонакаже! :)))) Това ще е, като да се нанесе удар върху БГ "бизнеса". 80-90% от него, трябва сам да влезе където му е мястото. Изобщо не го виждам да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още