IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хосе Луис Тапиа: Правната несигурност гони чуждите инвеститори от България

Испанският посланик у нас препоръча един от приоритетите на новото правителство да бъде създаването на прозрачна и предвидима правна рамка

15:19 | 23.10.14 г. 1
Хосе Луис Тапиа: Правната несигурност гони чуждите инвеститори от България

Правната несигурност спира много чужди компании да инвестират в България, коментира на среща с журналисти испанският посланик у нас Хосе Луис Тапиа. „Капиталът няма националност и инвестициите стават там, където има сигурност“, обясни още той.

В тази връзка Хосе Луис Тапиа препоръча един от приоритетите на новото българско правителство да бъде именно създаване на достоверна, прозрачна и предвидима правна рамка.

През последните месеци макроикономическите данни показват, че Испания отново се връща на пътя на растежа, стана ясно още по време на срещата. Очакваният ръст на икономиката на страната през тази година е 1,3%, а за 2015 година прогнозите са за растеж в рамките на 2 на сто.

За тези две години ще бъдат създадени 625 хил. работни места, а допълнително ще бъдат съхранени 840 хил. работни места, съобщи още испанският посланик. По негови думи това е постигнато благодарение на строги реформи – за трудовия пазар и публичните разходи.

България е седмият по важност търговски партньор за Испания и през 2013 година износът към страната ни е бил на обща стойност 1,4 млрд. евро. В отговор български компании са изнесли стоки за около 500 млн. евро. Основно изнасяме селскостопански стоки, сред които и пшеница, а най-голямото перо от испанския внос са медни руди и техни производни. 

Съживяват се и инвестициите – през цялата 2013 година испанският бизнес е инвестирал малко под 20 млн. евро в България, а само за първото полугодие на 2014 година испанските инвестиции в страната са вече 32 млн. евро, посочи икономическият съветник Мария Перес.

Тя посочи още, че не би трябвало да има спънки пред страната ни да стане част от банковия съюз, макар и да не е част от еврозоната. България може само да спечел по отношение на прозрачността на банковата система, ако стане част от съюза, допълни още тя.

Хосе Луис Тапиа посочи още, че сред отговорностите на испанския комисар Мигел Ариас Канете ще бъдат някои енергийни въпроси и околната среда. „Не бива да допускаме енергийни острови в Европа“, коментира Тапиа и допълни, че от особена важност е изграждането на интерконекторните връзки между отделните европейски държави.

Испания има амбиция чрез газовите връзки и вноса на газ от Северна Африка да се превърне във фактор на европейския газов пазар, стана ясно от думите на посланика.

Той посочи още, че цената на електричеството у нас ще расте, защото електроенергията е с 45% по-евтина от средната за Европа. „Някой трябва да плати тази разлика“, посочи испанският посланик и допълни, че това обаче не трябва да бъдат само потребителите.

На срещата си с българските медии Хосе Луис Тапиа направи и коментар относно желанието на Каталуния за независимост. Той посочи, че исканият референдум е незаконен от гледна точка на испанската Конституция. В чл. 2 от нея е записана неразделимата цялост на испанския народ. „Част от народа не може да си позволи да взема решение, което засяга целия народ“, посочи още той.

На базата на Конституцията и съдът е определил исканията за насрочване на референдум като незаконни. В момента текат опити да бъде намерена друга форма на допитване до каталунците, уточни още Тапиа. Централното правителство на Испания пък ще анализира дали тя също е съвместима със законодателството.

Испанският посланик допълни, че допитването до гражданите е напълно законно, стига да не се засяга въпрос, който е от компетенцията на централното правителство. Всеки има свободата да изразява своето мнение, стига да не отнема правата на другите, посочи още Тапиа.

„Законът, който ни ръководи, може да се измени“, посочи още посланикът, но допълни, че въпросът е как и Конституцията не предвижда това да става чрез гражданско допитване.

Тапиа коментира, че е имало само три конституции, които са позволявали отцепването на републики – на СССР, на Югославия и на Етиопия. Той посочи, че в исторически план възможността за отделение не е гарантирала безболезненото разделение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още