IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е толкова трудно да бъдеш инвеститор като Бъфет?

Дългосрочно инвестиране не е забавно, особено ако с парите от продажбата на акциите може да си купим ново Порше, пише основателят на Investor.bg Любомир Леков

13:08 | 24.10.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъфет: &ldquo;Най-доброто време да продадеш една добра акция е &hellip; никога&rdquo;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бъфет: “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”. Снимка: архив Ройтерс

Най-споменаваното име, когато става дума за инвестиции, е това на Уорън Бъфет. Човек, превърнал се в “синоним” на успех на борсата.

Накратко, Бъфет е известен с това, че в продължение на пет десетилетия осигурява на акционерите във фонда му Berkshire Hathaway много висока доходност.

От горната графика се вижда, че за последните 24 години (периода, за който има информация) Berkshire постига 2834% доходност и се представя 6,5 пъти по-добре от основния бенчмарк S&P500. Трябва да отбележа, че годишните дивиденти не са включени, т.е. средногодишната доходност без дивидент е 14,95% за Berkshire Hathaway и 6,31% за S&P500. За сравнение, много фондове не могат да достигнат доходността на S&P500, затова и резултатът на Berkshire Hathaway е толкова впечатляващ.

Ето защо всекидневно медиите по света говорят за Бъфет - споменаването на името му винаги гарантира интерес! В една медиа може да попаднете на материал „Защо не може да бъдете инвеститор като Бъфет?” а в друга на анализ със заглавие „Защо не може да бъдете като Бъфет, но може да инвестирате като него?”, както и всякакви други вариации по темата. Въобще Бъфет и неговите инвестиции са актуални непрекъснато за милиони хора, които искат да му подражават или просто да научат нещо от него.

Легендарният му съвет “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”, показва един доста по-различен поглед от този на повечето участници на борсата. Когато за първи път чух този съвет, се шокирах. Дотогава винаги купувах акции с нагласата след време (месец, година, 5 години) да ги продам, защото само така може да си осигуриш печалба.

От какво тогава печели Бъфет, щом не продава?

Отговор може да намерим в пример, който нагледно показва какво се крие зад гения на Бъфет. Нека разгледаме архива за покупките на акции на Coca-Cola. Сделките са осъществени през периода 1988 - 1994 г. чрез Berkshire Hathaway. За придобиването на 400 млн. акции са похарчени 1,29 млрд долара.

За тези акции през 2014 г. фондът му ще получи общо 488 млн. долара от дивиденти или 37,8% доходност за годината. 

Ако прибавим дивидентите за 2012 г. и 2013 г., то Berkshire Hathaway е получил съответно 408 млн. и 448 млн. долара. Това означава, че само през последните три години сумата от дивидент (1,34 млрд. долара) е по-голяма от първоначалната инвестиция.

Причината да се натрупа тази огромна сума от дивиденти е, че през последните 50 години Coca-Cola е изплащала годишно дивидент, по-висок от предходната година. Подобни компании се броят на пръсти.

За да не търсим извинение, че не разполагаме с милиардите, с които разполага Бъфет, може да приемем, че по онова време просто сме купили 400 акции на стойност 1290 долара - резултатът като доходност в проценти пак би бил същият.

Сега нека погледнем нарастването на цената на акцията. При затваряне на борсата на 21 октомври 2014 г. цената е 40,46 долара за акция, а средната цена, на която Бъфет е придобил акциите си, е 3,22 долара. Така налице е поскъпване от 12,6 пъти спрямо датата на придобиването, преизчислено след сплит.

Може да си кажете, че тази компания е изключение, защото е показала много добри резултати за последните 25 години. Истината е друга - акцията поддържа феноменален ръст много десетилетия, но това приключва на 10 юли 1998 г., когато  е постигнато рекордно за тогава ниво от 43,59 долара за акция.

Следва дълъг период на спад до преди десет години, когато котировките променят посоката и започват да се покачват.  Интересното е, че едва на 7 октомври 2014 г. имаме нов рекорд от 43,92 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 3
finmax
преди 9 години
Аз съм закупил акции на Berkshire Hathaway Inc и следователно печеля както господин Бъфет. Всеки може да го направи кодът на акцията е BRK/B. При моя брокер (делтасток) съм ги закупил на 100 процента маржин така че да не плащам лихва. Всеки би могъл да вземе част от успешното инестиране чрез зкупуването на акции на този фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
15%
преди 9 години
Според мен по-малко пари се управляват на борсата в пъти по-лесно, съответно се правят и по-големи % печалби. Иначе най-близко до кока-кола в моите очи на БФБ е СФТРД, а най-близко като мислене е Фортис.П.П. Нито имам акции от СФТРД, нито познавам Форти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
benasipro
преди 9 години
Eдно е инвеститор, друго- трейдър, трето - спекулант.За това и много не разбират цената на златото или на парите.Изключвам късметлийските моменти на влизане/излизане от акции/форекс.Ама дългосрочно кво става бре аркадаш, тегли чертата и тогава говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да, прав си:) никой не спира хората, ако искат да не купуват. Ама субсидиите няма да спрат...поне в близките 15-20 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
само, че тая инвестиция е малко бошлаф работа-лесно е да се правят ВЕИ или да се инвестира в зем. земя, заради субсидиите и преференциите. Инвестиции в държавно(европейски) подкрепен бизнес не е точно случаят на Бъфет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
аз пак казвам-оставете тоя "сигурен източник", освен някоя извън пазарна сделка, която да изкриви статистиката никога в Добруджа не е можело да се купи земя за по 60 лв. на дка. И фортис, в интерес на обективната истина не потвърди нищо такова. Каза, че в неговият район е имало по 50 лв. В Дряново на 30 лв можеше да купиш маса земя, до преди 6-7 години(да не почвам с имена, че не са ми дали разрешение да говоря в публичното пространство кой и как купува). Това значи ли, че в Добруджа са вървели преди 6 год по 30 лв.? В Павликени, примерно също под 130-150 лв не е падала земята, ако ще на другият ден да е било след възстановяването. Има все още места, където ако идеш и предложиш 100лв на дка няма да те пуснат да излезеш от селото, докато не свършиш парите. Казвам го, защото съм го виждал. Даже преди 3 год. го видях за 50 лв. на дка. Това какво отношение има към добруджанският пазар? Но за човекът-лично познавам поне десет такива(поне!), та в първият си пост бяхте прав-мнозина инвестират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
да пием точно за тези хора, които ще изхарчат парите докра.......................Няма да е лошо структурата на световното население да стане примерно 90%-10% , жени спрямо мъже: - жените категорично са с несъизмеримо по-висока склонност да харчат икономиката ще бумти;- тестостерона във въздуха ще е по-малко - въоръжените конфликти ще спаднат драстично;- и не на последно място, мъжете ще се окажем със значително по-голям избор;))Апък ако не стане ... поне е напълно приемлив повод за тост ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 9 години
Фортис потвърди, 50 лв.в началото при него, а аз си знам от сигурен източник 60лв. в ДобруджаСлед комунизма, си значи точно 91-99 г., не точно след 10 ноември, веднага на другия ден. В селото на баба ми земята им я върнаха 97-99 г.Важното е, че човекът е ала-Бъфет инвеститор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
сорка не видях коментара ти...да нещо такова е. И по принцип първите решения(пак казвам-ако е интересно на някой има кой да питам) са без номера на имоти и без съседи, та се налага да се правят последвали решения през 96-99та. Но не на всякъде е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Сигурно нищо не е струвала, просто щото собствениците са били много малко с по много малко земя. Процесът по възстановяване на земята е по-късен(мисля 91ва края). И сега ще карам през просото, без да проверя за другото и без да съм сигурен, но мисля, че реално преди края на 92ра няма възстановени земи. Така, че реално първи сделки(с малки изключения) почват 93-94та. Да не коментираме, че нещата не са били толкова прости-на много места реалното възстановяване(все още съм през просото) почва през 1997ма, заради неуредици. Има случай(може би повече от един), където решенията за възстановяване в цялото село най-ранната им дата е 2004та(това не е през просото-Големо село в бобовдолско е така). Просто са оспорвали много пъти кадастралната карта. Да не коментираме, че в началото тоя пазар е бил(тогава съм бил в прогимназията, за това в минало време)през бонове, а не в реални пари. Не съм се интересувал точно от процедурите тогагава, но ако му е мерак на някой, ще звънна на колеги и ще питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още