IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Eлектронното правителство ще улесни достъпа до евросредства

Крайно време е някое правителство да запретне ръкави и да свали бюрократичната преграда, посочи българският еврокомисар пред Bulgaria On Air

09:14 | 25.10.14 г. 1
Кр. Георгиева: Eлектронното правителство ще улесни достъпа до евросредства

Все още хората в България намират за трудно кандидатстването за европейско финансиране. Процедурите са тромави и често неразбираеми за бенефициентите, което кара малките фирми дори да се отказват от кандидатстване. Решението на този проблем е електронното правителство.

Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air.

Коментарът на Георгиева дойде минути, след като Европейският парламент одобри състава на новата комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер. В нея българският представител ще отговаря за ресора Бюджет, финансов контрол и управление на човешките ресурси.

"Крайно време е някое правителство, да се надяваме още следващия кабинет, да запретне ръкави и да осъществи електронното правителство. То ще свали бюрократичната преграда пред бенефициентите и ще сложи край на съмненията за корупция в обществените поръчки", сподели Георгиева.

По думите ѝ "има презастраховане от страна на националните власти, що се отнася до допълнителните условия към проектите. То не е само в България. Но така ние губим пари и това е грехота. Не трябва дори 1 евро да връщаме на европейския бюджет".

Според Георгиева страната ни трябва да хвърли най-много усилия за това реализацията на големите проекти да върви гладко и, на второ място, да сме много гъвкави в пренасочването на пари.

Тя отбеляза, че България трябва да се възползва по-добре от това, че е най-големият нетен бенефициент в ЕС, т.е. разликата между парите, които получаваме, спрямо тези, които даваме е най-голяма. Страната ни може да усвои 32 млрд. евро през следващите 7 години.

Втория позитивен елемент е, че в България традиционно има разбирането, че европейското финансиране е много важно. "Надявам се след формирането на новото правителство, то отново да постави като приоритет това да ползваме парите от Европа ефективно и прозрачно", заяви Георгиева.

Цялото ексклузивно интервю с Кристалина Георгиeва ще бъде излъчено тази събота в 18:00 в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Ахъ, крайно време е! Ама надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още