IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10 хил. души протестираха срещу интернет данъка в Унгария

Това бе най-голямата демонстрация досега срещу дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан

09:31 | 27.10.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя. Снимка: Ройтерс

Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя в най-голямата демонстрация досега срещу  дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан от над две години насам, протестирайки срещу проектозакона за облагане на интернет трафика. Законът предвижда налог от 150 форинта (61 евроцента) на гигабайт предадени данни, припомня DPA.

Представители на демонстрантите поискаха проектозаконът да бъде оттеглен и дадоха на Орбан срок от 48 часа, обещавайки нови протести във вторник, ако това не бъде направено. Очаква се предложението, което е единствено по рода си в Европа, да бъде разгледано от парламента във вторник.

Протестът в неделя бе организиран в група в социалната мрежа Facebook, създадена преди пет дни и наречена "Стотици хиляди срещу интернет данъка". Засега страницата е "харесана" от над 250 000 души.

Протестиращите се събраха пред министерството на икономиката, където в даден момент извадиха мобилните си телефони и с тях осветиха площада пред сградата, предаде Ройтерс. След това се придвижиха към историческия Площад на героите. Част от тях се насочиха към близките офиси на управляващата партия ФИДЕС и хвърляха по сградата стари компютърни части, счупвайки няколко прозореца.

Демонстрантите получиха виртуална подкрепа от еврокомисаря за цифровите технологии Нели Крус. „Призовавам Ви да се присъедините към хората (...), които са възмутени от данъчните планове на Унгария за интернета и ще протестират днес“, заяви тя чрез Twitter.

„Едностранните данъци върху интернет не са умна идея. Те ще повишат цените за достъп до интернет за потребителите“, коментира по-рано през седмицата Крус, отбелязвайки, че Унгария се класира под средното ниво на потребление на интернет в ЕС, както и по отношение на широколентовия достъп и дигиталната регулация.

Междувременно ФИДЕС посочи в изявление, че днес ще представи поправки в проектозакона, чрез които ще бъде определен максимален размер на данъка за физически лица. Месечните плащания ще бъдат ограничени до 700 форинта и данъкът ще се плаща от интернет доставчиците, отбелязва още партията. Очаква се в бюджета да влизат годишно по над 200 млрд. форинта. 

Според данни на консултантската компания Enet обемът на фиксирания интернет трафик в Унгария възлиза на над 1 милиард гигабайта през миналата година. Мобилният трафик добавя още 18 млн. гигабайта. Ако целият този трафик се обложи, в хазната ще постъпят 175 млрд. форинта (над 571 млн. евро).

Данъкът е поредният от серията спорни данъци и финансови санкции, които правителството на Орбан предлага през последните години в опит да възстанови публичните финанси, а според критиците и да накаже опонентите си.

По-рано през тази година правителството принуди банките да компенсират кредитополучателите за „несправедливите“ условия по кредитите в чуждестранна валута, отпуснати преди сриването на унгарския форинт по време на финансовата криза през 2008 г.

Правителството наложи и нов данък върху приходите от реклама. Това се случи през август и предизвика обвинения в медийна цензура. Независимата телевизионна станция RTL Klub подаде жалба през миналата година до Европейската комисия, в която посочва, че данъкът е създаден, за да дискриминира оператора.

Брюксел нееднократно е влизал в конфликт с правителството на Фидес. Нели Крус осъди данъка върху медийната реклама като опит „да се заглушат активните дебати“ и „да се атакува унгарската демокрация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Смисълът на въвеждане на субсидии е едни лица да получат едни пари..................А смисъла от субсидиите/държавното финансиране (когато говорим за научни/технологически разработки), можем да го търсим в ползата от технологиите, който очевидно по други канали или нямаше да са ни достъпни, или това би се случило със значителен лаг във времето. Ако откриваме смисъл от наличието на конкретна технология, а друг механизъм не е успял да я реализира, то значи, че потвърждаваме нуждата/смисъла от държавно финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
За да има субсидии, трябва да има и регулации.................Субсидиите или финансирането на научно-развойна дейност, продължавам да твърдя, че е изключително нерентабилна дейност, носеща огромен риск, поради които причини , тази "привилегия" (финансовия риск и разходите) приоритетно се прехвърлят в/у държавата и публичните финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Това, че нямаше субсидии спаси Интернет и от регулации.........Аз друго съм чувал - че интернет (като технология) е създадена с държавни пари, за военни цели. Ако ги е нямало тези държавни инвестиции в този предходен момент , само може да гадаем кога и дали въобще, би се появила "гражданската" версия на тази технология и услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
За да има субсидии, трябва да има и регулации. Някак си няма смисъл да се дават субсидии, ако не може да се ограничи (с регулации) кои лица да ги получават.Смисълът на въвеждане на субсидии е едни лица да получат едни пари. За пред охлоса казват друго, разбира се.Това, че нямаше субсидии спаси Интернет и от регулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Коментара, който съм направил касае връзката м/у СУБСИДИИ и научни разработки/технологични иновации, не съм говорил за каквито и да било регулации и не мога да се ориентирам от какво е провокирана репликата ти към мен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Трябва да се протестира дори и да въведат данък от 1 евроцент. Трябва да се даде ясен знак, че преместването на прозореца на Овертон е недопустимо даже и на милиметър!За съжаление мнозинството от хора това не го разбира. Дори и да го разбира - те ще решат напълно рационално (на пръв поглед), че за 1 цент (или 3 евро) не си струва да се хабят на прости - по-лесно и евтино е просто да търпят.Обаче, ако се помисли за дългосрочните последствия от тяхното бездействие, изобщо не изглежда рационално да се мълчи. Даже в държавите, където няма такъв проблем трябва да се протестира профилактично - за да не се осмелят етатистите в тези държави даже да си помислят за преместване на прозореца на Овертон в неподходящата посока.Защото мълчанието ще се приеме за сигнал от политиците - народът е достатъчно ***, може да го сварим като жаба. За съжаление последното е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
В България Интернет инфраструктурата е една от най-добрите в света, защото регулациите бяха минимални. Едва наскоро въведоха регулации (задължиха доставчиците да си заровят кабелите). Въпреки регулциите обаче, Интернет инфраструктурата продължвава да се усъвършенства. Плащам малко под 15 лева месечно за 100 мебабита в секунда (реално около 80). Мога да избирам между няколко доставчика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Това е опасен прецедент! Преместиха прозореца на Овертон в опасна посока!Ограничиха планирания данък до по-малко от 3 евро, което е поносимо. За три евро месечно не си струва да се протестира.Това е добра стратегия за варене на жаби - температурата бавно се покачва и жабата не разбира кога вече е сварена.На същия принцип са и субсидиите за земеделските производители - разчитат, че мнозинството няма да си прави труда да протестира, защото малка част от събраните данъци се изразходва за субсидии. Обаче субсидираните имат интерес да гласуват на изборите за политиците, които им обещават субсидии (и против политиците, които обещават да не се раздават субсидии с парите на данъкоплатците).Правени са психологически експерименти, които обясняват механизма, по който малцинствата експлоатират мнозинството чрез демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Някой път си струва държавата да субсидира или тя да изгради основна инфраструктура за да може да се повиши по бързо конкурентноспособността на икономиката! Например метрото в София прави много по конкурентноспособно цялото население на столицата защото му дава възможност бързо и евтино да стигне до относително отдалечени работни места.Можеше да чакаме 100 години някой частен инвеститор да изгради метрото, но много по вероятно е хората да се изнесат от България преди частен инвеститор да види пазарна ниша в строеж на метро!Същото е положението и с интернета по селата. Частни компании без проблем предлагат интернет в градовете, но отиди на село и виж там колко интернет доставчика има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
нищо в една икономика не трябва да се субсидира !!!................Да, точно така : никакви субсидии и гаранция, че ще се получи приказен ефект! ... за повече детайли, разходи се до централна Африка или Амазонските джунгли, да видиш как ще изглежда пейзажа.Наясно ли си, колко НЕрентабилно е разработването на иновации/технологии, за какви периоди от време говорим, през които само се влага, а за процента успеваемост и провал в процеса на разработка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още