IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Проблемът не е в банките

Още в края на 90-те години стана ясно, че не зомби банките са причината за капана на ликвидността в Япония, припомня икономистът

11:19 | 02.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Проблемът не е в банките

„Понякога изглежда, че икономистите и управляващите са прекарали по-голямата част от последните шест години, неуспявайки да открият неща, които щяха вече да знаят, ако бяха прочели труда ми от 1998 г. за капана на ликвидността в Япония, публикуван в Brookings Papers on Economic Activity“, пише американският икономист Пол Кругман в блога си в New York Times.

„Имаше голямо объркване например около това дали Рикардианската еквивалентност* не прави фискалната политика неефективна, както и огромно изумление от факта, че нарастването на паричната база не доведе до силно увеличение на по-широкото парично предлагане или инфлация, въпреки че всичко това беше ясно още преди 16 години, ако човек се беше замислил сериозно върху капана на ликвидността в Япония“, продължава Кругман.

Сега акцентът е поставен върху ролята на проблемните банки. Европа проведе своите стрес тестова, които не бяха толкова лоши. Сега плъзват обезпокоителни коментари, че е възможно доброто здраве на банките на хартия да не предотврати изпадането на региона в дефлация, посочва икономистът.

„Това вече го минахме. През 90-те основното схващане беше, че японските зомби банки са проблемът и че с тяхното отстраняване всичко ще се нареди. Аз обаче изследвах обстойно логиката и доказателствата за тази теза (стр. 174 – 177, Brookings Papers on Economic Activity, 1998 г.) и те не издържаха“, отбелязва Кругман.

Наистина, мнозина ще видят в този коментар единствено самоизтъкване и самохвалство, но е наистина отчайващо, че толкова много хора възраждат самозаблуди, които отдавна са били напълно опровергани, завършва икономистът. 

*Теория, доразвита по-късно от Робърт Бароу, според която дефицитното държавно стимулиране на търсенето с е неефективно, тъй като икономическите агенти намаляват потреблението си в очакване на бъдещите данъци, с които да се финансират държавните стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Съгласен съм, че не е в банките проблема. Те просто бяха използвани като механизъм за обезпечаване на технологичен напредък, като прехвърляха емисията на фиатни пари към едно "напомпено" потребление. Ако г нямаше това потребление, нямаше да е налице и технологичния напредък, просто "горивото" на този механизъм се изчерпа - всички са до уши в дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Проблемите станаха толкова много , че просмукаха цялата система .Затова търсенето на първоизточника не е от значение - вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още