IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет внесе предложението за актуализация на бюджета

Предложена е и промяна в бюджета на Националната здравноосигурителна каса

12:08 | 28.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служебният кабинет внесе предложението за актуализация на бюджета

Служебният кабинет внесе предложението за актуализация на Бюджет 2014 в деловодството на Народното събрание. Правителството изготви и внесе и предложението за промяна на финансовата рамка и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), показа справка в сайта на парламента.

Предложенията не се различават от дискутираните досега – за здраве са поискани допълнително 100 млн. лева до края на годината. Най-много средства ще отидат за болничната помощ – 50 млн. лева.

С допълнителни 20 млн. лева ще бъдат закупувани лекарства и диетични храни, а с 15 млн. лева ще бъде подпомогнато лечението и терапията на пациенти с онкологични заболявания. Останалите 10 млн. лева отиват за покупката на медицински изделия.

Необходимостта от промяна в държавния бюджет се мотивира с неизпълнение на приходите и по-оптимистичните прогнози за макроикономическите показатели.

За да бъде създаден надежден буфер за ликвидна подкрепа служебното правителство предлага на депутатите да одобрят тегленето на заем в размер на 4,5 млрд. лева до края на годината.

В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лева., или в  рамките на същия лимит – поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на  Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до  700 млн. лева, се казва още в предложението на служебното правителство.

В проекта за промяна на Закона за бюджета е предвидена алтернативна възможност за издаване, при необходимост, на държавни гаранции до 2 млрд. лева. в полза на Фонда за  гарантиране на влоговете в банките, което рефлектира в увеличение на максималния  размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, но не влияе върху размера на държавния дълг.

Тегленето на заем от 4,5 млрд. лева налага и увеличение на максимално допустимия размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лева или 28,4% от прогнозния БВП.

Ревизираните прогнози на служебния кабинет предвиждат ръст от 1,5% за 2014 година, докато заложения в макрорамката на Бюджет 2014 е 1,8 на сто, посочват в мотивите от правителството. Разминаване има още и по отношение на инфлацията – правителството на Пламен Орешарски е заложило инфлация в размер на 1,8 на сто за тази година. Ревизията обаче показва, че през 2014 година в страната ще има дефлация от 1,1%.

„Политическата несигурност в България, последвалата оставка на предходното правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори за началото на октомври предизвика влошаване на икономическите очаквания на бизнеса и домакинствата“, коментират още от Министерския съвет.

Изготвените оценки по приходите по държавния бюджет предвиждат неизпъление от 1,06 млрд. лева или 1,3% от прогнозния БВП. От друга страна има и натиск от страна на разходите на редица бюджетни системи, заради които се очаква влошаване на салдото по държавния бюджет с 1,51 млрд. лева (1,9% от прогнозния БВП) спрямо разчетите. Така се стига до дефицит по държавния бюджет от 2,84 млрд. лева или 3,6% от очаквания БВП за 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Колегата е прав - 3%+ е също толкова неточно за бюджета колкото и 3 % - . Орешака нарочно подценяваше приходите - факт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Орешарски е бил зам. финансов министъп по времето на Костов, а Костов е твърдо на мнението, че един правилно съставен бюджет не е допустимо да се променя. Така беше през четирите години на управление на правителството на Костов. А аз не чух Орешарски да иска актуализация на бюджета. Това го искаше Боко Умното, който се върна от америчко добре подкован за вакханалията, която трябваше да се разиграе около КТБ. Затова и Боко заговори за 10 млрд външен дълг и викане на МВФ. Ама играта му не стана. От цялата дунанма изгърмя КТБ, за радост на едни охранени момченца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
Благодарение на излишъците се изплащаше дълга :)А по отношение на настоящия бюджет дефицитът е 1,3% към края на август при планиран за цялата година 1,8%. Май някой друг иска да ни набута големи заеми и да харчи нашироко :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
lyusien
преди 9 години
Кога ли са му излизали бюджетите на този финансов гении Орешарски че да излезе и сега Докато беше мин на финансите и мин председател нито един бюджет не му излезе както е заложен Или излизаха с големи излишаци или със големи дефицити Нито едно от тези неща не е добре за икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още