IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е напът да преизпълни целите си за емисиите парникови газове

През 2013 година емисиите достигнаха най-ниското си ниво от 1990 година насам

17:55 | 28.10.14 г. 1
<p>
	Кони Хедегор. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Кони Хедегор. Снимка: ЕК

През 2013 година емисиите парникови газове на държавите от ЕС са намалели с 1,8 на сто спрямо 2012 година и са достигнали най-ниските си равнища от 1990 година насам. Това показва докладът за изпълнението на екологичните цели, изготвен от Европейската комисия.

На базата на тези данни в Брюксел смятат, че общността ще успее до достигне и дори да надмине поставените цели до 2020 година.

В доклада се посочва още, че приходите от търговия с емисии парникови газове (ETS) през миналата година са били общо 3,6 млрд. евро. 3 млрд. евро от тях ще бъдат използвани за цели, свързани с климата и енергетиката, допълват още от ЕК.

Докладът беше посрещнат с оптимизъм от комисаря по действия в областта на климата – Кони Хедегор. Според нея данните показват, че политиките в областта на климата работят.

„Миналата седмица лидерите на ЕС решиха да си поставят още по-амбициозна цел за намаление (на емисиите – бел. ред) с поне 40% до 2030 година“, припомни още Хедегор.

Според нея това ще изисква значителни инвестиции, но е окуражаващо, че страните от ЕС използват средствата от търговията с ETS в областта на климата и енергетиката. 

От 2013 година основният метод за разпределение на квоти парникови газове по Схемата са търговете. Според директивите поне 50% от набраните по този начин средства трябва да бъдат използвани за борбата с изменението на климата. Държавите обаче отделят повече, сочат последните данни.

ЕК допълва, че повечето държави насочват средствата към области като енергийна ефективност, възобновяеми източници на енергия и устойчив транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 9 години
"На път" са две отделни думи. Освен ако не са променили това при последните "опростявания" на правописа в българския език, в буквалния смисъл на думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още