IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев: Обществото трябва да знае кой е спомогнал за фалита на КТБ

ДПС предлага законопроект, който е свързан с осигуряването на публичност, заяви депутатът

09:59 | 29.10.14 г. 1
Йордан Цонев: Обществото трябва да знае кой е спомогнал за фалита на КТБ

Обществото трябва да знае кой е спомогнал за фалита на КТБ, заяви  пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев, който беше председател на парламентарната бюджетна комисия в 42-то НС.

В Народното събрание вече е законопроектът на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който е допълнение на Закона за кредитните институции. В него от ДПС настояват да падне банковата тайна за хора на високи държавни постове при отнемане на лиценз на търговска банка или вземане на решение за нейното преструктуриране. Проектът предвижда още квестори на поставена под особен надзор банка да могат да сключват договори с дружества, „притежаващи опит в проследяване на парични трансфери и вземания”.

„Нашият закон е за осветляване на всичко, което става в КТБ - как една банка може да се превърне в пирамида“, заяви Цонев. Според депутата възможността случилото се да се повтори трябва да бъде отрязана не само със законодателство, но и с публичност.

Йордан Цонев допълни, че в предишния парламент ДПС е предложило, ако банка бъде поставена под особен надзор, вложителите да имат достъп и веднага да започне изплащането на влоговете.

„Това не беше прието. Бяхме обвинени, че ДПС има някакъв интерес и затова го прави. А вложителите можеха на 21 август да започнат да си получават парите. Сегашният законопроект не решава конкретните проблеми на вложителите, защото ние вече предложихме да бъдат решени“, каза депутатът.

Сега обаче Движението предлага законопроект, който е свързан с осигуряването на публичност на това, което е ставало в КТБ.

„Да знае българското общество кой има кредити и не си ги връща, и така спомага за фалита на тази банка. Как акционерите са харчили парите на вложителите за придобиване на собствени имоти, кои политици имат сметки, депозити и кредити от създаването на банката досега. Това е, което искаме ние“, обясни той.

Депутатът разясни, че при сформирането на временна бюджетна комисия има готовност да бъде изслушана БНБ и да започне фактическият разговор за КТБ.

По въпроса за гарантираните депозити той каза:„Ако се движим по сегашната законова процедура, след като квесторите осчетоводят данните на одиторите, те ще представят счетоводния баланс на БНБ. Централната банка ще има 5-дневен срок за отнемане на лиценза на банката. И до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните влогове“.

„Който и финансист да запитате, в момента, в който гражданите си изтеглят влоговете – няма банка“, каза депутатът. Според него обаче е възможно да бъде намерено "пазарно решение" за КТБ като тази възможност се подкрепя и от ДПС – ако има инвеститор, който желае да капитализира банката.

„Да го заяви пред БНБ, да представи съответните суми и тогава БНБ може да прехвърли на този инвеститор акциите и той да капитализира банката, да я оздрави и да я отвори. Има такава пазарна опция, сегашното законодателство позволява това да се случи. Затова БНБ води разговори с такъв инвеститор“, каза още Цонев.

На въпрос дали действително станалото с банката ще струва по 2000 лв. на всеки данъкоплатец, както изчисляват някои финансисти, Цонев отговори, че така или иначе публичен ресурс ще бъде употребен, най-малкото за изплащане на гарантираните влогове.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 9 години
"Обществото трябва да знае кой е спомогнал за фалита на КТБ "...Селянина от Дръндар? И компания....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още