IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага премахване на плоския данък

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум и той да се завишава за семейства с деца

15:29 | 29.10.14 г. 58
БСП предлага премахване на плоския данък

БСП предлага премахването на единната данъчна ставка (плоския данък) върху доходите на физическите лица и замяната му с прогресивно-подоходен данък. Това се посочва в проект, внесен от социалистите в парламента, за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум при месечна данъчна основа до 340 лв. и той да се завишава за семейства с деца -  с 15 на сто за първо дете и с още 10 на сто – за второ дете. Завишаване на необлагаемия минимум се декларира и ползва от единия родител по избор.

Размерът на дължимия данък за доходи от трудови правоотношения се определя в проекта, съгласно следната таблица:

По следния начин се изчислява размерът на данъка върху общата годишна данъчна основа:


В мотивите към проекта ключовата дума е справедливост - там се обяснява, че целта на предлаганата промяна е да се разпредели справедливо данъчната тежест между физическите лица с различни доходи.

Социално справедливо е лицата с по-високи доходи да поемат и носят по-голяма социална и фискална отговорност и да носят различна тежест. Същевременно за лица с определен най-нисък доход се въвежда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, с което им се осигурява по-голям доход и възможност за по-добра социална приспособимост, посочва се в законопроекта.

Според левите депутати повишаването на данъчната тежест засяга преди всичко лицата с „наистина големи доходи за българските условия“.

Трябва ли да премахнем плоския данък?

Да
Не
Нямам мнение
Общо 3587 гласа

Очакваният ефект от данъчната реформа е да се стимулира потреблението на стоки и услуги (преди всичко от първа необходимост) и като цяло да има положителен макроикономически и фискален ефект.

Освободените от данъчна тежест доходи ще повишат покупателната способност на масовия потребител и ще допринесат за повишаване на стандарта на живот. Увеличеният оборот, в резултат на нарастване на потреблението, ще има и пряк положителен фискален ефект като следва да се очаква нарастване на ДДС и корпоративния данък, твърдят вносителите.

В първия си работен ден депутатите успяха да внесат в деловодството 28 предложения за промени в законодателството на страната. До момента законодателните предложения на народните представители от 43-то НС са 33.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 16 rate down comment 0
DMKC
преди 9 години
Категорично съм против. Заплатата ми от 8 години не е мръднала нагоре , а само данъците и осигуровките увеличават. Защо , за да има пари в бюджета ,в здравната каса , за да има откъде да крадат. Кой всъщност ги плаща тези пари -хора като мен с по 1000 лв. заплата ,които няма как да скриеш. Не си и беден според техните стандарти. Две пенсионни осигуровки ,които я доживееш ,я не .Пък и да ги доживееш кой знае каква пенсия ще вземеш.Осигуряваш заплати на милиони държавни служители , че и осигуровките им даже . Техните заплати се увеличават - държавата така решила , а мен питат ли ме . Откъде тази държава взема пари . От мен и от други нещастници като мен. Сега и здравните осигуровки да увеличим , че нямало пари.Може и да са прави лекарите , не знам . Откъде ще дойдат парите като пак тази същата държава внася 4 % здравни осигуровки на държавните служители ,а хора като мен 8 %. Аз и други като мен ли трябва да издържаме всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 9 години
А аз смятам че имотните данъци трябва да си останат местни и да че българската данъчна система е доста по добра от доста такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 16 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
А бе, пич...просто се застреляй някъде:) Отивам да спя, тоя разговор е безсмислен за мен. Направих грешка, че ти писах, друг път надали ще я повторя. Препрочети(тоя път бавно и внимателно) какво съм ти писал. И не ми отговаряй...или ако искаш ми отговори, все ми е тая, за мен разговора приключи, защото е все едно с точката да си говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Личи, че изобщо не си наясно с системата за облагане на имотите. Общините не слагат данък, а само го събират, парламентът единствено управлява нивото на данъка, а всичките приходи/разходи се преразпределят от бюджета както у нас. Данъкът върху имотите от поне 20 години се ползва с цел попълване на липсите в системата за здравеопазването, без него NHS ще е *** като у нас http://***.standard.co.uk/comment/comment/ed-balls-a-mansion-tax-will-be-fair-simple-and-pay-to-save-the-nhs-9805924.html, а NHS е пред фалит отново през 2015 и данъкът имотите тръгва нагоре отново, за да се осигури финансиране.Ние може да попълним липсите в НЗОК по същия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 16 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
даже, като си препрочетох поста..."само да кажа, че тук тоя данък не отива в бюджета, а остава в общините." Как успя да не разбереш, че за България говоря???:) Това даже не е въпрос на капацитет, не може да ти е толкова малък:)ПС: За САЩ идея си нямам как стоят нещата.В линка дето съм ти го постнал от уики си пише-общините слагат данъка, част от него остава за общината(признавам-не знаех, че само 25%, но не променя нищо-нито в поста ми, който току що цитирах; нито за твоята глупост, да дрънкаш непроверени работи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 16 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
така де-ако не си ме разбрал именно за България говоря, но иначе да знаеш, че за Великобритания си в грешка при това голяма. Cancil tax е на практика данък върху имота. http://en.wikipedia.org/wiki/Council_TaxИ като се замисля-това с неподготвеното е присъщо на теб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 9 години
Виж, в края на краищата нищо не пречи да се самооблагаш и да даряваш допълнително 10 -15 % от заплатата си за да постигнеш желаните от теб 20 -25 % данъчна тежест. Както и всички защитници на прогресивното облагане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 16 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
За пореден път се изказваш неподготвен и твърдението ти е нелепо.България е единствената страна, за която знам, че данъкът върху имотите е местен и отива в общинските бюджети. Във Великобритания данък имот е определен със закон от парламента и е % от цената на имота, като общините нямат никакъв контрол нито върху размера на данъка, нито за това, как се харчат парите. Приходите от него се ползват за здравеопазване и социално подпомагане и за осигуряване на достъпни домове на младите хора. В САЩ системата работи по същия начин, но на щатско, а не на федерално ниво.Не говори глупости, след като нямаш никаква идея, за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 14 rate down comment 8
Vesko94
преди 9 години
Доста сериозни пари падат на определени хора да промотират плоския данък, който очевидно е вреден за страната. Резултатите обаче са налице. Бедна страна, огромно социално разслоение. Разбира се не казвам, че въведе ли се прогресивен данък нещата ще цъфнат и вържат от само себе си, но е крачка към нов тип мислене, било то икономическо, било политическо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 9 години
Абе да те питам нещо лично - в един пост беше казал че плащаш на служителите си на процент ? Та питанката - кат са на процент как им удържаш 10 % данък и осигуровки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още