IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

Все още има интерес от инвеститори към банката, твърди подуправителят Калин Христов

18:48 | 29.10.14 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ ще бъде оздравявана, реши бюджетната парламентарна комисия

След четиричасово заседание временната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което на практика се оздравява поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). С текста отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента централната банка е задължена да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

В срок до 6 ноември парламентът трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, с които да се задължи Българска народна банка (БНБ) да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, пише в решението. To бе прието с мнозинство, но без гласовете на депутатите от БСП.

От социалистическата партия са категорично против да се продължава да се търси вариант за оздравяване. Според Румен Гечев от месеци е ясно, че "няма инвеститор, който да дойде и да налее няколко милиарда" в банката.

Също до тази дата Народното събрание трябва да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право.

Министерският съвет заедно с БНБ и КФН следва да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Решението предвижда още и наемане на международна фирма, която да проследи изгубените пари в КТБ.

Според сега действащото законодателство КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад и след това БНБ трябва да отнеме лиценза ѝ. 

"Все още има интерес от потенциални инвеститори към оздравяването на КТБ", заяви по-рано по време на изслушването пред временната парламентарна комисия подуправителят на БНБ Калин Христов.

Това са виенският фонд EPIC, Оманският фонд и консорциум, създаден на 22 септември, който желае да рекапитализира банката. Проблемът е, че тези институции очакват държавна помощ, а БНБ нито може да реши, нито одобри подобна помощ.

От своя страна другият подуправител Димитър Костов обясни, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв – липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда лева под формата на ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари.

Очаква се ефектът от фалита на институцията да бъде по-малко от 0,5% от икономическия ръст на страната, стана ясно по време на изслушването.

Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев. Този законопроект обаче не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 4 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Празни мисли в празна глава. Защо го казвам това. Защото за КТБ вече е казано всичкоооо. Време е да "гласуваме" така да се каже. Вие....Вие...ти..ти.. за оздравяване ли си, или не. Това е въпроса. Всичко извън отговора на тоз *** въпрос е от лукавия. "Дупката" не е 4,2 милиарда..а много по-малка!!! Лично, професионално мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Независимо кой какво си пише , още първите дни след затварянето и обявяването на първичният доклад на одиторите написах ,че няма никой никакви пари да даде за оздравяване на една банка-пирамида . Единствено държавата може да е толкова *** , че да обслужи интересите на група измамени , за сметка на всеки българин . Няма толкова луд частен инвеститор който да даде 6 милиарда , за да си върне 2 . Никога и няма да има , просто си пушат хората глупости . Вие някъде досега, цели 5 месеца да сте видели по която и да е медия , някой от тези тъй наречени частни инвеститори нещо да е заявил , колко пари ще даде . Няма и да видите . Тези частни инвеститори са се наредили до измамените бивши милионери и се чудят как да изнудят държавата и техните изгубени няколко стотин милиона да даде . Всички чакат държавата , ама тя няма откъде да ги вземе .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Това за което говориш за миньори , за загинали при бедствия и други неща си има съответен фонд , и е един вид благотворителност от държавата . Никъде не е предвиден подобен благотворителен фонд от десетки милиарди за измамени шарани - "милионерчета" в една частна банка . Ами дайте тогава да компенсираме и бабите които *** ги мамят всекидневно . Те са плащали много повече данъци от теб и са дали хиляди пъти повече на държавата . Те не трябва ли тогава да са с предимство пред прости шаранчета , бивши милионерчета , лакоми за 10-12% лихви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 2
Невидимко
преди 9 години
Момчета, карайте я по-спокойно. Никой нищо няма да оздравява. Просто трябва още малко да се протака... Ако ще има плащания (изобщо) те ще са най-рано към март/април след като бъдат пласирани новите емисии ДЦК по новите заеми залегнали в новия бюджет. Тия с големите депозити дотогава ще са се спасили с цесии (държавни и общински фирми главно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Най-сетне се наумуваха.Отваряйте я час по-скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 4
sapuna
преди 9 години
pop323, а да те попитам теб, според какъв закон трябва да се дават пари на роднини на загинали миньори или на такива, чийто дом е унищожен от природно бедствие ? Логиката е същата. Само че аз плащам 10 пъти по-големи данъци от теб всеки месец и затова трябва да бъда с предимство. Ако банката беше фалирала заради ПАЗАРНИ механизми, ок, но Василев да си играе коня 10 години, а след това друг да иска да вземе неговото място, всичко протичащо пред умилителния поглед на БНБ, прокуратура и правителство, тва не е нормално и няма да го позволя или толерирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Празни мисли в празна глава!!!! Прочети нещо за логиката при мисленето "брато"...за да не се излагаш така. Мога да пиша ...не означава и че мога да мисля правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Сега всеки имащ надгарантиран или привилегирован депозит ще реве тук как една напълно фалирала частна банка трябва да се оздравява на гърба на всички . Дори ще плаща на клакьори тук , защото е пределно ясно ,че друг освен държавата няма да му плати изпокрадените милиони . Няма никакви инвеститори които да налеят 50% в нея / това са 3 милиарда / Трябва да си луд за да ги дадеш , Булбанк има 2,2 милиарда собствен капитал , а ти с 3 милиарда ще направиш , супер нова банка , най голямата и няма да има никакви тежести върху нея . Като толкова искат оздравяване , да отворят банката , фонда да изплати гарантираните депозити около 3,5 милиарда , след това банката да възстанови приоритетно тези пари на фонда , пък после нека тези с негарантиране депозити чакат следващите 1000 години , банката да им върне техните пари от невижданите активи от 10 милиарда които ужким имала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Много *** , много нещо аааа !!!! Само Ти си невероятният "умник" тук , обиждаш наляво и надясно и си мислиш ,че си някакъв "капацитет" с трите си мозъчни клетки ,леко мухлясали . Не е работа на държавата и един лев да вкарва в оздравяването на частни банки , взет на гърба на всеки работещ . Ами защо тогава всяка губеща или окрадена частна фирма да не поиска същото от държавата , тя с какво е по лоша от крадците в тази банка . Ако искат акционерите и разните там измислени инвеститори , да си набират нов капитал и да си я оздравяват , тяхна си работа . Но не е работа на държавата .Не може с обществени пари за се запълва бездънна яма причинена от кражби на частни лица в една напълно частна банка . Последиците от подобно действие са ужасяващи в дългосрочен план .Утре и другите банки ще поискат по същият начин обикновеният човек да плати кражбите в тях извършени от собствениците им и кликата около тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
=== Оздравяване имаше смисъл в началото, защото трябваше да се окаже само капиталова подкрепа, а не ликвидна. ===Това откъде го измисли? Точно ЛИКВИДНА ПОДКРЕПА беше нужна на КТБ, тя и сега си има положителен капитал, ако не ползваме "НОВАТА" методика за "убиване" на банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още