IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Става ли Рига по-привлекателна за аутсорсинг центровете?

Латвийската столица може да предложи качествена работна ръка, данъчни стимули и налично офис пространство

09:40 | 30.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Става ли Рига по-привлекателна за аутсорсинг центровете?

Аутсорсинг центровете в Рига, както вече съществуващи, така и тези в етап на развитие, са създали над 500 работни места през тази година, пише Property Magazine.

Аутсорсинг центровете биват формирани като отделни структурни единици в различни сфери (IT, финанси, обществени поръчки, човешки ресурси, кол центрове и др.), които обслужват нуждите на дадена компания, предоставяща услуги в страната. Тенденцията на установяване на подобни центрове в Източна Европа започва към 2010 г.

Привлекателсността на Латвия в тази област се дължи на няколко ключови фактора, включително наличност на качествена работна ръка, размер на разходите, данъчни стимули и държавна помощ, както и наличието на офис пространство. До момента през годината са извършени плащания за наеми на офис помощения, надхвърлящи 4 хил квадратни метра, с посредничеството само на Colliers International.

„Клиентите като центровете за аутсорсинг търсят предимно офиси клас B, чието местоположение преди всичко да е удобно за техните служители и да са заобиколени от добре организирана инфраструктура, включително места за паркиране. Също така са търсени офис пространства с възможности за по-нататъшно планиране и разширяване“, коментира Ерик Бергманс, партньор и директор в брокерския отдел на Colliers International Latvia.

Анализ на пазарния сегмент на офис помещенията клас А и B показва, че наличното пространство е ограничено, като общо 45 хил. квадратни метра офис пространство е в етап на разработване. Експертите на Colliers прогнозират, че ако се инвестира в реконструкцията на сгради, проектите, които в момента попадат в клас C и са на добро местоположение, могат да бъдат привлекателни за потенциални наематели в бъдеще.

В Прибалтика като цяло Литва изглежда по-привлекателно към момента, тъй като строителството на нови проекти в страната е доста активно. Освен това цените на офис наемите в Латвия все още не са достигнали нивата, при които повечето строители биха започнали активно строителство. Тези, които въпреки това го правят в момента обаче, ще спечелят в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
1) Става таратанци. Малко сте балтийци.. малко и скъпи. Немате шанс срещу Румъния и Полша и Украйна, като свърши войната там(както и ние между другото)2) Аутсорсинга към Източна Европа не е от 2010.Още през 90тте фокуса беше Унгария, после дойде и насам ( 2005 - 2006та) 3) Не мога да разбера кво му се кефите толкова на този аутсорсинг. Западняците ви ползват за евтина РОБотна ръка,да викате "Ало да" на 10 езика,по 10 часа на ден, за 5 евро на час, а вие им се радвате даже, щото ви осигуряват клетка в офис клас B, безплатно разтворимо кафе и купони за Била
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още