IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Бюджет 2015 трябва да бъде планиран спестовно

Основен приоритет при съставянето на бюджета за догодина трябва да бъде съкращаването на разходите, смята икономистът

12:10 | 30.10.14 г.
Красен Станчев: Бюджет 2015 трябва да бъде планиран спестовно

Основният приоритет при съставянето на Бюджет 2015 трябва да бъде съкращаването на разходите. Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев.

По думите му е очевидно, че в бюджета за следващата година ще има дефицит по-голям от определения в закона – 2%, но това, което трябва да се направи, е бюджетът да бъде планиран спестовно. „Така както се държат домакинствата, така трябва да се държи и правителството, за да е ясно, че през 2016 година бюджетът ще влезе в изискванията на закона", каза Станчев.

По негово мнение трябва да се върне старата философия на управление на парите на данъкоплатците, а именно, че правителството не може да харчи повече от това, което данъкоплатците дават и това, което произвежда икономиката.

По отношение на решението от вчера на временната бюджетна комисия в НС да предприеме законодателни промени заради казуса с поставената под особен надзор банка КТБ и да се търси оздравяването й, Станчев каза, че е „глупаво да се тръгне към оздравяване на банката, поставена под особен надзор, защото в момента законодателството е добро“.

Приоритетите пред новоизбрания парламент са ясни, каза още експертът. Той посочи, че това са разумен бюджет - балансиран и в рамките на това, което изисква устройствения закон, промяна на процедурите в държавната машина, които да неутрализират корупцията, реформи в енергетиката и да не се променят данъците.

Още видео новини можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още