IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността с първи ръст от пет месеца

За покачването на индекса на вътрешния пазар допринасят по-високите цени в добивната промишленост и енергийния сектор

11:47 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността с първи ръст от пет месеца

През септември индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността* се покачва за пръв път от май, когато всъщност показателят отчете първото си повишение от август 2013 г. насам. За ускорението на индекса на месечна база допринасят по-високите цени в добивната промишленост и енергийния сектор.

През деветия месец на годината цените се увеличават с 0,2% на месечна база. Тенденцията за спад на годишна база се запазва, като през септември индексът се свива с по-слабо темпо в сравнение с август. Сега показателят бележи спад от 0,6% спрямо такъв от 1% през предходния месец.

Индексът на цените на производител отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Наличието на устойчив курс в изменението му в няколко поредни месеца може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

На вътрешния пазар на месечна база Националният статистически институт регистрира покачване на цените в добивната промишленост - с 0,8%, а в преработващата промишленост – с минималните 0,1%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са нагоре с 0,4%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо август се наблюдава при производството на основни метали (+1,7%), на химични продукти (+1,3%), на напитки и метални изделия (без машини и оборудване) – с по 0,2%, съответно. Намаление НСИ отчита при производството на текстил и изделия от текстил (без облекла) - с 0,8%, и при производството на превозни средства (без автомобили) - с 0,4 на сто.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 2,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%. В преработващата промишленост няма изменение.

За последната година се увеличават цените при производството на тютюневи изделия (+7,6%), на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 5,3%) и на напитки (+2,7%). Намаление на цените има при производството на хранителни продукти - с 2,3% на годишна база, на превозни средства (без автомобили) - с 1,9%, и на текстил и изделия от текстил (без облекла) - с 1,6 на сто спрямо септември 2013 г.

На месечна база общият индекс на цените на производител нараства с 0,3% спрямо предходния месец, а на годишна база намалява с 0,2%. Същевременно тенденцията за ограничаване на спада продължава.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още