IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Традиционните схващания на бизнеса няма да помогнат на Япония

Ефектът от мерките на централната банка за справяне с дефлацията са неутрализирани от исканията на бизнеса, смята Нобеловият лауреат

20:12 | 03.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кругман: Традиционните схващания на бизнеса няма да помогнат на Япония

В последно време усилията на Централната банка на Япония са насочени към справянето с дефлацията, която мъчи страната вече близо две десетилетия. Началните стъпки в тази насока, включваш печатане на голямо количество пари и което е по-важното, убеждаването на инвеститорите, че печатането ще продължи, докато инфлацията достигне 2%, изглеждаше, че вървят добре.

Напоследък обаче икономиката загуби скорост и миналата седмица банката обяви нови, дори по-агресивни парични мерки, пише Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман в New York Times.

„Както можете да се досетите, аз подкрепям подобен ход, въпреки че се опасявам, че тази политика може да се провали заради фискални грешки. Банката постъпки правилно, но решението съвсем не беше взето единодушно. Всъщност новите стимули бяха одобрени от едва петима от общо девет членове на борда, като по-близките до бизнеса гласуваха против. Това ме отвежда и до темата на този коментар – икономическото познание, или липсата на такова, на бизнес лидерите“, пише Кругман.

Някои смятат, че опозицията, която мнозина бизнес лидери оказват на Японската централна банка, показва, че политиката на банката е грешна. Казвайки това, те изразяват широкоразпространеното вярване, че ако човек иска да оздрави затруднена икономика, той трябва да да се обърне към успелите в бизнеса, като лидери на големи корпорации, предприемачи и богати инвеститори. В крайна сметка техният успех с парите не означава ли, че те знаят как работи икономиката, реторично пита Кругман.

Отговорът на този въпрос е "не". Всъщност бизнес лидерите дават забележително лоши икономически съвети, особено в условията на затруднения.

Спомнете си за богатите мениджъри на активи, които предупреждаваха Бен Бернанке, че усилията на Федералния резерв на САЩ (Фед) да насърчи икономиката носят риск от девалвация на валутата. Или редицата корпоративни лидери, които твърдяха, че бюджетният дефицит е най-голямата заплаха пред САЩ и че изчистването на дълга ще изстреля растежа нагоре.

В Япония бизнес лидерите носят голяма част от отговорността за допуснатите фискални грешки, които развалиха успешната доскоро политика на банката. Те поискаха вдигане на данъка върху потреблението, което доведе до забавяне на растежа по-рано през годината и сега искат ново вдигане на ставката през следващата година, което може да се окаже още по-голяма грешка.

От друга страна последните няколко години доказаха, че хора, които въпреки че никога не са виждали разплащателна ведомост, разбират доста добре икономическата теория и историята. Фед и Английската централна банка проправиха пътя си през икономическата криза, случваща се веднъж на три поколения, под ръководството на бивши университетски преподаватели – Бен Бернанке, Джанет Йелън и Мервин Кинг, които освен всичко останало, имаха смелостта да се противопоставят на големите имена в бизнеса, които настояваха да се прекрати печатането на пари.

Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 9 години
Нобелов лауреат по USA economic comedy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
rmarkov
преди 9 години
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още