IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превъоръжаването не може да стане без заем, смята Велизар Шаламанов

Дошло е време да се вземе това стратегическо решение, заяви министърът на отбраната

15:30 | 03.11.14 г. 4
Превъоръжаването не може да стане без заем, смята Велизар Шаламанов

Модернизация на армията няма как да стане без българската индустрия и наука и без взимане на заем, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов на днешната дискусия "Рискове и стратегически избори пред България", информира БТА.

„Ако някой си мисли, че по годишната бюджетна процедура с между 0 и 5% капиталови разходи България ще успее да подмени своето оборудване от времето на Варшавския договор - това няма да стане“, каза Шаламанов.

Той посочи, че Българската армия се е превъоръжавала няколко пъти в миналото, а всеки път това е ставало с голям държавен заем и с ангажиране и даже създаване на българска отбранителна индустрия, която да може да поддържа този процес и въоръжение.

Дошло е време да се вземе това стратегическо решение, добави министърът, като се съгласи с прозвучали на дискусията тези, че не можем да разчитаме само на колективните системи за сигурност, ако нямаме принос и ако не участваме във формирането им, а по думите му можем да участваме в него, само ако имаме принос.

„Това не може да бъде взето като решение в кабинет, защото става въпрос за много пари и трябва да има подкрепа от гражданите, от индустрията, от всички въвлечени“, добави министър Шаламанов.

Припомняйки различните реформи в армията преди години, Велизар Шаламанов посочи, че всички опити да се върви към интегриран сектор за сигурност се натъкват на нежеланието МВР и специалните служби да извършат такава всеобхватна реформа, каквато беше осъществена в сферата на отбраната в рамките на процеса на присъединяване към НАТО.

По думите на министъра, за съжаление, ЕС със съответната преговорна глава за правосъдието и вътрешните работи не е могъл да създаде необходимия механизъм, който да стимулира такива реформи.

„МВР си остана нереформирано, в момента МО е под 40 000 души, МВР е 60 000, ако не се лъжа. Бюджетът му е доста по-голям и продължава да иска още и още хора, а всеки път, когато гражданите имат реална нужда от защита, факсовете отиват в Националния военен команден център, за да изпрати армията, която пък е под 30 000, свои екипи и със старото оборудване да помага“, коментира министър Шаламанов.

"Това е толкова жесток проблем, че ако не се адресира скоро, имаме сериозна опасност секторът за сигурност да стане неуправляем", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 9 години
еми сега е момента хем заем да ни продадат хем "нужното ни оборудване за самозащита" и фашистите ще са си добре и техните роби в заводите... работниците им исках да кажа и хем ние ще сме си защитени и ще спим като къпани след 13 часовият ни работен ден в 6 дневната ни раб седмица и ще си имаме причина да си работим още дъъълги години щото още заемчета имаме да изплащаме и лихвички на СБ, МВФ, Тлъсти инвеститорчета в наши ценни книги и Пентагона ще е щастлив и ще сме още един таргет в играта на котка и мишка на "сиперсилите" и живота ако не е прекрасен за нас българите..... що ли чезнам постоянно и намаляваме .... нещо не е у ред тая българска стакмистика....... при толкова свобода, либерализъм, възможностти, кпуитализъм, фашизъм, предпиемачество и качество.... ех чудеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 9 години
България има 1,6 милиона работещи мъже от тях 60 хиляди ченгета, 40 хиляди военни 100 хиляди работещи като охрана т.е. на всеки 8 работещи мъже се пада по един дето ни охранява от нещо, ми как останалите мъже да изкарат парите на 200 хиляди действащи и 200 хиляди пенсионирани охранители? Айде някой да ми отговори на тоя въпрос. Пък после да се мисли за техника и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
TGV
преди 9 години
Казано е, който не храни своята армия ще храни чужда. Превъоръжаването може да тласне икономиката на България при няколко условия:- да има точна стратегия как трябва да се превъоръжи армията, като се вземе предвид нашите съседи, а не само изискванията на НАТО. Тоест да има наистина полза за нашата сигурност;- да не се купува оръжие втора ръка. По - добре сега да се вземе ново, което е "върха на сладоледа" и да се използва за дълъг период от време, а не след 5 -10 години пак да се превъоръжаваме и през това време да се дават луди за ремонти;- да се ползват местните предприятия, като се наблегне на нови разработки. Така освен работните места, ще може да се продава и продукция навън и да има валутни постъпления в страната. Пример - Марс Армор (българска ;фирма, която е водеща при бронираните жилетки). - ако ще се взема външно оборудване, задължително една част от него да се произвежда в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
hellwitch
преди 9 години
Факт - не е нормално да има повече милюцюнери отколкото армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още