IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златният" референдум в Швейцария може да изстреля цената на златото със 17%

При положителен вот държавата ще трябва да купи поне 1 500 тона от ценния метал до 2019 г.

13:11 | 05.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Златният" референдум в Швейцария може да изстреля цената на златото със 17%

Цената на златото може да скочи със 17% до 1 350 долара за тройунция, при положение, че Швейцария гласува „за“ на референдума относно златните резерви на страната, предава Bloomberg.

Ако резултатът от вота е положителен, това ще означава, че Централната банка на Швейцария ще трябва да купи поне 1 500 тона от ценния метал, които представляват около 7% от световното годишно търсене на метала и ще струват около 56,3 млрд. долара при сегашните цени.

Референдумът ще се проведе на 30 ноември по инициатива на движението под надслов „Спасете нашето швейцарско злато“. Исканията на организаторите са централната банка на страната да преустанови продажбата на благородния метал, както и националните златни резерви вече да се съхраняват единствено на територията на странта. Също така делът на златото от активите на централната банка трябва да бъде най-малко 20%.

Инициативата е дело на няколко членове на Швейцарската народна партия, според които ходът ще способства за запазване на националното богатство и ще увеличи възможностите за действия на централната банка.

При положителен вот Швейцария ще трябва да купува злато на четворно по-високи цени спрямо тези, когато страната започна да продава повече от половината си златни резерви през 2000 г. Освен това държавата ще трябва да върне на своя територия златото си, което държи във Великобритания и Канада, равняващо се на 30% от общите ѝ резерви.

При заложения срок целите да бъдат изпълнени до 2019 г., Швейцария ще трябва да купува по 300 тона злато на година, което до 2019 г. ще я превърне в третия най-голям собственик на злато в света след САЩ и Германия с около 2 500 метрични тона от ценния метал.

Миналогодишното поевтиняване на златото с 28% нанесе голям удар върху счетоводния баланс на Швейцарската централна банка и я принуди да ореже дивидента си. Членовете на Управителния съвет на банката предупредиха, че прокарването на инициативата може да застраши годишното разпределение на печалбата на банката към местните правителства на кантоните, които разчитат на средствата за финансиране на публичните си услуги.

Освен това забраната на продажбите на злато биха лишили централната банка от ценен актив в случай на затруднения, посочват от правителството.

„Златото се държи, за да може да бъде превърнато в ликвидност в извънредни случаи“, коментира анализаторът в ABN Amro Жоржет Боел. „Нека го кажа така, това е интересен референдум“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 9 години
Китай и Русия бяха разпродали резервите си в злато до стотина тона към 2000 година .От тогава резервите на Русия официално са в първата петица ,а пък Китай като внася над хиляда тона средно годишно е натрупал за пет години ....петцифрен тонаж .Златото коригира търговския дисбаланс при свободен пазар .То тече от по слабата икономика към по-силната и пречи на слабата да заема кредити и да харчи.Обаче сега този проблем го няма ,докато не свършат продавачите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Русия или Китай до сега не са превземани и тяхното злато не е било открадвано за разлика от златото на много европейски държави през Втората Световна Война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Vladi666
преди 9 години
Като се събуди...пилето на къде сочеше ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Швейцария няма злато в САЩ! 30% от златните и резерви са във Великобритания и Канада, а 70% са в самата Швейцария!Смисълът на инвестицията в златото е да дава някаква сигурност в екстремни ситуации! От такава гледна точка концентрирането на резервите на едно място не е разумно! Ако някой нападне Швейцария е много по добре да имат резерви във Великобритания и Канада от колкото врага да им вземе 100% от златото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
valentino29
преди 9 години
Швейцарците не са глупави,много добре знаят какво предстои и е нормално да изискват от правителството си ,да си прибере златото от щатите,макар че и Германците и Французите не успяха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 14
MZ/X
преди 9 години
За щастие най-новите проучвания на общественото мнение в Швейцария показват, че населението там не е чак толкова глупаво да гласува такова популистко предложение. Падането на цената на златото показва, че и пазарът не вярва това да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Поправка 46% са:http://***.gold.org/supply-and-demand/gold-demand-trends
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
1500 тона са точно 50% от търсенето за 2013 - така, че си оправете тези 7%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още