IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилища за над 2 млрд. лв. са купени у нас от началото на годината

80% от сделките с луксозни имоти у нас се реализират в София и околностите, казват от бранша

08:03 | 07.11.14 г. 8
Жилища за над 2 млрд. лв. са купени у нас от началото на годината

От началото на годината в страната са сключени повече от 40 хил. сделки за покупко-продажба на жилища за над 2 млрд. лв. Това обяви вчера по време на имотна конференция в столицата Георги Павлов, шеф на „Адрес - Недвижими имоти”, цитиран от в. „Монитор”.

Според неговите изчисления това е над 10 пъти повече отколкото при бизнес имотите, което показва, че жилищният сегмент е най-важният елемент от пазара.

„За последните 7 тримесечия цената на сключените сделки е стабилна около 860 лв. за квадрат”, каза още брокерът. „Ръстът на броя им на годишна база е 2-3%, а за периода юни-септември се очаква да е по-голям. През 2015 г. със сигурност ще има ново увеличаване на покупко-продажбите и истинско повишение на цените. В края на следващата година те ще бъдат 5-10 на сто по-високи”, прогнозира Павлов.

По думите му в по-малките градове, където икономическата активност е слаба, поевтиняването ще продължи.

84% от сделките в София се сключват за срок до 3 месеца. Голямата промяна спрямо времето на имотния бум отпреди 6-7 години е, че около една трета от сделките са за тристайни апартаменти, защото със същите пари сега може да се вземе по-голямо жилище. „15% от купувачите придобиват имот за инвестиция. Около една четвърт от сделките са с банков кредит”, допълни той.

Павлов пресметна, че за последните 10 години  (5 на възход на имотния пазар и 5 - на криза) жилищата са поскъпнали с 52%. Брутната доходност от наем у нас е около 5 на сто.

8 от 10 сделки с луксозни жилища са в София

80% от сделките с луксозни жилища и къщи в България се реализират в София и близките й околности, обяви Весела Илиева от „Юник естейтс” по време на конференцията BalREC.

„Броят нараства много малко с около 2%”, поясни тя. „Основно се купуват апартаменти в ценовия диапазон от 150 хил. до 250 хил. евро и къщи за около 400 хил. евро. Те се придобиват главно от мениджъри, които са добри клиенти за банките. През тази година за първи път има спад на сделките над 800 хил. евро. Хората с най-големи спестявания се чудят дали инвестират в имот в родината или да изчакат. Те много по-бавно взимат решение”, добавя Илиева.

Според нея в България има намаляване на срока на сделките в сегмента и той е средно 210 дни. Най-скъпите имоти намират купувач след около година, след като са били обявени за продажба. Тези между 200 хил. и 400 хил. евро се продават след около 6 месеца.

„Пазарът на луксозни апартаменти и къщи у нас е много малък спрямо общия – около 4 на сто. Само 1% от хората у нас могат да си позволят покупката на луксозен имот”, поясни Илиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
"Ако всички бяха умни - кой ще продава имоти??" - Българска поговорка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Е тъй де, ама що майкината си купуват мъртво тегло? Ясно е, че сега който има, тегли и купува жилища, за да не му изгорят паричките като по този начин си мисли, че ще си опази парите. Ама то като няма да има кой да живее в тези имоти, те един ден ще си загубят стойността.Що не отварят нови производства, що не създават работни места, да може да се движи икономиката, да се раждат хора които да придават стойност на тези имоти - да искат да ги придобият за пари. Щото като се размножи чернилката, тях не ги интересува дали имота ти е скъп или не - просто ще се нанесе там. И да ги гониш други ще дойдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Нужно ли е да припомняме притчата за пловдивския брокер??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 26
avramcho
преди 9 години
това им е хубавото на форумите ,че дават обективна база за оценка--броят глу......те с голяма точност-.;)Кой би гласувал с Плюс за пост 3...........естествено че е алчен човек..пропуснал момента да купи изгодно...колкото повече гласували с Плюс - толкова повече шарани в басейна...стръв вече не е нужна - има СТРАХ ...а той работи безотказно...........гласувайте срещу поскъпването ...и изчаквайте , за да ви влезе и контрата на кукичката...после остава само "тигана"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 33
avramcho
преди 9 години
бреееей , много мераклии за Ниски цени ..влакът отдавна замина , сега купуват балъ....те------------------------1- Майсторите купуваха през 2010-2011 - Жокер :http://***.investor.bg/***/122/a/nai-golemite-pesimisti-na-uol-striit-napazaruvaha-apartamenti-v-manhatyn-111168/ (виж датата на публикацията ;))...........2- полумайсторите купуваха 2012 - когато започнаха "Шарените" новини3 - пишман майсторите купуваха през лятото , Веднага след като се разклати КТБ ----------а вие от Т.4 ......винаги сте в "обратната" посока ;("ако всички са умни - кой ще пасе воловете " - турска поговорка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
А колко лева е цената на жилищата изпразнени заради демографската криза за 2014 и спада с 60 хил. на населението, от които 10 хил. софиянци?? Ако в едно домакинство живеят 3 лица средно, това значи 20 хил. нови празни имота. Това число е много по-голямо от всички всички новопостроени имоти за годината и то ще определя посоката на пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
skeptika
преди 9 години
Банките ги "стимулират" да харчат...или купуваш , или сънуваш лоши сънища ;)........дано няма друга банка като КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
А така, изхарчете малко пари. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още