IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горбачов: Светът е на ръба на нова Студена война

САЩ се поддадoxa на триумфализъм след рухването на комунистическия блок, посочи бившият съветски президент

17:10 | 08.11.14 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала, заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от ТАСС.

Горбачов изнесе реч на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена – нови кризи, нови съмнения, нови стени". Участниците във форума – политици, експерти, дейци на науката и културата, обсъждат сегашното положение в света и пътищата за преодоляване на напрежението в отношенията между Запада и Русия.

"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов.

Ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела, останалите ще престанат да я слушат, добави той.

Всичко това се отрази негативно на отношенията между Русия и Германия, което може да нанесе дългосрочна вреда на нашите отношения, които бяха образцови. "Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", подчерта бащата на гласността и перестройката.

Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се поддали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век, предава БТА.

"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер.

Това, което се случи в света напоследък, той охарактеризира като колапс на доверието, което според него не е свързано само с последните събития. "Това доверие, изградено с толкова много труд, не бе подкопано вчера, а много по-рано. Корените на днешната ситуация се намират в събитията от 90-те години", каза Горбачов.

Вместо да градят принципите на общоевропейската сигурност и да проведат мащабна демилитаризация, "Западът и най-вече САЩ се обявиха за победители в Студената война", констатира той и припомни за разширяването на НАТО на изток, за намесата в бивша Югославия, в Косово, в Ирак, Сирия и Либия, за плановете за разполагане на противоракетна отбрана в Европа.

"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", подчерта Горбачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Грешиш :) Извинен си:) Ти си демонстрираш глупостта постояно все пак, имаш нужда от прошка.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Е хубаво де. Няма лошо да си по умен по голям и по богат. Дай боже повече такива българи! Обаче, пак не ми стана ясно , ако си такъв какъв е смисъла да го пишеш тук? Би трябвало да се забелязва от околните и без да се самооценяваш и то по форумите. Така си мисля аз де...с по малкото малкото акъл от тебе. Ако греша ме извини. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Хахха ;) Къртиш просто ;)) С тия заучени лафчета на Болен, не ставаш по умен:)))) По голям мъж от теб съм във всяко отношение, не бери грижа и по умен, и по богат ;) А за епитетите - на *** постоянно трябва да му се казва и показва, че е такъв. Само така ще разбере къде му е мястото и евентуално , ако не е безнадежден ***, ще има шанс да се поправи. За теб обаче е безнадежно късно ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
цитат : "Хахха:) Надявай се глупче :) Само като прочетох "глава Евросоюза Джеф Нонберг", ме напуши такъв смях, че щях да се задавя:))) Не надценявай простотията си толкова много ;)))"Винаги съм се чудил какво кара хора като теб да използват такива епитети за събеседниците си!!!!??? Наистина. По голям ли се усещаш така? По Умен!!??? Да нямаш еректилна дисфункция и по този начин да се усещаш по голям мъж? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Големият реформатор се докара до там, да празнува рождения си ден в Лондон сред филмови и поп звезди на парти в стил "Дайте некой лев за гладуващите в Африка!", но все пак политици от неговия ранг му пратиха по някое едноминутно поздравително видеоклипче, демек - сутринта с малко помощ от секретаря се сетих кой беше. С подобни изказвания обаче, май на погребението му ще дойдат само Пуси райът... хахаха!Колкото до Студената война - от доста време янките с носталгия гледат назад към златните години на блоковото противопоставяне, когато имаше Истински, Страшен Враг, с който да плашат децата и да си оправдават разходите на военните, но най-вече на специалните служби, щото поне по-информираните и по-умните знаят, че те са основният инструмент на властта на управляващия финансово-банкерски елит. Оскубаните бради на Ал Кайда не можаха да заместят страховитата *** и вледеняващия рев на сибирската мечка... хахаха! Време е колелото пак да се завърти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Хахха:) Надявай се глупче :) Само като прочетох "глава Евросоюза Джеф Нонберг", ме напуши такъв смях, че щях да се задавя:))) Не надценявай простотията си толкова много ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
Не виждам никъде да се споменава Китай. Преди години в самолет на Луфтхаза показваха документален филм за 2 училища в Китай, за полицаи и военни, с по 180,000 деца на по 6-7 години тренирайки бойни изкуства. Предполагам звучи познато за запознатите с БГ история. Сега тези бивши деца са около 18-те и ако не се използват скоро са си чиста загубена инвестиция. И докато Русия и САЩ се карат и ескалират от "студена" към "3-та" други ще спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 19
Tony
преди 9 години
Така е!Нова Студена война, отново започната от *** в русия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
може бе може ето и тея го казват, просто съм дал произволен пример, може да имат еди кви си резерви, но нямат и една асфалтирана улица и от тея резерви нема да видат нищо, защото "демократите" ше им ги вземат ...The War is Worth Waging: Afghanistans Vast Reserves of Minerals and Natural GasThe War on Afghanistan is a Profit driven "Resource War".http://***.globalresearch.ca/the-war-is-worth-waging-afghanistan-s-vast-reserves-of-minerals-and-natural-gas/19769Top 10 countries by lithium supplyhttp://***.statista.com/statistics/268790/countries-with-the-largest-lithium-reserves-worldwide/http://***.seriousrankings.com/top-10-countries-by-lithium-supply/И в крайна сметка кво стана, пак най-вече за военни бази, защото на времето СССР като са били там не мисля, че са търсили литий а са искали стратегическо място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още