IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Данъкът върху финансовите операции е приоритет за социалистите в Европа

Над 40 от предложенията на АБВ бяха приети в Програмната декларация на правителството, посочи вицепремиерът пред Bulgaria On Air

21:05 | 08.11.14 г. 80
Калфин: Данъкът върху финансовите операции е приоритет за социалистите в Европа

"За европейските социалисти един от най-важните въпроси е въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Нещо, което Европейската комисия искаше във всички страни. Европейската народна партия отказа, но сега налогът се въвежда в десетина страни", заяви в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му ограничаването на офшорните компании също е сред основните социалистическите приоритети в Европа. "И то влезе в програмата на правителството заради нас, нямаше го преди това. Относно пенсионната система ние добавихме, че пенсионната реформа ще се случи, след като се отчетат демографските, социалните и икономическите характеристики. По-добре ли е да стоиш отстрани и да гледаш, или да се опиташ да прокараш тези политики?", запита лаконично Калфин.

"Не бих определил правителството като "дясно", макар че голяма част от него е съставена от "десни" политици. Ако неговата програма се опре на Програмната декларация, която подготвихме заедно, мисля, че в нея има много от елементите, с малки изключения, от предизборната платформа на АБВ. Над 40 от предложенията, които ние направихме към тази Програмна декларация бяха приети. Вярно е, че не е лесно – и ние направихме компромиси, и колегите също", заяви вицепремиерът. "Доволен съм, че се намали говоренето, че това е "дясно" правителство. То не е такова", допълни още той.

"Пред нас стоеше дилемата дали да се опитаме да повлияем на правителствената програма чрез много подробни изисквания, ангажименти, цели, или да се включим в опозиционните политически сили. Никой от нас не иска да се отиде веднага на избори. Това би било безотговорно. Общото съгласие и желание беше да се състави кабинет. Оттук нататък всеки носи отговорност. Ние избрахме пътя да участваме, да подкрепим кабинета срещу важни ангажименти към нашата политическа платформа", отбеляза Ивайло Калфин.

Бившият евродепутат заяви също, че много му се иска и в България да бъде доказано, че без да се размива идентичността на различните политически сили може да има теми, по които всички да работят заедно.

"Патриотичният фронт направи много добри предложения по Програмната декларация, които подкрепяхме и ние. Например направата на пълен анализ какво се случи в енергетиката, за да не си затваряме очите пред огромните злоупотреби. Те излизат в сметките на хората. Освен Програмната декларация обаче има и политическо поведение, което също е много важно. Аз се надявам и съм уверен, че това, което те правят ще бъде особено внимателно гледано", посочи още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

80
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Социалистите са си направили редица държави, но понеже ти си тоя, който не иска да вникне в чуждото мнение и си повтаря мантрите да те подсетя в прав текст: леви държави(социалистически) са: Китай Германия, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия, Дания, Австрия, до някъде Холандия и Белгия. Даже и обединение са си направили-викат му ЕС. Когато богатите се обогатяват те поглъщат по-малките фирми и така намаляват натиска на конкуренцията. Това се ограничава от антимонополните закони(в бг мисля тавана на теория е 33% след което се намесва държавата). Ако тя не се намеси се получава пазар изцяло контролиран от предлагането, а не от търсенето. И хората гласуват с парите си (ако ми позволиш да ти експлоатирам метафората) точно както при диктатурата-имаме пример от нашето минало за тия резултати. Четенето ти е малко. Лесе-фер е тотална глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ама аз за това те помолих да ми изброиш кои са полезни и кои вредни от твоите кол хал:)И консолидацията на пазара почна преди 3 год. реално има такава от около 2 год. Та не ми обяснявай каква е била цената преди 10 или 15 год. Що не погледнем цената преди 30 год и ще видиш, че е била 0 лева, щото е нямало нет. Цената си падаше постоянно до състояние в света ние да плащаме най-ниската цена за 1 мб. И това в момента постепенно се изменя, след уедряването на собствеността. Чудесно е да видиш как богатите ни обогатяват.Лесе-фер е тотална глупост и води до създаване на олигархия. Което е същото като диктатура, но на финансова основа, а не на политическа. И се получава като следствие като с нашият интернет:) И понеже не си схванал какво е пазарна и какво планова икономика, ще те помоля да прочетеш преди да ги коментираш. И относно данъците-кривата на Лафер(поддържана и от Кейнс) не предполага ниски данъци. Предполага данъци, които да са в синхрон с икономическата обстановка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Описаното от тебе (като принципи на организация и функциониране на общество и икономика) мога да го разглеждам само като идеален модел, защото моята констатация е, че възможността да се реализира този модел (който описваш) в реалността, влиза в противоречие с ред фактори, обуславящи средата в която живеем. А предходната ми реплика беше провокирана, чисто и просто, от наистина огромното ми учудване, че се неглижира ролята на обществото в процеса на развитие условията на човешкото съществуване (до степен самото общество да се обявява за фикция и халюцинация). Без обществената организация, индивида си остава просто представител на животинското царство- събирач на грудки и корени (без значение с какъв генетичен потенциал се родил).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Би било чудесно социалистите да се преселят в своя собствена държава и там да се борят с буржоазията. А, този филм сме го гледали - завърши със събаряне на една стена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Ролята на държавата е важна (това съм го обяснил в статията си Защо не съм агорист или анархист http://tinyurl.com/vstkvan ).С няколко думи: държавата трябва да гарантира, че доброволното сътрудничество между хората си остава доброволно. Това е основната и функция - единствен легален рекетьор (рекетьор монополист, който да се грижи да не възникват други рекетьори).Размерът на рекета (данъците), които този рекетьор събира не трябва да са твърде много (крива на Лафер).Кратка история на българския рекет: http://tinyurl.com/reketbg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Освен това твърде високите данъци пречат на реинвестирането на печалбата. Добре е държавата да оставя успешните предприемачи да инвестират по свое усмотрение вместо да им отнема капитала чрез несправедливо данъчно облагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Общо взето това е и моята теза. Доброволното сътрудничество си има предимства пред принудителното. Затова пазарната икономика (доброволно сътрудничество) работи по-добре от плановата (при която хората се трудят принудително - забранено им е доброволно да се договарят как да си сътрудничат, задължително има централни плановици, които да казват какво да се прави).Когато богатите забогатяват - това е взаимноизгодно и за тях, и за тези, които купуват техните продукти и услуги (нарочно не казват обществото, защото то е колективна халюцинация). Хората са гласували с парите си - избрали са на кого да ги дадат доброволно. Да се твърди, че това е нечестно е нелепо.Този, който печели повече - заслужава това, което е спечелил. Да му се налага наказание прогресивен данък е неморално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Дори няма нужда да се припомня баналното обстоятелство, че без някаква форма на колективна човешка организация (т.е. общество с конкретна структура и функионалност), на практика е невъзможно да се претворят в материалния свят и най-елементарни технологии, ако теоретично приемем че във вакуума е възможно да съществува човешки интелект, които да ги съчини ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Богатите обогатяват обществото и себе си включително. Обратното е спорно...................Като изразяваш съмнение в обратното, наясно ли си например, какво се случва с човешкия интелект (най-общо казано), ако човек бъде изолиран от социална среда, т.е. от обществото? Ако не си - най-елементарна представа можеш да получиш от книжката за Маугли, а ако тематиката събуди интереса ти, има и достатъчно научна литература по въпроса. В този ред на мисли еднозначно може да се твърди, че прояви на човешкия интелект, като изобретателност, аналитичност, рационализаторство (във вида и степента, която считаме полезни за прогреса ни) са възможни само и единствено в социална среда. Респективно, като елементарно следствие от горното може да бъде изведена тезата, че именно социалната среда е тази, която която се явява неотменима предпоставка за многостранно обогатяване на индивида (вкл. РАЗВИВА интелекта му).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Иначе съм съгласен, че лесе-фер не е имало и няма и да има (в условията на демокрация - написах защо) - може би поне още десетилетия или столетия (ако изобщо някога просъществува). Иначе не пречи да се стремим към по-малко държавни регулации и пречки, създавани от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още