IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: ТБ "Виктория" трябва да бъде продадена като действащо предприятие

До края на следващата седмица внасяме в парламента проект на актуализация на Бюджет 2014, заяви финансовият министър

20:36 | 08.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Горанов: ТБ "Виктория" трябва да бъде продадена като действащо предприятие

Търговска банка "Виктория" – дъщерна на Корпоративна търговска банка (КТБ), трябва да бъде продадена като действащо предприятие, заяви в интервю пред Радио К2 министърът на финансите Владислав Горанов.

"Другият сценарий за нея е тя да продаде активите си с кредитния портфейл, който се различава значително от този на КТБ, след което да отвори, да върне привлечения ресурс, ако вложителите искат да го изтеглят и да продължи да действа като собственост на КТБ, към доброволна ликвидация или, както в случая се предлага, да бъде закупена и да продължи да работи като банка", каза Горанов.

Министърът припомни, че преценката дали да бъде продавана ТБ "Виктория" като действащо предприятие или да мине към доброволна ликвидация, е на БНБ. "На всички ни се иска максимално бързо справедливостта и всички лоши практики в КТБ да излязат на бял свят и да се докаже има ли такива или не. Но за мен първостепенната роля, като министър на финансите, е да гарантирам, че обезпечените влогове ще стигнат до своите собственици и то максимално бързо", допълни той.

Финансовият министър бе категоричен, че банковата криза е отминала "дотолкова, доколкото проблемът в КТБ вече е зад нас и занапред ще бъде решаван в рамките на действащия закон". С наблюдението си върху банковия сектор от позицията си в Общинска банка министърът е убеден, че случаят с КТБ е изолиран.

"Мисля, че няма абсолютно никаква причина за недоверие в банковата ни система и ще видите как в съвсем скоро време пазарът ще го оцени като доходност. Аз съм сигурен, че ще успеем да се финансираме на нива по-ниски от тези, с които сме се финансирали досега", каза той.

"Проблемът с финансовия план до края на годината е приоритетен за Министерството на финансите (МФ). Актуализацията на бюджета е не само ключ към решаването на проблемите на отделните бюджетни системи, а и ще даде отговор на въпроса, свързан с увеличението на лимитите на дълга, които ще помогнат за изплащането на гарантираните вложения на вложителите в КТБ", отбеляза финансовият министър.

По думите му усилията на експертите от МФ са насочени към внасяне на актуализация на бюджета в Народното събрание до края на следващата седмица, малко след това и на проекта за бюджет за 2015 г, така че до края на годината да бъдат приети и двата документа.

"Ние сме длъжни да решим казуса със затлачени плащания в някои системи от една страна и от друга страна да узаконим увеличението на  лимитите на дълга, за да можем да подпомогнем Фонда за гарантиране на влоговете с необходимата ликвидност", посочи Горанов.

Министърът на финансите уточни, че това може да стане и без поемането на допълнителен дълг до края на тази година, но е по-добре да стане сега, защото ще се натовари графикът на емитиране на дълг, ако трябва да се отложи за началото на следващата година.

Що се отнася до това как ще се отрази предстоящият падеж през януари 2015 г. на бюджетния дефицит, министър Горанов посочи, че когато бюджетът е на дефицит и няма приватизация, единственият източник за финансирането му са заемни средства.

"Така че в следващите няколко години, докато бюджетът е на дефицит, темата с увеличението на дълга ще стои", заключи той и добави, че поради това "трябва да бъдем много чувствителни към разходите, които правим и към тяхната ефективност, защото в момента, а и в последните няколко години, сегашното общество живее на заем за сметка на следващото"

Владислав Горанов бе категоричен, че пазарът има доверие на България и необходимото финансиране може да бъде осигурено. „Въпросът е, че подобни нива на дефицит са неприемливи и ние трябва в обозримо кратки срокове да започнем да се простираме спрямо това, което нашата икономика произвежда”, изтъкна той.

Министър Горанов разкри, че опитният финансист Кирил Ананиев, който беше заместник-министър в служебния кабинет и в няколко предходни правителства поради експертните си качества и "години наред е помагал на няколко министри на финансите, на премиери и на президенти", ще бъде на позицията и в настоящия кабинет.

"Мисля, че имаме достатъчно капацитет да се справим със ситуацията, да възстановим доверието във финансовата система и да върнем бюджета в нормални релси", увери той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Това че Виктория е била на загуба последните години не означава, че уставния и капитал е отрицателен и че ако клиентите и се влеят в една работеща банка няма да може да се изкара печалба от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Tony
преди 9 години
Алоо, слугинажа на бойко, айде стой си в кошарата и остави БНБ да реши какво ще прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Не съм чул лицензът на банка "Виктория" да е отнет. Май няма мераклии да я управляват, щото тя през последните няколко години е била все на загуба. Мустака го няма да я оправи. Аре сега да разпродадем всичко на безценица. Ще има купувачи, които после ще продават. Те и друго, освен *** нискоинтелигентни далавери не могат. Нагледах се на такива "национално отговорни капиталисти". Успели да гепят нещичко евтинко, единственото, което правят, е да симулират дейност, да разпродават откраднатото и така да си осигуряват охолен живот. Което е до време, но те повече и не желаят. Търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Ся кажи и на кого точно трябва да бъде продадена. Май коалицииката с АБВ струва 1 малка банка, а? Изорана с ТРАКТОР ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
fortiss
преди 9 години
КОЙ ли ще е купувач пак? С кредит от Виктория или ББР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още