IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android вече е минал зенита си?

Операционната система никога вече няма да достигне 85-процентен дял от пазара на смартфони, смята анализатор

16:45 | 09.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Android вече е минал зенита си?

По всичко изглежда, че на пазара на смартфони Google вече е достигнал своя пик. През третото тримесечие 84% от всички смартфони в световен мащаб са с операционна система Android, малко по-висок бе пазарният дял (85 на сто) през второто тримесечие.

„Глобалният пазарен дял на Android на пазара на смартфони достигна своя зенит“, казва Найл Маулстън, главен изпълнителен директор на Strategy Analytics, която е изготвила статистиката, цитиран от WSJ.

„Докато продажбите на  iPhone в бъдеще няма да спадат повече, то Android никога вече няма да достигне дял от 85%“, прогнозира той.

Мобилната операционна система на Apple е достигнала през третото тримесечие пазарел дял от 12%. Системата на Microsoft Windows Phone държи 3%, а устройствата с бранда Blackberry държат 1% от пазара.

Дори и ако в тази област пазарният дял на Android вече не се покачва, Google все още може да очаква добри новини. 

От една страна, пазарът все още се развива добре. Strategy Analytics очаква, че през 2015 г. в света ще бъдат доставени с 12% повече смартфони, отколкото през миналата година. 

Google изглежда се справя и с ръста на т. нар. „Android Forks“ – версии на мобилната операционна система, които се развиват независимо и не са снабдени с носещите печалба мобилни приложения на Google.

През третото тримесечие тези специални версии съставляват 37% от всички доставени смартфони с Android, спрямо 39% през второто тримесечие. 

Самата Google не печели пари от Android, тъй като производителите на устройства ползват операционната система безплатно. Компанията обаче печели от реклама в приложения като Google Search, Google Maps и Youtube, както и получава дял от всички приходи, които се получават от приложенията, абонаментите и други продукти в Google Play Store.

Маулстън смята, че по-ниският дял на алтернативните версии на Android се дължи на „по-узрелия“ пазар на смартфони в Китай, където досега бяха повечето Android Forks.

Същевременно със своя нов проект Android One Google засилва контрола над своята операционна система. Очаква се програмата да даде достъп на хората от развиващите се пазари като Индия към по-евтини, надеждни смартфони. На тези апарати предварително са инсталирани приложения и услуги на Google.

Същевременно намалява и предимството на Samsung спрямо други производители на устройства с Android. През третото тримесечие едва 25% от доставените смартфони са с марката Samsung. Година по-рано този дял бе 35 на сто.

Samsung произвежда предимно телефони с Android и е сред водещите производители, като в момента е най-големият доставчик на смартфони в света. Въпреки това обаче напоследък Samsung губи дял за сметка на компании като китайската Xiaomi, която предлага по-атрактивни цени от корейския си конкурент. 

Samsung засега успява да поддържа доста високи маржове на печалба със своите смартфони, докато в Xiaomi разликата между разходи и цени е по-малка. Вместо това китайският конкурент печели повече от аксесоари и допълнителен софтуер.

През последните две години, докато пазарният дял на Samsung достига пика си, компанията се опитва да вкара повече свои услуги в устройствата с Android и същевременно се опитва да намали зависимостта си от Google.

При Google пък нарастват опасенията, че компанията може да загуби контрол над операционната си система, казват източници, запознати с процесите в концерна.

В началото на годината Samsung и Google сключиха „мирно споразумение“ като се договориха за дългогодишна и широкомащабна сделка за лицензите. Компаниите са сключили 10-годишно крослицензионно споразумение, според което ще си сътрудничат в областта на интелектуалната собственост. Фирмите са се съгласили да предоставят взаимен достъп до притежаваните от всяка от тях патенти, регистрирани по-рано, в течение на следващите десет години.

Преди броени дни американският концерн сключи подобна сделка и с корейския хардуер производител LG, която ще им позволи да използват взаимно голяма част от патентите си. Договорката важи за целия свят и също е за срок от 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 9 години
ако гугъл не се осъзнаят скоро ще падне под 20%. Доста тествах разни системи с андроид напоследък (част от хобито ми е) и бих казал, че като човек, който по-принцип не харесва Микромеките, бих си купил таблет с процесор Атом и операционна система Вин 8.1 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 9 години
При 85% дял не е трудно да се сетиш че почти няма повече на къде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
simbad12
преди 9 години
МИ нормално, той пазарът рано или късно се насища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още