IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing спечели голяма поръчка в Азия

Японската лизингова компания SMBC поръчва 80 самолета за около 8,5 млрд. долара

11:13 | 10.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Boeing спечели голяма поръчка в Азия

Американският производител на самолети Boeing е получил голяма поръчка от азиатския пазар. Лизинговото дружество SMBC Aviation Capital на японската компания Sumitomo Mitsui Financial Group е поръчало от конкурента на европейския Airbus 80 самолета от вида 737 Max 8, които трябва да бъдат доставени в периода между 2018 и 2022 г. Договорът е на стойност около 8,5 милиарда според каталожни цени, предава AFP.

737 Max 8 е нова версия на успешния модел за кратки и средни разстояния от семейството на 737. Според SMCB и Boeing се очаква преди всичко в Азия бързо разрастващите се нискотарифни авиокомпании да проявят силен интерес към машините. 

За Boeing договорът в Япония идва във важен момент, тъй като напоследък конкурентът му Airbus сключи важни сделки тук. През юли SMBC вече поръча от европейския концерн 115 машини за 11,8 млрд. долара.

Азиатските лизингодатели поръчват доставки за милиарди долари през тази година, след като икономическият растеж в Китай, Индия и Югоизточна Азия насърчава търсенето на повече самолети. Boeing прогнозира, че Китай ще изпревари до две десетителия САЩ като най-големия пазар за самолети. Според  Airbus това може да стане дори до десет години.

През миналата седмица China Aircraft Leasing Group Holdings Ltd., първият азиатски лизингодател, който е листван на борсата, заяви, че ще купи 100 машини на Airbus. През август BOC Aviation Pte, поделение на Bank of China Ltd., обяви, че ще купи джетове на Boeing за 8,8 млрд. долара, като това се превърна в най-голямата в историята на базирания в Сингапур концерн поръчка. 

В края на септември Airbus повиши прогнозата си за търсенето на самолети в следващите 20 години. Европейската компания отчита силно търсене на самолети за дълги разстояния с широк корпус, тъй като ограниченията на някои летища принуждават авиокомпаниите да заменят малките самолети по редица маршрути. Освен това Airbus може да увеличи производството на моделите си A330neo и A350.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
akvari_um
преди 9 години
спри тез самолети . За ккво ти е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още