IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата намалява през третото тримесечие

Към септември тя е 809 лева, сочат предварителни данни на Националния статистически институт

13:01 | 10.11.14 г. 2
Средната заплата намалява през третото тримесечие

През третото тримесечие средната месечна работна заплата e 809 лева и намалява спрямо второто тримесечие с 1%. За юли средната брутна работна заплата е 815 лв., за август - 793 лв., и за септември - 820 лева. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Тенденцията за изменението на работната заплата от началото на годината е разнопосочна. През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата също отбеляза понижение спрямо края на 2013 година като достигна 796 лева.

Но през второто тримесечие отново нарасна -  с 2,6%, като достигна 817 лева.

За третото тримесечие на годината икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са: „Финансови и застрахователни дейности” - със 7,5%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 4,3%.

На годишна база към септември средната месечна работна заплата нараства с 2,3%. Най-голямо е увеличението в „Добивна промишленост” и „Транспорт, складиране и пощи” - с по 6,2%, както и в сектор „Строителство” - с 5,7%. С най-значителен спад за този период е средната месечна заплата в сектора „Операции с недвижими имоти” - с 14,4%.

За периода юли-септември традиционно най-високо остава средномесечното трудово възнаграждение в секторите: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 753 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 528 лева, както и „Финансови и застрахователни дейности” - 1 466 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие в обществения сектор нараства с 5,8%, а в частния сектор - с 1,2%. За предходното тримесечие ръстът беше съответно със 7,4%, и с 0,6%, за първото – съответно - със 7%, а в частния сектор - с 0,5%.

Понижение отчита националната статистика и при наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември. Те намаляват с 49,7 хил., или с 2,2% спрямо края на юни, като достигат 2,25 милиона души. Най-вероятна причина е приключването на летния сезон, с което се освобождават и много сезонни работници. Началото на новата учебна година обаче, което традиционно е свързано с наемане на служители, не може да компенсира и трендът при заетостта остава надолу.

Най-голямо намаление на наетите спрямо юни се наблюдава в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 19,5%, заради края на сезонната заетост, както и в сектора „Култура, спорт и развлечения” - с 13,6%.

Увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Образование” - с 2,2%, което се обуславя от началото на новата учебна година.

Броят на наетите намалява и на годишна база, отчита НСИ. В края на септември наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 14,2 хил., или с 0,6% по-малко в сравнение с края на септември 2013 г., като най-голямо намаление се наблюдава в: „Административни и спомагателни дейности“ - със 17,4 хил., „Транспорт, складиране и пощи” - с 3,7 хил., и „Строителство” - с 2,5 хиляди.

Най-голямо увеличение на наетите лица в края на септември 2014 г. спрямо края на септември 2013 г. има в „Преработваща промишленост” - с 5,5 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
С най-значителен спад за този период е средната месечна заплата в сектора Операции с недвижими имоти - с 14,4%.Това определено обяснява защо някой съфорумци се опитват да сеят паника по отношение на стабилността на банковата ни система, опитвайки се насочват хората към непродадените апартаменти, като те действат като брокери. Явно брокерите ни са много изгладнели??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още