IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите в ТЕЦ „Варна“ отново излизат на протест

Предстои съкращаване на 221 от 305 заети в централата, алармират от КНСБ

15:22 | 10.11.14 г. 2
Служителите в ТЕЦ „Варна“ отново излизат на протест

Работниците и служителите от „ТЕЦ Варна” ЕАД излизат на протест днес в опит да защитят работните си места заради плановете ТЕЦ-ът да бъде затворен в началото на следващата година. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Митингът пред катедралата в морския град ще бъде под мотото „Помогнете на ТЕЦ Варна да продължи да работи”.

В съобщението се посочва, че предстои съкращаване на 221 от 305 заети, а останалите 84 ще бъдат съкратени до една година.

Съкращаването на работните места е следствие от намаляването на обема на работата, което се дължи на спирането на блоковете на централата поради ограниченията на комплексното разрешително и екологичното законодателство, обясняват от синдиката.

Поради тази причина е невъзможно „ТЕЦ Варна” ЕАД да продължи да изпълнява своята основна дейност.

Работещите в дружеството напомнят, че искането за намиране на решение за запазване на централата е отправяно многократно към институциите и отговорните лица.

В средата на октомври работници от ТЕЦ „Варна“ протестираха в София заради застрашените им работни места.

Собственикът на централата "ЧЕЗ България" е изчислил, че модернизацията на ТЕЦ "Варна" ще струва 120 млн. евро. От там обявиха, че са готови да вложат собствени средства, но поискаха гаранции от държавата за инвестицията.

Минчо Минчев - изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна", обясни миналата седмица, че ако отговорните институции преценят, че ТЕЦ "Варна" е необходима на енергийната система при възможна газова криза, то трябва да бъде направена промяна на комплексните разрешителни на централата, както и да бъдат подписани договори с НЕК и ЕСО за доставяне на енергия и студен резерв. 

Минчев посочи още, че причината да не бъде извършена досега екологизацията от страна на собственика на централата ЧЕЗ е невъзможността да се осигури възвръщаемост на инвестицията. Той припомни, че компанията е разработвала различни проекти през годините - от заместване на първите три блока с парогазов блок, през екологизация на всичките шест блока, до заместване на горивото, но проектите не са започнали, защото не може да се възвърнат инвестициите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Това не е добро предприятие. Супер нерентабилно е и протестиращите не са прави. Жалко за тях, но по-добре да натискат да им се намери нова работа, а не да мъчат да поддържат това неефективно производство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още