IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът залага бюджетен дефицит от 3,7% от БВП тази година*

Възможно е България да влезе в процедура на свръхдефицит, заяви финансовият министър Владислав Горанов

13:42 | 11.11.14 г. 13
Кабинетът залага бюджетен дефицит от 3,7% от БВП тази година*

Общият дефицит по Консолидираната фискална програма на касова основа да бъде 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП, предвижда ново прекрояване на бюджета за тази година, одобрено на извънредно заседание на Министерския съвет. Това обяви на пресконференция финансовият министър Владислав Горанов.

По негови думи това е сериозен дефицит, който се дължи на грешно планиране от предходното правителство на Пламен Орешарски и на лошо управление на еврофондовете.

Горанов посочи, че има натиск върху правителството на Бойко Борисов за спазване на прага от дефицит в размер на 3% от БВП, което обаче би довело до просрочия към бизнеса и прехвърляне на дефицит в следващата година.

Той допълни, че заради заложения дефицит в новата актуализация е възможно България да влезе в процедура на свръхдефицит (която се задейства автоматично при прехвърляне на 3% - бел. ред.), но беше категоричен, че при това условие веднага ще бъдат предприети стъпки, така че публичните финанси да влязат в рамките на трите процента.

Това няма да бъде прецедент за страната, изтъкна Горанов и посочи, че в предишната процедура по свръхдефицит сме успели да излезем от нея в срок. Министърът бе категоричен, че трябва да спазваме европейското законодателство и правителството ще използва всички възможни мерки за стопяване на дефицита.

Той изяви готовност за финансиране на дефицита на вътрешния и на външния пазар, но отказа подробности по тази тема.

С новия ремонт на бюджета кабинетът на Бойко Борисов предлага и допълнителни разходи по бюджетите на министерствата. Най-големият разход е планиран за Министерството на вътрешните работи от 125,7 милиона лева, за социалното министерство са заложени 50 млн. лева, за здравното – 24,2 млн. лева, като с отблокиране на петте процента от резерва на МЗ те ще нараснат до 46 млн. лева. За Министерството на регионалното развитие са заделени 13 млн. лева, за Министерството на земеделието и храните – 16,4 млн. лв., за Висшия съдебен съвет – 10 млн. лв., за Министерството на правосъдието - 5 млн. лв., за външното министерство - 3 млн. лв., и за ДФ „Земеделие“ 70 млн. лв.

Горанов посочи, че икономиите, които са за 50,8 милиона лева, идват основно от орязване на спрени проекти по публичната инвестиционна програма, като нетното увеличение на разходите е сведено до 278 млн. лв. от 448 млн. лв. допълнителни субсидии, предвидени в актуализацията на служебния премиер Георги Близнашки. 

Заради увеличаването на дефицита се налага поемане на нов държавен дълг и промяна на предвидените дългови ограничения за 2014 г., които да позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, съобщиха малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет. Предвиденото ново дългово финансиране включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2,9 млрд. лева. Заради това се налага и увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП), пише още в съобщението.

На критиките на социалните партньори, че ремонтът на бюджета за тази година не е съгласуван с тях, Владислав Горанов отговори, че ситуацията е аварийна и изисква да се действа, а и новото ръководство на тристранния съвет още не е определено. Въпреки това заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев е провел среща със социалните партньори, на която са разяснени промените по ремонта на бюджета, каза Горанов.

Той допълни, че работодателите считат определения дефицит за твърде висок, но побърза да уточни, че той е обективен, за да не блокират бюджетните системи. Горанов обяви, че механично дефицитът може да се свие, като не се извършат някои плащания, но за него това не е решение. По думите му ако не се предприемат спешни и важни реформи в някои сектори като здравния и осигурителната система, разходите на държавата трудно могат да се свият, а механичното им свиване е непрофесионално.

По отношение на заема, който държавата ще отпусне на Фонда за гарантиране на влоговете, Горанов коментира, че за него това е най-евтиният и най-добрият вариант. По думите му държавата трябва да поеме дълга и да предостави ресурса на Фонда, вместо да се търсят други решения, защото е ангажимент на държавата да изплати гарантираните депозити, каквото е и европейското изискване. „Държавата трябва да поеме отговорност и да изплати влоговете максимално бързо“, заяви финансистът.

Горанов посочи, че заемът няма да е безлихвен, но в никакъв случай не трябва да се търси вариант за бързо попълване на Фонда и това не е проблем. По думите на Горанов сега не е моментът да се увеличава размерът на вноските, които търговските банки правят към Фонда, защото това би означавало по-високи лихви заради запазването на печалбите на банките.

Припомняме, че ЕК понижи прогнозата за икономическия ръст на България до 1,2% за тази година спрямо предишната прогноза за ръст от 1,5%.  

*Новината е допълнена в 14:20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 23 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Държавата ще даде заем на Фонда и ще си го иска след някво време и аз не знам колко точно, но това е идеята зад тези над 1 млрд. лева. Фонда и държавата не са едно и също, не се бъркай. Ако изтеглиш 50 лева и дадеш 50 лева на някой друг, бюджета ти е на 0 ама ще имаш да вземаш едни 50, ама ще имаш и да даваш 50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
И да започне (по-точно ПРОДЪЛЖИ) кражбата СЕГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 2
kalata
преди 9 години
Е добре де, как го докарват този дефицит до 2,9млрд, при положение че в края на октомври е 1,77млрд. Това означава, че планират за 2месеца да изхарчат допълнително от заложените в бюджета още 1,13млрд!?! За какво? А ако включим и очакваните 700млн от ЕС по спрените програми, то това означава, че новата власт иска да прилапа само за 2 месеца допълнително 1,8-1,9млрд, освен предвидените разходи за тези месеци в бюджет 2014!!! Защо изобщо се споменава Фонда за гарантиране на влоговете? Как точно се отразява в бюджета един кредит, с който ще се кредитира Фонда? Нали като вземеш 5 лв и дадеш 5 лв ще имаш НУЛА!!! Като се изтегли кредит, който после се предостави на Фонда, Държавния бюджет ще получи влияние НУЛА от тази операция!!! ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ПРАВЯТ ТЕЗИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН И ИСКАТ НАИСТИНА ДА ОКРАДАТ ДЪРЖАВАТА, ПРИ ТОВА ТОТАЛНО!!! И въпросът пак е: КОЙ? КОЙ манипулира народа и КОЙ иска да окраде държавата? КОЙ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 7
Jay Gould
преди 9 години
Важното е, че изгонихте комунистите, Пеевски, тройната коалиция и спасихте държавата, като гласувахте съвестно като отговорни граждани ;) Борбата иска жертви. Трайте сега и обръщай джобовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 2
wenci
преди 9 години
Страната (България) умишлено се води към излизане от "борда". Измислят се всякакви харчове и включително фалиране на банка-която да облагодетелства управленски кръгове.А догодина кой ще обезщети исковете на вложителите с над 100к евро в КТБ, които са завели иск.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 1
fras
преди 9 години
И отново още и още пари за МВР - този път ДОПЪЛНИТЕЛНИ 125 млн.А стига, бе! Спрете се с това МВР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 12
FINTA
преди 9 години
Независимият инвестор пак се напълни със спамери... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Повторението е майка на знанието! Алооооо, този филм го гледахме, няма нужда пак, упражнението води до намалени работни места и свиване на нормалния бизнес за сметка на политическия, боже, защо пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
:) А Бойко на власт. а свръхдефицит. "което обаче би довело до просрочия към бизнеса" Аре спирайте плащанията, Монката нали го направи, знаете как. Само че на Монката му сметнаха дефицита по фактутрираното а не по платеното, та.. ГЕРБа не разбра, че просрочията към бизнеса НЕ ПОМАГАТ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 9
alexx
преди 9 години
Какво сте се разпитали? Служебното правителство успя за 3 месеца да вдигне дефицита от 1,2% на 2,2%. Ако не бяха харчили като разпрани, ГРОБарите можеха да се вместят под 3% с актуализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още