IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската алтернатива на SWIFT ще е готова през май 2015 г.

Централната банка ще раздели на две национална система за разплащане с карти и системата за финансовите съобщения

16:28 | 11.11.14 г. 7
Руската алтернатива на SWIFT ще е готова през май 2015 г.

Руската централна банка планира да приключи създаването на своята алтернатива на SWIFT до май 2015 г., заяви заместник-директорът на Националната платежна система към банката Рамил Канафин, цитиран от агенция "Росбалт".

SWIFT (Society for Worldwide Inter-bank Financial Telecommunications) е глобална комуникационна междубанкова мрежа за обмен на финансова информация по преводи, документарни акредитиви, инкаса, банкови гаранции, чекове, операции и други.

В разгара на кризата между Русия и Запада през това лято Европейският съюз (ЕС) даде заявка, че планира блокиране на руския достъп до международната система като един от възможните варианти за нови санкции срещу Москва.

SWIFT е един от основните канали за комуникация между Русия и международната финансова система. Западните сили вече използваха този вид санкции срещу Иран през 2012 г., като забраниха на доставчиците да предоставят информационни услуги на иранските кредитори.

По думите на Рамил Канафин централната банка ще раздели на две национална система за разплащане с карти и системата за финансовите съобщения. Предвижда се да се създаде отделен център за обработка на съобщения в SWIFT формат, като завършването на проекта е планирано за май догодина.

Предложението за създаване на руски аналог на SWIFT бе направено първо през септември от Руския съюз на промишлеността и банковата асоциация "Русия". Това накара финансовото министерство да се задейства и да внесе законопроект, който предлага да се въведе система за регулиране, подобна на SWIFT, както и терминали като тези на Bloomberg и Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Пълен абсурд е да искаш да няма други алтернативи. Отива малко на комунизъм, не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
От над 200 държави в света горе долу 10 купуват руска газ, но не мисля, че Русия съзнателно ще си затруднява получаването на парите, защото от това ще загуби главно тя!Пълен абсурд е някой дори да си фантазира, че руски SWIFT може да е някаква дори и минимална алтернатива за международни транзакции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
crammer
преди 9 години
Те и елексир за ебола измислят в момента. 2015 ще е годината на големите изненади в Русия...с купонна система, битов алкохолизъм и имперско самочувтвие към...нещо си!...само те си знаят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Yes, еваларка сега на който му наложат санкции ше ползва тази системка :)@MZ/X на който му се налага да купува все още руска газ ше му се наложи да я ползва и тая система. Така си мисля, че ще направят руснаците това си е нормален стратегически ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
За да работи подобна система трябва да има и партньори, а повечето западни банки едва ли ще се вклюат в тази система. Алтернатива може да има максимум на национално ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още