IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Те ли ще бъдат IT лидерите на 2024 г.

Способностите на топ мениджърите да налагат нови технологии ще е определящо за дългосрочния им успех

12:13 | 14.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Те ли ще бъдат IT лидерите на 2024  г.

Какви са шансовете за успех на лидерите (CEO*) на компаниите от портфейл 2024 и каквo може да очакваме от тях през следващите 10 години? За да може по-лесно да търсим отговор на тези въпроси, ще ги разделим условно на две групи : основатели на компании и професионални мениджъри.

Групата на CEO основателите включва четири живи легенди - Лари Пейдж (Google), Джеф Безос (Amazon), Марк Зукърбърг (Facebook) и Рийд Хейстингс (Netflix).

Тим Кук (Applе), Джеф Уейнър (LinkedIn), Дик Костоло (Twitter), Джон Донахо (Ebay), Дарън Хюстън (Priceline) и Сатя Надела (Microsoft) са от групата на професионалните мениджъри, които са изминали дълъг път, в много от случаите - вътре в компаниите си, преди да стигнат до най-отговорния пост. Единствено Джеф Уейнър директно започва като изпълнителен директор, идвайки от друга компания (Yahoo).



Живеем в свят, в който топ мениджърите на корпорациите имат почти цялата власт да решават съдбата на организацията, която управляват. Много често това предизвиква съпротива сред големите акционери, което от своя страна води до засилване на явлението “акционери активисти”, които все по-успешно притискат до стената “недосегаемите” CEO-та.

Обикновено исканията на тези активисти са свързани с плащането на по-високи дивиденти или обратно изкупуване на акции. Например Карл Айкан (най-влиятелният акционер -активист в Америка) наскоро успя да „притисне” Тим Кук за по-висок дивидент от Applе.

Понякога исканията са доста по-агресивни, като например настояване за разделяне на компанията. Пример отново може да бъде даден с Айкан, който наложи искането си за отделяне на Paypal от Ebay. Това от своя страна накара изпълнителният директор Джон Донахо да обяви в края на септември, че напуска, след като бордът на компанията взе решение за разделяне на Ebay на две части през 2015 г.

Новият шеф на Ebay ще бъде настоящият президент на EBay Marketplaces Девин Уениг, а Дан Шулман от American Express ще поеме Paypal. Това означава, че бъдещето на сегашните акционери в Ebay ще зависи от два нови мениджъра.

Не е трудно да се разбере, че “основателите” са по-недосегаеми от “професионалните мениджъри” и съответно имат доста по-различно поведение - те са се фокусирали изцяло върху това как да променят света, докато професионалните мениджъри коментират повече краткосрочните резултати.

Именно този фокус (дългосрочен или краткосрочен) ще определи съдбата на компаниите през 2024 г. Сигурен съм, че всички изпълнителни директори искат да се фокусират само върху дългосрочни цели, но не всички имат уменията да го направят.

Пример за това е неспособността на Дик Костоло да дефинира визията си за Twitter. През последните две години, покрай подготовката на листването на компанията на борсата, станаха факт много случаи, в които той променя основни цели. Това доведе до недоверие към него от страна на служителите и акционерите. В резултат през последната година Костоло загуби петима ключови мениджъри, които бяха подчинени директно на него, а няколко от най-големите акционери редуцираха позициите си в компанията. Това започна да създава впечатление, че нещо не е наред вътре в организацията в момент, когато приходите нарастват с над 100% на годишна база.

Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 9 години
Да,разликата в цените на акциите на компании в СП500 управлявани от създателите си и от професионални мениджъри била 480 %.Явно парите като заплати не могат да купят визия и резултатност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
докато компаниите се управляват от основателите им ще са лидери на пазара, заминат ли си и дойдат ли някви мениджъри-бюрократи всичко свършва.До колегата под мен Майкрософт не е още дойна крава, не и докато Били има общо с нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
След 10 години може би част от тях все още ще са лидери, но след 20 години едва ли. Нека си спомним къде са сега лидерите в IT сектора през 90-те години.Историята не познава много примери на постоянно иновативни компании. В един момент иновативната компания се превръща просто в една дойна крава, като Майкрософт или във фалирала компания като Нокия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
ама снощи на Twitter им резнаха крилцата... Костоло май верно няма да е сред топ лидерите. Иначе при него интересното е, че е бил уволнен от съветник към борда на компанията през 2010 година. Тогава е изпълнявал длъжността главен оперативен директор, като причината за отстраняването му била вярването на съветник, че той би попречил на намирането на нов кандидат за СЕО. По същото време бордът на директорите бил много разочарован от тогавашния шеф Евън Уилямс. Малко след това обаче бордът променил решението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Любомир Леков
преди 9 години
Благодаря за добрите думи! Разчитам много и на всички критики и препоръки, за да подобря полезността на написаното от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Поредният готин анализ на Леков. Дано стане традиция да го четем тук! Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още