IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертават се добри години за много офис пазари по света

Икономическите условия в Европа остават смесени, но общата тенденция е към възстановяване, отчитат консуланти

12:53 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В началото на ноември в Ню Йорк официално беше открит небостъргачът One World Trade Center, построен на мястото на Световния търговски център. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В началото на ноември в Ню Йорк официално беше открит небостъргачът One World Trade Center, построен на мястото на Световния търговски център. Снимка: Ройтерс

Основите на офис пазарите се подобряват на много места в Европа, Азия и Северна и Южна Америка, сочи последното проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield.

„От глобална перспектива 2014 беше по-силна година за сектора на офис имотите, като много пазари ще навлязат в 2015 г. със солидни основи“, коментира Мария Сикола от компанията, цитирана от World Property Journal. „Разбира се, някои пазари в или близо до райони с политическа нестабилност, както и тези със забавен икономически ръст, продължават да изпитват затруднения. Като цяло обаче нещата са в по-добра форма в сравнение с преди 12 месеца“. казва тя.

Европа

Икономическите условия в Европа остават смесени, но общата тенденция е към възстановяване. „Перспективата е по-добра, отколкото е била за значителен период от време напоследък“, отбелязва Сикола. „Общото представяне е положително при основните показатели, включително ръст на наемите, нива на предлагане и търсене.“

Очаква се 17 от 21 европейски града, включени в проучването, да постигнат ръст на наемите. Най-силно повишение се прогнозира за Дъблин – 5,7% общ ръст с натрупване за периода 2014-2016.

С малки изключения първокласните офиси в централните градски части в Европа са напът да постигнат значителни повишения до 2016 г. Въпреки това обаче по-старите площи ще платят цената заради тенденцията на бягство към качеството.

Северна и Южна Америка

Икономическата експанзия в градовете в САЩ създава силни фундаменти на офис пазара. „Търсенето, особено на новопостроени или обновени пространства, расте“, казва Сикола. „Макар и ръстът на наемите да се забави на някои пазари, над 80% от градовете в проучването ще постигнат по-силно от инфлацията увеличение на наемите.“

Канадският офис пазар също продължава да се възстановява. Силното търсене в Торонто създава нова ера на ръст – до 2017 г. в Торонто предстои да бъдат завършени над 470 хил. кв. м нови площи. В Монреал, Калгари и Ванкувър също се очаква да нарасне новото предлагане.

Мексико Сити е звездата сред офис пазарите в Латинска Америка, отчасти благодарение на реформи в енергийния сектор и в закони, които отварят страната за повече чужди инвестиции.

Южноамериканските пазари обаче изостават, особено в Аржентина и Бразилия, където са отслабени както производството, така и потреблението. Макар и офис пазарът в Сантяго в Чили да се развиваше добре доскоро, напоследък се присъедини към останалите в региона, където не се очаква пълно възстановяване преди 2017 г.

Азиатско-тихоокеански регион

Япония и Индия са сред най-успешно представящите се пазари в Азия по отношение на икономически ръст и стабилност. Търсенето на офиси в Токио се движи от големите печалби на компаниите, докато в Индия наемателите от сектора на информационните технологии продължават да доминират в общата картина. Сингапур също печели от подема в технологичния сектор и се очертава като следващата дестинация, заедно с Филипините, след Индия за международните компании.

Никак не е изненадващо, че най-силен ръст сред наложените офис пазари се прогнозира за Токио и Сингапур, като същевременно много развиващи се пазари се очаква да постигнат растеж над средното ниво. В голяма част от Китай наемите се очаква да регистрират умерени повишения или да останат стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още