IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Обмисля се авансово отваряне на европрограми с пари от бюджета

През 2015 г. се предвижда да се отворят процедури за общо 6,8 млрд. лева, посочи вицепремиерът

19:48 | 13.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дончев: Обмисля се авансово отваряне на европрограми с пари от бюджета

През 2015 г. се предвижда по европейските програми да бъдат открити процедури за предоставяне на безвъзмездно финансиране на обща стойност над 6,8 млрд. лева. Това стана ясно по време на заседанието на Съвета за координация по управлението на средства от Европейския съюз (ЕС), който е към Министерския съвет.

На него бяха съгласувани проектите на Индикативни годишни работни програми за следващата година с европари.

„Обмисляме план да отворим авансово някои схеми, които да финансираме заемообразно с пари от националния бюджет”, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който е председател на Съвета.

Ако не бъдат отпуснати средства от бюджета, финансирането от новия програмен период ще се забави дотолкова, че да има риск не само 2014 г. да бъде нулева по отношение инвестирането на средствата от ЕС у нас, коментира още вицепремиерът.

Схемите, чрез които предстои да бъде предоставено безвъзмездно финансиране директно на бенефициентите, касаят проекти за пречистване на отпадъчни води, управление на отпадъците, превенция от наводнения и свлачища, развитие на регионални пътища, регионална образователна инфраструктура и други, пишат от пресцентъра на кабинета. 

Предвидени са и процедури за рехабилитация на жп линията „Пловдив-Бургас”, АМ „Струма” - Лот 3 „Благоевград-Сандански”, изграждане на трети метродиаметър на метрото в София и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 9 години
дали това ще помогне да се измъкнем от дефлацията още повече че тя май е на европейско ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още